Ruoka

Leivinjauhe ja ruokasooda tutuiksi - näin käytät niitä oikein!

Ruokasooda ja leivinjauhe vilahtavat usein leivontareseptien ainesosaluettelossa. Mutta mitä ne itse asiassa ovat, mitä eroa niillä on ja miten niitä oikein käytetään?

Sekä ruokasooda että leivinjauhe ovat kemiallisia kohotusaineita, jotka tekevät leivonnaisista kuohkeita ja ilmavia. Ruokasooda on natriumbikarbonaattia (E 500), ja leivinjauhe puolestaan koostuu natriumbikarbonaatista, natriumpyrofosfaatista (E 450) sekä tärkkelyksestä.

Mittaa huolella ja sekoita ensin jauhoihin

Sekä leivinjauhe että ruokasooda lisätään taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Leivinjauhetta käytetään teelusikallinen ja ruokasoodaa puoli teelusikallista kahta jauhodesilitraa kohden. Mittaamisessa tulee olla tarkka, sillä yliannosteltuna ne jättävät kitkerän maun tai aiheuttavat leivonnaiseen värivirheitä.

vadelma-valkosuklaablondies

Milloin leivinjauhetta, milloin soodaa?

Leivinjauhetta ja ruokasoodaa käytettäessä taikinoita ei tarvitse kohottaa kuten hiivataikinaa, sillä kohotusaineet alkavat toimia vasta uunin lämmössä, ja ne haihtuvat pois leivonnaisen kypsyessä. Leivinjauhetta käytetäänkin moniin pikataikinoihin, kuten skonsseihin, muffineihin sekä erilaisiin leivoksiin ja piirakoihin.

Esimerkkejä leivinjauheella kohotettavista leivonnaisista:

Banaani-kinuskitorttu

Blondies-leivokset vadelmasta ja valkosuklaasta

Minttusuklaiset pätkismokkapalat

Viskisuklaamuffinit

Banaani_kinuskitorttu2

Ruokasoodaa käytetään leivonnaisissa, joissa on siirappia, mausteita tai jotain hapanta tuotetta, kuten piimää tai kermaviiliä. Jos hapan ainesosa puuttuu, ruokasooda jättää leivonnaiseen kitkerän maun. Jos haluat korvata ruokasoodan, voit lisätä leivinjauhetta taikinaan kaksinkertaisen määrän.

Esimerkkejä ruokasoodalla kohotettavista leivonnaisista:

Vadelma-valkosuklaaskonssit

Pähkinäcookiet

Banoffeekakku

Kommentoi

Kommentoi juttua: Leivinjauhe ja ruokasooda tutuiksi - näin käytät niitä oikein!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.