Leivonnaisia kesämarjoista

Marjaleivonnaiset kuuluvat kesään. Mustikka, vadelma ja herukat sopivat leivonnaisiin sekä yksinään että yhdistettynä.

Mehevät mustikkaherkut

Makeasta mustikasta syntyy helposti pellillinen perinteistä mustikkapiirakkaa joko pulla- tai muropohjalla. Murotaikinapohjaisen mustikkapiirakan voi valmistaa myös mikrossa. Mustikan kumppaniksi piirakan täytteeseen sopii myös omena.

Raikas sitruunakiisselillä täytetty sitruunainen mustikkatorttu päällystetään mustikoilla.

Mustikka ja ruis ovat toimiva yhdistelmä. Voit rikastaa piirakan pohjataikinaa lisäämällä taikinaan hieman ruisjauhoja tai valmistaa piirakan pohjan pelkästään ruisjauhoista ruiskuorisen luomumustikkapiiraan tapaan. Klassiseen mustikkakukkoon käytetään sekä ruis- että ohrajauhoja. Ruispohjaisen mustikkarahkatortun täytteeseen on myös lisätty ruista leseinä.

Violetti viettelys eli keksipohjainen hyydytetty mustikkatorttu on juhlava tarjottava. Torttu viimeistellään valkosuklaakuorrutteella ja koristellaan orvokeilla. Perinteiset aleksanterin leivoksetkin voidaan valmistaa mustikasta.

Viehkeät vadelmaleivonnaiset

Pihamaan vadelmapiirakassa on ihana vadelma-kermaviilitäyte.

Kakkukeisarin vadelmilla päällystetty marjatartaletti on kesäjuhlien taattu suosikki. Rahkatäytteisen hyydytetyn vadelmatortun keksipohjassa maistuu inkivääri. Sormikekseistä koottu vadelmainen tiramisu on helppo valmistaa vaikka mökillä.

Villa Dalbyn vadelmakakun pohja rullataan hauskasti kääretorttulevyistä.

Mustikka ja vadelma ovat klassinen yhdistelmä. Kesän juhlava täytekakku on kuningatarkakku.   Kuningattaren kesäpiiraan pohja maustetaan mantelimassalla. Mamman murupaistokseen laitetaan vadelmia, mustikoita ja mansikoita.

Kirpeät herukkaherkut

New Yorkin juustokakku viimeistellään herukkakastikkeella. Marjatoscapiirakan pohja on gluteeniton ja täytteessä maistuvat punaherukka ja vadelma.

Vadelma pehmentää myös herukoiden makua. Irlantilaisen helppotekoisen vadelmatriflen täytteeseen lisätään myös mustikoita tai punaherukoita. Lintubongarin marjaboston täytetään vadelmilla, mustikoilla, mansikoilla ja punaherukoilla. Vadelmista, mustaherukoista ja mansikoista valmistettu marjapaistos maustetaan raastetulla appelsiininkuorella.

Herukka-vadelmakakun täytehillo valmistetaan mustaherukoista ja vadelmista. Makua pehmentää jogurttihyytelötäyte. Kummitädin herukkakakku valmistetaan britakakun tapaan herukoista ja vadelmista.

Marjaleivokset täytetään appelsiinituorejuustotäytteellä ja kruunataan tuoreilla marjoilla.

Katso lisää mansikkaisia leivontaohjeita täältä.

Avainsanat

Keskustelu

Uuden Kotilieden sivulla 39 väitetään Mustikkakakun olevan gluteeniton! Vehnäjauhoja ja ruisjauhoja sekaan. Ollaan kyllä kaukana gluteenittomasta.

Hei, mustikkakakun vieressä oleva punaisella pohjalla oleva maininta on todellakin vahingossa livahtanut väärän ohjeen kylkeen. Reseptin alussa olevissa tiedoissa ei ole virhettä, eli siinä ohjetta ei väitetä gluteiinittomaksi. Pahoittelemme virhettä!

Joku muukin on näköjään huomannut virheellisen gluteiiniton maininnan mustikkakakun reseptin yhteydessä. Korjaattehan asian seuraavassa lehdessä, ettei kukaan erehdyksessä esim. tarjoa leivonnaista gluteeinittomille vierailleen.

asia koskee mustikasta luin ohjeen jostakin laitetaan lasillinen mustikoita ja lasillinen sokeria sekä vettä lasi- purkiin annetaan seistä auringossa ikkunalla 2 viikkoa on kuulema jumalten juomaa Mutta en tiedä paljonko vettä onko kylmää vai kuumaa auta asiassa

Voi ,kun tuli ihan mustikkakukon mieliteko. Mutta taitaa olla mustikat vähissä,kun on ollut niin kuivaa täällä Savossa.

Kylläpä nyt jo mustikoita löytynyt. Keräsin 6l tänäänkin.Joten metsään kyykkäämään sitten herkutellaan.

Kommentoi juttua: Leivonnaisia kesämarjoista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X