Gluteeniton_patonki

Leivo kaurasta leipää, patonkia, sämpylää – 7 herkullista ohjetta

Kaurahiutaleet ovat leipurin ykkösvalinta, kun leivästä halutaan mehevää ja maukasta. Tässä seitsemän ihanan kauraisaa leipäohjetta helpoista siemensämpylöistä rapeakuoriseen patonkiin ja hauskaan korileipään.

Kukapa ei patongista tykkäisi? Tämä kaurapatonki on siitä kiva, että se sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon, kunhan valitset kaupasta puhdasta kauraa. Lisäksi tarvitset gluteenitonta jauhoseosta, tapiokatärkkelystä sekä ripauksen psylliumia.

Taikina on varsin helppo tehdä ja sen valmistus mukailee pitkälti perinteistä leipätaikinaa. Loppuun vielä pieni varoituksen sana: patonkin on niin hyvää, että siihen tulee suorastaan himo!

Siemensämpylät

Ihanan rustiikkiset siemensämpylät pitävät sisällään runsaasti leseitä, ruisrouhetta ja siemeniä sekä tietysti kauraa. Sämpylöiden juju piilee siinä, että taikina jätetään pehmeäksi ja löysäksi ja siitä tehdyt taikinanokareet vain nostellaan pellille ilman sen kummempaa vaivaamista ja pyörittelyä.

korileipä

Korileipä ei ole mikään pikaleivonnainen, mutta sitäkin mainiomman makuinen. Sen juju piilee yön yli tekeytyvässä juuritakinassa, joka antaa leivälle kivan rustiikin vivahteen. Korileipä kohotetaan nimensä mukaan korissa, mutta paistetaan uunipellillä.

kuituiset_sampylat

Tässä mainio sämpyläohje, joka muuntuu moneksi. Kuituisten sämpylöiden taikinaan voi raastaa erilaisia juureksia, kokeilla rohkeasti eri jauhoja, leseitä ja hiutaeita tai sujauttaa sekaan vaikka siemeniä, pähkinöitä ja muuta kivaa rousketta. Sopivan sitkon aikaansaamiseksi kannattaa hiivaleipäjauhoja kuitenkin käyttää ohjeen mukainen määrä.

kauraleipätaikina

Kauraleipätaikinassa ei ole mitään ihmeellistä, mutta ehkä juuri siksi siitä syntyykin niin hyvä leipä. Leivontaan käytetään kaurahiutaleita ja vehnäjauhoja, nesteenä toimii parhaiten maito. Kun annat vastapaistettujen leipien jäähtyä ritilällä peittämättömänä, säilyy kuori ihanan rapeana.

kaurainen raasteleipä

Tähän kauraiseen raastleipään raastetaan runsaasti porkkanaa ja kesäkurpitsaa, jotka tekevät leivästä supermehevän. Voit tehdä taikinasta perinteisen vuokaleivän tai muotoilla siitä hauskan sämpyläkranssin, jolla keräät takuulla kehut.

Kauran lisäksi ohra on yksi kivoimmista kotimaisiata viljalajikkeista ja toimii mainiosti myös sämpylätaikinassa. Ohra-kaurasämpylät ovat helppotekoisia ja niin ihastuttavan makuisia, etteivät välttämättä kaipaa päällensä kuin sipaisun voita.

Jauhot pöllyävät myös näitä leipiä leipoessa:

Rouheinen pataleipä

Dukkamaustettu nyhtöleipä

Maalaisleipä

Rapeakuorinen maalaisleipä

Ruoka.fi: Nopat kaurarieskat

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Leivo kaurasta leipää, patonkia, sämpylää – 7 herkullista ohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X