Leipäsiä leipomaan

Tuore leipä on pienellä vaivalla saatu suuri ilo.  Piilota  ruokaisiin leivonnaisiin uuden sadon juureksia ja kasviksia.

Leipominen tuo hyvän mielen niin tekijälle kuin leipästen maistelijallekin. Pehmeän ja käsissä mielen mukaan taipuvan taikinan työstäminen on arkipäivän terapiaa parhaimmillaan.

Leipä on sitä maukkaampaa, mitä enemmän siinä on erilaisia viljoja. Lisää taikinaan hyvin leipoutuvan ja sitkoa antavan vehnän tueksi ruista, ohraa, kauraa, spelttiä ja tattaria.

Viljaisuutta tuovat myös erilaiset puurohiutaleet. Rouheissuutta ja karkeaa kuituisuutta leipään saa pähkinöillä, manteleilla ja siemenillä. Kokeile vaikka auringonkukan-, pinjan-, pellavan-, unikon- tai seesaminsiemeniä.

Perinteisiä leipämausteita ovat kumina, fenkoli,anis ja unikonsiemen. Makeisiin leipiin sopivat myös piparkakun mausteet inkivääri, neilikka, kaneli, kardemumma ja pomerenssi.

Makua ja mehevyyttä kasviksilla

Juures- ja kasvissoseet tai hedelmät ja marjat esim. omena, aprikoosi ja puolukka antavat leivälle makua ja mehevyyttä.

Loppukesästä leipään lisätään uuden sadon aineksia antamaan makua ja riittoisuutta. Punajuurileipään tulevaa punajuurisosetta saa myös valmiina.

Imelletty ja ruokaisa lanttuleipä voidaan tehdä myös muista juureksista. Siirappi tehostaa maltaiden makeutta.

Sienet sopivat leipään mainiosti. Kokeile vaikka kantarelleja, suppilovahveroita, tatteja tai ryöpättyjä sekasieniä. Suolatut sienet on parasta liottaa tai kiehauttaa ennen taikinaan lisäämistä. Leipään voi lisätä myös kuivattuja sieniä jauheena tai liotettuina.

Kokeile korppuja ja muffineita

Helpot jogurttisämpylät ovat parhaimmillaan uunilämpiminä. Pähkinät ja siemenet antavat muffineille makua ja lisäävät kuituisuutta. Pähkinöiden rasva on hyvää lajia.

Mureat korput maistuvat aamu- ja iltateen kanssa. Murenna rapsakoita korppuja marjakiisselin päälle. Rapeimmat korput saa kuivattamalla pullat tai sämpylät tuoreina. Rukiisen näkkileivän maussa on kuminaa ja hiven hapokkuutta.

Kokeile myös muiden maiden leipäreseptejä ja lue lisää sämpylöiden leivonnasta.

Kuvat: Kristiina Kurronen

Avainsanat

Keskustelu

Leivänteko oli viikottaista, kun minulla oli leivinuuni. Nykyään leivon vain silloin tällöin, mutta teen usein sitten sämpylöitä. Ja muita leivonnaisia. Joskus aikoinaan tuli tehtyä terveysleipää. Olen hukannut sen reseptin. Siinä oli muistaakseni ruisjauhojen lisäksi joitakin siemeniä?? Olisiko jollakulla terveysleivän resepti?

Nokkonen sopii hyvin ruisleipään. Laitoin äsken nokkosleivän päälle oivariinia ja oli todella hyvää. Leipätaikinaan sopii hyvin myös peruna.

Kommentoi juttua: Leipäsiä leipomaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X