briossit

Briossi on paras hampurilaissämpylä – leivo täydelliset briossit helpolla ohjeella!

Huippuhyvä burgeri ei vaadi ihmeitä, mutta hyvän sämpylän se vaatii. Briossisämpylä ei ole mikään höttöinen vehnäleipä, vaan mehevä ja maukas. Se ei hajoa tai murene, vaan on helppo syödä käsin ja pitää raaka-aineet tiukasti sisällään. Tällä ohjeella teet täydelliset hampurilaissämpylät eli briossit.

Ota briossisämpylöiden ohje haltuun ja varaudu elämäsi parhaisiin burgereihin!

Lue myös: Täydellisen hampurilaisen kaava – 7 vinkkiä

hampurilaiset

Briossien leipominen mukailee perinteisten sämpylöiden ohjetta, mutta öljy vaihdetaan voihin ja taikinaan lisätään yksi kananmuna. Juuri tässä piilee mehevien ja maukkaiden briossien salaisuus. Pitkä kohotus jääkaapissa yön yli antaa taikinaan makua, mutta tarvittaessa briossit valmistuvat myös nopeammin. 

Ohje: Briossit

Parhaat briossisämpylät – näin onnistut

Briossien leipominen aloitetaan keräämällä kaikki ainekset valmiiksi pöydälle. Erityisesti voi kannattaa ottaa hyvissä ajoin huoneenläm­pöön. Sen pitää olla täysin pehmeää, kun aloitat leipomisen. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Ole tarkka. Liian kuuma neste tappaa hiivan, kylmässä taikina kyllä kohoaa, mutta hitaasti. Sokeri tai tilkka hunajaa edistävät hiivan toimintaa.

Lisää jau­hot muutamassa erässä taikinaa tunnustellen ja sekoita loppuvaiheessa voi nokareina mukaan. Älä lisää jauhoja liikaa, sillä pehmeästä taikinasta valmistat ne kaikkein kuohkeimmat briossit. Jos kaipaat briosseihin rouheutta, korvaa 1 dl vehnäjauhoa puolikarkeilla spelttijauhoilla tai grahamjauhoilla. Vaivaa taiki­naa yleiskoneella noin 10–15 minuutin ajan. Hyvä sitko on taikinan perusta. Valmis taikina on pehmeää ja kimmoisaa, ja se irtoaa kulhon reunoista sekä vatkaimesta.

Taikinan voi nostaa jääkaappiin yöksi ja paistaa briossit vasta aamulla. Suojaa kulho kelmulla tai kannella. Vaihtoehtoisesti voit kohottaa taikinan myös huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä. Hidas kohotus tekee taikinalle kuitenkin hyvää niin maun kuin rakenteenkin kannalta.

Kohonneesta taikinasta vaivataan ilmakuplat pois. Taikina muovaillaan sämpylöiksi ja sitä kohotetaan vielä toiseen kertaan puolisen tuntia. Jos käytät jääkaappikylmää taikinaa, vie sämpylöiden kohotus luonnollisesti kauemmin. Briossit ovat valmiita paistettaviksi, kun taikina painettaessa palautuu hitaasti ennalleen.

briossit

Kevyt briossi on herkullinen hampurilaissämpylä. © Tiina Rantanen

Ennen paistoa briossien pinta voidellaan kananmunalla, minkä ansioista sämpylät saavat komean kullan keltaisen värin. Päälle voi ripotella perinteiseen tapaan seesaminsiemeniä. Kokeile vaihteeksi myös unikonsiemeniä!

Anna vastapaistettujen sämpylöiden jäähtyä ja halkaise ja lämmitä ne juuri ennen tarjoamista. Näin niiden rakenne on parhaimmillaan. Vaihtoehtoisesti briossit voi myös leipoa pakastimeen valmiiksi jo etukäteen ja nostaa sulamaan tarjoilupäivänä.

Jos hampurilaiset eivät innosta, voit muotoilla taikinan myös pitkulaisiksi hot dog -sämpylöiksi. Briossit maistuvat myös brunssilla sekä suolaisilla että makeilla täytteillä. Tarjoile briossit esimerkiksi hillon tai kinkkusiivun, uppomunan ja hollandaisekastikkeen kera.

Avainsanat

Keskustelu

En ole ennen kuullutkaan tuollaisista sämpylöistä. Huomasin ne strömsöö ohjelmassa.

Kommentoi juttua: Briossi on paras hampurilaissämpylä – leivo täydelliset briossit helpolla ohjeella!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X