Ruoka

Latva-artisokka sopii alkuruoaksi

Suurta vihreää käpyä muistuttava latva-artisokka on paitsi kaunis, myös maukas vihannes, jolla herkuttelu tosin vaatii hiukan näpertelyä.

Latva-artisokasta käytetään ruuaksi nupulla olevien kukkamykeröiden pohjat ja terälehtien alaosat.

Hyvälaatuisen latva-artisokan tunnistaa siitä, että se on kokoonsa nähden painava ja kiinteä. Mykerö saisi puristettaessa antaa periksi vain vähän, suomut eivät saa olla auenneita ja suojuslehtien pitäisi tuntua pehmeiltä. Väri voi vaihdella vihreästä viininpunaiseen.

Vanhetessaan latva-artisokat tulevat kuiviksi, nahistuneiksi, ruskehtaviksi ja niiden suomut avautuvat, jolloin myös mykeröt menettävät mehevyytensä. Latva-artisokat säilyvät parhaiten viileässä, noin +2-+5 asteessa.

Latva-artisokkien valmistaminen

Latva-artisokat käytetään ruuaksi yleensä keitettyinä. Ennen keittämistä artisokista täytyy irrottaa kannat, mikä onnistuu parhaiten murtamalla ne poikki vaikkapa pöydänkulmaa vasten. Näin varsien mukana irtoavat myös kukkapohjuksessa olevat vahvat kuidut, jotka jäävät kukkapohjiin, jos kannan katkaisee veitsellä. Kun kannat on irrotettu, latva-artisokkia keitetään suolalla maustetussa vedessä noin 30-45 minuuttia.

Keitetyt artisokat syödään käsin, joten ne sopivat vaikka rentojen illallisten alkuruoaksi. Lämpimät latva-artisokat kruunaa sitruunalla maustettu voi, kylminä tarjottavat artisokat voi maustaa vaikka viinietikalla.

Alkuruoaksi sopivat myös Hannin artisokat, jotka täytetään persiljalla, valkosipulilla ja anjoviksilla, keitetään ja maustetaan sitruunalla.

Keitetyistä latva-artisokista valmistuu myös herkullinen alkusalaatti, kun pilkotut artisokansydämet ja -lehdet tarjotaan salaattipedin päällä, parmesaanilla, persiljalla ja sitruunaisella öljykastikkeella viimeisteltynä.

Jos tuoreita artisokkia ei ole saatavilla tai artisokkien kanssa näpertely tuntuu liian vaivalloiselta, voi ostaa säilöttyjä artisokkia.

Säilötyt latva-artisokat sopivat hyvin esimerkiksi salaatteihin tai vaikka italialaistyyliselle alkupalalautaselle. Säilötyistä latva-artisokista syntyy myös Xavierin tapas, espanjalaistyylinen hienostunut alkupalaleipä. Leivän päälle sipaistavaksi sopii myös maukas artisokkahummus.

Lue myös:
Makoisa maa-artisokka
Maa-artisokkakeitto viidellä tavalla
Ruoka.fi: Latva-artisokka

Kuvat: Suvi Laine ja Kristiina Kurronen
Lähde: Kotimaiset kasvikset

Kommentoi

Kommentoi juttua: Latva-artisokka sopii alkuruoaksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.