Ruoka

Leivo ilman hiivaa – katso 9 helppoa reseptiä

Moni suolainen ja makea leivonnainen on itsessään hiivaton. Lue, miten leipomuksista saa kuohkeita ilman hiivaa.

Hiivan tehtävänä on kohottaa taikina, jolloin siitä tulee kuohkean ilmava. Hiiva ei kuitenkaan ole välttämätön ilmavien leivonnaisten ja leipien valmistamisessa.

Leivinjauhe ja ruokasooda ovat kemiallisia kohotusaineita, jotka lisätään taikinaan jauhojen joukossa. Ne alkavat toimia nesteen ja lämmön vaikutuksesta, jolloin taikina kohoaa siihen muodostuvan hiilidioksidin avulla. Leipätaikina voidaan puolestaan kohottaa juuritaikinan avulla. Lisäksi taikinoihin vatkattu ilma tekee lopputuloksesta kuohkean, mikä näkyy munavaahtotaikinoissa ja murotaikinoissa.

Kesäisen vadelmakakun pohja syntyy munavaahtotaikinasta eli sokerikakkutaikinasta. Taikinasta saadaan kuohkea, kun munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Ripaus leivinjauhetta viimeistelee ilmavan kakkupohjan. Taikinaan lisätään loraus ruusuvettä eli etnisissä kaupoissa myytävää makuvettä. Kakun väliin tulee runsaasti vadelmia ja vadelmahilloa raikkautta antamaan. Kaunis kuorrutus syntyy mascarponejuustosta, ranskankermasta ja punaisesta tomusokerista.

minttusuklaakakku

Täyteläinen minttusuklaakakku on ehdoton hitti kahvipöydässä. Taikinan valmistus alkaa munien ja sokerin vaahdottamisella. Vaahdon joukkoon lisätään sulatettua suklaa-voiseosta ja rouhittua minttusuklaata. Leivinjauhe kohottaa kakun, mutta suklaan ja voin vuoksi lopputulos ei ole yhtä ilmava kuin sokerikakkupohjassa. Herkullinen kakku kruunataan suklaaseen dipatuilla mansikoilla.

191408-mustikkatiikerikakku.jpg

Perinteisen tiikerikakun modernimpi versio eli mustikkatiikerikakku saa makua mustikkajauheesta. Murotaikina aloitetaan voin ja sokerin vaahdottamisella, minkä jälkeen joukkoon lisätään munat yksitellen. Lopuksi lisätään kuiva-aineet eli jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Kauniin tiikerinraidan aikaansaamiseksi kolmasosa taikinasta siirretään erilliseen kulhoon ja värjätään mustikkajauheella.

178251-hevosenkengat.jpg
© Kristiina Kurronen

Herkulliset hevosenkengät kohotetaan ruokasoodalla. Soodaa käytetään silloin, kun taikinassa on hapanta nestettä, siirappia tai runsaasti mausteita. Hevosenkengät maustetaankin siirappilla, kardemummalla ja kanelilla. Taikinatangot leikataan paloiksi, taivutetaan muotoonsa ja kuvioidaan haarukan avulla.

Ennen vanhaan pikkuleivät kohotettiin usein hirvensarvisuolalla, joka sopii kohotusaineeksi pikkuleipiin ja mataliin leivonnaisiin. Hirvensarvisuolaa myydään apteekeissa tai sen voi korvata kaksinkertaisella määrällä leivinjauhetta. Maukkaissa anopin kanelitangoissa käytetään hirvensarvisuolaa. Pikkuleivät kieritellään sokerissa ja kanelissa ennen paistamista.

177269-teeleivat.jpg

Englantilaistyyliset teeleivät eli sconesit maistuvat vaikkapa iltapäiväteellä. Helpossa pikataikinassa maito ja margariini sekoitetaan yhteen kuiva-aineiden kanssa. Taikinasta pyöritellään palloja, jotka paistetaan muffinivuoissa. Leivinjauheen ansiosta teeleivistä tulee kuohkean pehmeitä. Sconesit tarjoillaan perinteisesti voin ja hillon kera.

karjalanpiirakat

Aina lopputuloksesta ei haluta kuohkean kohonnutta, eikä kohotusaineita tällöin tarvita. Perinteisissä karjalanpiirakoissa pohjat kaulitaan niin ohuiksi, että niiden läpi näkee seitsemän kirkontornia. Pohjat täytetään riisipuurolla ja rypytetään kauniisti. Hieman kananmunaa pintaan ja piirakat ovat paistoa vaille valmiita.

196063-hiivaton.jpg

Maidoton ja hiivaton joululeipä sopii tarjoiltavaksi joulunajan ulkopuolellakin. Leivässä hiivaleipä- ja ruisjauhot sekä kaurahiutaleet yhdistyvät maukkaaksi kokonaisuudeksi. Leipä kohotetaan ruokasoodalla ja maustetaan kuminansiemenillä. Runsas loraus kaurajuomaa ja leipäsiirappia viimeistelevät makumaailman.

176505-ruisleipa.jpg

Perinteinen hapatettu ruisleipä leivotaan ilman hiivaa. Martin hapanleivän juuri syntyy vedestä, rasvattomasta maidosta ja ruisjauhoista. Juurta ruokitaan päivittäin lisäämällä siihen jauhoja, ja viikon päästä juuri on valmis leipomiseen. Tällöin on aika kaivaa ruisleivän ohje esille: Taikinan valmistaminen aloitetaan esitaikinan teolla, joka vie aikaa noin vuorokauden, jotta taikina ehtii käydä kunnolla. Tämän jälkeen leipä leivotaan muotoonsa ja paistetaan kuumassa uunissa.

Vinkkejä leipojalle: Jauho-opas leipojalle Piirakkavuoka valitaan tarpeen mukaan Piirakan koristelu Lisää kuitua leivonnaisiin Leipäjuuri syntyy ajan kanssa Ruoka.fi: Hapattimella valmistettu, hiivaton reikäleipä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Leivo ilman hiivaa – katso 9 helppoa reseptiä

Ettäs tiedät.

Scone on yksikkö, monikossa scones. Sconesit taas on silkkaa kielen raiskaamista.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.