Ruoka

Leipä maistuu taas suomalaisille: 10 syytä syödä leipää

Leipä kuuluu niihin perusruokiin, joiden suosio on nousussa. Leipätiedotus kokosi 10 hyvää syytä syödä leipää.

Leipä on kuulunut ja kuuluu suomalaiseen ruokavalioon. Ota leipä osaksi terveellistä ruokavaliota ja nauti hyvästä leivästä. Viljatuotteet ovat osa ekologista syömistä ja kuuluvat monipuoliseen ruokavalioon, Leipätiedotuksesta kerrotaan.

kinkkumascarponeleipä

10 perustelua leivän syönnille

  1. Leipä on hyvä täysjyväviljan lähde. Täysjyväviljaa sisältävä ruokavalio alentaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen sekä tiettyihin syöpiin.
  2. Aivot, lihakset ja hermosto käyttävät hiilihydraatteja energianlähteenään. Leipä sisältää runsaasti hiilihydraatteja.
  3. Täysjyväviljaa sisältävä leipä pitää verensokerin tasaisena ja mielialan tasapainoisena.
  4. Leipä on tärkeä B-vitamiinien, E-vitamiinin, raudan ja magnesiumin lähde.
  5. Leipä on hyvä kasviproteiinin lähde.
  6. Ruis-, ohra- ja vehnäleivän sisältämä gluteeni on viljan luonnollinen proteiini, joka vaikuttaa leivän leivontaominaisuuksiin.
  7. Täysjyväleipä sisältää paljon kuitua, enemmän kuin useimmat kasvikset.
  8. Leivän valmistuksen aiheuttama hiilijalanjälki eli ympäristövaikutus on pieni.
  9. Leipä on kasvisruokaa. Kasvikunnan tuotteilla on pienempi vaikutus ilmastoon kuin eläinperäisten tuotteiden tuottamisella.
  10. Ruokaisa voileipä on hyvä vaihtoehto lounaaksi sekä ravitsemuksellisesti että ympäristön näkökulmasta. Sen valmistaminen tuottaa vain vähän kasvihuonekaasupäästöjä.
hapanjuuri

Gluteenitonta leipää

Jos kotimaiset viljat eivät sovi ruokavalioosi, kokeile erilaisia gluteenittomia reseptejä. Myös keliaakikot voivat nauttia ihanasta leivästä. Kokosimme 8 ihanaa reseptiä, jotka maistuvat kaikille.

Lue lisää: 8 x gluteeniton leipä

Joululeivät kruunaavat juhlapöydän.

Leipää lahjaksi

Leipä on myös mainio ruokalahja. Itse tehty leipä otetaan vastaan aina iloisesti. Sämpylät, rieskat, näkkileivät ja limput ovat herkullisia lahjoja. Paketoi itse leivotut leivät kauniisti ja vie tuliaiseksi tai lahjaksi.

Lue lisää: Itse tehty leipä lämmittää 

siemennäkkäri, gluteeniton siemennäkkäri, gluteeniton, gluteeniton leivonta, parhaat gluteenittomat herkut, gluteenittomat herkut, keliakia

Pilaako homepilkku koko leivän? Asiantuntija vastaa

Miten käy leivälle, johon on ilmestynyt pieni homepilkku? Täytyykö koko leipä heittää pois vai voiko homepilkun vain poistaa ja leivän syödä sen jälkeen normaalisti?

”Vaikka leivässä näkyisi vain pieni homepiste, leipää ei pidä syödä. Kun homepilkku ilmestyy leivän pinnalle, näkymättömät homerihmastot ovat jo levinneet läpi koko leivän”, Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen sanoo.

Lähde: Leipätiedotus 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Leipä maistuu taas suomalaisille: 10 syytä syödä leipää

mooritz

hyvä
leipäjonot kasvaa koko ajan

catharsis

Vaikea uskoa näitä leivänylistysjuttuja. Leipä maistuu kyllä hyvältä, mutta kun luovuin leivästä ja muista liioista hiilihydraateista kahdeksan vuotta sitten, en saanut verensokeriani ainoastaan talaiseksi, vaan pääsin jopa eroon diabeteksestani (oireettomaksi ja lääkkeettömäksi). Aivot muuten eivät tarvitse hiilihydraatteja toimiakseen. Vai tapahtuuko niin, että paastoaja, joka ei syö mitään, ei myöskään hiilihydraatteja, kuolla kupsahtaa muutaman päivän perästä?

catharsis

Vaikea pulma: pitäisikö uskoa väitettä numero kolme vai verensokerimittaria, joka on täysin eri mieltä?

strava

Kaikki muu paitsi toi väite, että sisältää paljon kuitua on p*skaa. Hulvattomin on tosiaan toi verensokerin pysyminen tasaisena, minkä jokainen diabeetikko voi tarkastaa verensokerimittarilla.

Antti

Mitä vähemmän viljatuotteita ruokavaliossa, sitä parempi terveys ja painonhallinta.
Viljatuotteet ovat nälänhätään soveliaita tuotteita, ja meillä ei kaiketi ole nälänhätää vielä?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.