Ruoka

Leipäjuuri syntyy ajan kanssa

Leipäjuuren teko ottaa aikansa, mutta taikinanjuureen tehdyn leivän maku ja säilyvyys ovat vertaansa vailla.

Varaa ensimmäisen juuritaikinan tekoon koko viikko, happaneminen kestää päiväkausia. Säästä pala taikinaa seuraavan leivän juureksi.

Vauhtia leipäjuuren käymiseen

Mittaa astiaan 200 g kuivahedelmiä: rusinoita, aprikooseja, omenia, luumuja, rypäleitä tai viikunoita sekä 1 rkl hunajaa ja 4 dl haaleaa vettä. Peitä kelmulla tai kannella ja seisota huoneenlämmössä 4-5 päivää.

Kun seos alkaa käydä, ota neste talteen ja käytä taikinajuuren nesteenä. Silppua hedelmät taikinan joukkoon.

Juuren tekeminen

Sekoita 1 1⁄2 dl vettä tai hedelmälientä ja 2 dl vehnäjauhoja kulhossa. Peitä muovikelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Ruisjauhoja tai grahamjauhoja käytetään 1 desilitra.

Ruoki juurta kahtena seuraavana päivänä lisäämällä joukkoon 3⁄4 dl vettä ja desilitra jauhoja. Peitä muovilla ja jätä huoneenlämpöön.

Kun juuri alkaa käydä, siirrä se jääkaappiin. Yleensä juuri on valmista käytettäväksi neljäntenä päivänä.

Levain eli esitaikina

Mittaa yleiskoneeseen 150 g hedelmäliemeen tehtyä vehnähapanjuurta, 2 dl vettä, 2 1⁄2 dl vehnäjauhoja ja 1 dl ruisjauhoja. Sekoita ja vaivaa noin 8 minuuttia. Käsin alustaminen kestää noin 15 minuuttia. Kaavi taikina öljyttyyn kulhoon ja anna kohota huoneenlämmössä noin kahdeksan tuntia. Käytä leivän juurena. Säilytä levain jääkaapissa, jossa se säilyy noin viikon.

Vaalean ruisleivän juuri

Sekoita 2 dl ruisjauhoja 2 1⁄2 dl:aan vettä. Peitä ja jätä huoneenlämpöön. Ruoki kolmena seuraavana päivänä lisäämällä 1 dl vettä ja 1 dl ruisjauhoja. Käytä juurta leipätaikinaan ja säästä osa jääkaapissa seuraavaan kertaan.

Katso lisää leipäreseptejä: Leipä sopii kaikille Lämmin leipä palkitsee leipojan Leipäreseptejä maailmalta Ruoka.fi: Ruisleivän hapanjuuri

Kommentoi

Kommentoi juttua: Leipäjuuri syntyy ajan kanssa

Mairuli

Hei!Olen joskus nähnyt tv-ohjelman jossa leivottiin vaaleaa,juureen tehtyä vuokaleipää,mutta silloin jäi juurenvalmistus epäselväksi.Muistaakseni siinä oli omena
käyteaineena.Löytyisikö jonkinlaista ohjetta,vinkkiä vaaleaan juurileipään,jossa voisi käyttää kauraryynejä ja -hiutaleita sekä jotain muita terveellisiä jauhoja?

demirelina2@gmail.com

ohjeita löytyy tuutin täydeltä erilaisia. itse teen juuret (ruis ja vehnä) vettä ja jauhoja. Ensin sinun tulee olla todella puhdas lasipurkki kannella.
Ensimmäinen pvä 100g haaleaa vettä
30g ruisjauhoja
pane purkki lämpimään paikkaan 20 – 25 °c ja anna seoksen seistä 3 vrk.
neljäs pvä aamu
100g haaleaa vettä
90g ruisjauhoja.
nyt seos paksunee hieman
neljäs pvä ilta
100g haaleaa vettä
60g ruisjauhoja
kaynnisprosessi pitäisi nyt olla käynnissä. ja juuren pitäisi ollakasvanut melkoisesti.jos seis ei ole käynnistynyt anna seoksen seistä vielä 10-12 h. ennen kuin jätkät. ei tuoksu kovinkaan hyvälle mutta juuren tulee vielä jatkaa kehittymistä. ota talteen 50g( loput heitetään pois)
lisää jauhoja ja vettä.
viides pvä aamu
koostumus tulisi nyt muistuttaa suklaa vanukasta, taikina juuri on valmis.
säilytä valmis juuri jääkaapissa ja muista ruokkia 2 -4 päivän välein.

Juurileipuri

Hei,
osta Martin Johanssonin kirja Juurevaa leipää, tai joku hänen uudemmistaan ruotsiksi, jos ruotsin kieltä hallitset. Hyvä on myös Helene Johanssonin Leipä, joka on myös suomeksi. Niissä paljon toivomiasi reseptejä ja hyvät ohjeet juuren kanssa toimimiseen.

Anu

Vauhtia rusinoiden karvankasvuun tuli lähinnä tuosta rusinoiden seisottamisesta vedessä neljä päivää. Hometta kasvoi liemen pinnalla melkein muoviastian kanteen asti pitkinä ”karvoina”. Missäköhän vika?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.