Lucia-pullat tuoksuvat sahramilta – näin leivot klassiset joulupullat!
Pohjoismaiseen perinteeseen kuuluu tapa leipoa sahraminkeltaisia, kierteiksi muovattuja Lucia- eli lussekatt-pullia juhlapöytään Lucianpäivänä 13.12.
Lucian päivä (13.12.) on valon juhla, jota seuraa vuoden pisin yö. Lucian päivänä ja jouluna syödään sahramin keltaisia Lucia-pullia eli lussekatteja, jotka uskomuksen mukaan tuovat hyvää onnea ja karkoittavat kissan pukuun pukeutuneen paholaisen.
Muodokkaat Lucia-pullat
Klassiset joulupullamallit ja niiden nimet tulevat saksalaisesta ja pohjoismaisesta muinaistarustosta. Monet pullat on muovattu kierteisiksi. Klassinen hannunvaakuna on onnea ja suojelusta tuova ikivanha riimumerkki.
Rullaamalla taikinanauhojen päät vastakkaisiin suuntiin syntyy ässän muotoisia jouluporsaita. Rullaamalla nauhojen päät samaan suuntaan syntyy kierrepullia, joita voit asettaa kaksi kierteettömältä sivultaan vastakkain joulupullaksi.
Kun kierrepullat asettaa ristikkäin, syntyy Hannun vaakuna, jota myös kultavaunuiksi kutsutaan. Ristikkäin solmittu taikinanauha on nimeltään sotilaspoika.
Kierteisistä pullista voi muovata Lucian kruunun ja eri mittaisista kierrenauhoista papin tukan tai parran.
Säteittäin asetetuista kierteistä syntyy vuodenpyörää muistuttava joulupulla. Soikean pullapalan ylle muovatut kierteet tekevät pullasta sarvipäisen pukin.
Lisää vinkkejä joululeivontaan: Joulupulla x 10 Joulun parhaat pikkuleivät Uudet ja perinteiset joululeivonnaiset Jouluinen täytekakku x 5 Ruoka.fi: Joulun parhaat suklaakakut
Kuvitus: Kati Vuorento
Kommentoi
Kommentoi juttua: Lucia-pullat tuoksuvat sahramilta – näin leivot klassiset joulupullat!