Donitsit tekevät juhlan – leivo herkut käryttömästi uunissa tai uppopaista öljyssä

Donitsit kuuluvat juhlaan! Leivo pellillinen ihania suklaadonitseja tai valmista jättimäinen donitsikakku rahka-sitruunatäytteellä. Nämä ohjeet vievät juhlavierailtasi jalat alta!

Donitsit ovat amerikkalaisten muunnelma munkeista. Perinteiset donitsit paistetaan öljyssä ja kastetaan sokeriin tai koristellaan herkulllisella kuorrutteella. Helpot donitsit voi valmistaa käryttömästi myös uunissa. Tässä parhaat ohjeet ja vinkit.

Lue myös: Mikä rasva on paras munkkien paistamiseen? Martat vastaavat ajankohtaiseen kysymykseen

Donitsit kohotetaan leivinjauheella, joten ne on hieman nopeampi ja helpompi valmistaa kuin hiivataikinaan leivotut munkkirinkelit. Taikinaa varten tarvitset jauhoja, sokeria, leivinjauhetta, rasvaa, kananmunia ja tilkan maitoa sekä mahdollisesti hieman jogurttia. Mausteita ja makuaineita, kuten sitruunaa, kaakaojauhetta ja maapähkinävoita tai kardemummaa voi lisätä mielen mukaan.

Kuivat ja kosteat ainekset sekoitetaan keskenään. Taikinaa ei tarvitse kummemmin vaivata tai kohottaa, vaan paistohommiin voi ryhtyä saman tien. Täydellistä!

Donitsit uunissa on helppo juhlaherkku

Perinteiset donitsit kypsennetään uppopaistamalla, mutta onneksi helpommallakin pääsee. Kun uppopaistaminen ja rasvalla läträäminen ei innosta, kypsennä vappuherkut uunissa donitsipellillä. Mikä parasta, kun donitsit paistaa uunissa, voi myös perheen pienimmät ottaa mukaan leipomispuuhiin. 

Donitsipellillä valmistetuista pikkuherkuista puuttuu uppo­paistettujen donitsien paisto­pinta, ja siksi ne muistuttavat kakkutaikinadonit­seja. Se ei haittaa, sillä paiston jälkeen tehtävä kuorrutus takaa sen, että maku on enemmän kuin kohdillaan.

Herkullinen kuorrutus syntyy helpoiten tomusokerista ja vedestä ja sen voi halutessaan värjätä elintarvikeväreillä. Kuorrutuksen päälle voi ripotella vaikkapa kuivattuja mansikoita, nonparelleja, pähkinärouhetta tai vaikkapa erilaisia karkkirakeita. Uunidonitsit voi koristella myös pyöräyttämällä ne kaneli-sokeriseoksessa tai valuttamalla päälle sulaa suklaata tai vaikkapa kinuskikuorrutusta. 

Lue myös Anna.fi: Mitä överimpi, sitä parempi! Kokosimme vapun piknikille tai brunssille ihanimmat ja herkullisimmat reseptit ja ideat

Donitseja twistillä

Tässä inspiraatiota, jos kaipaat perinteisiin donitseihin jujua. Kronitsi näyttää ja maistuu donitsilta, mutta se yllättää croissantin rapeudella. Krontitsit ovat parhaimmillaan vastapaistettuina, joten yljäävät kannattaa pakastaa.

Vai valmistaisitko donitseja vaihteeksi lehtitaikinasta? Tähän hauskaan herkkuun saat upotettua myös joulun jäljiltä kaapin perälle unohtuneet suklaakonvehdit, kun täytät ja kuorrutat donitsit herkullisella suklaareemillä.

Jättidonitsista riittää syötävää isolle joukolle. Tosin tämän kakun voisi syödä vaikka yhdeltä istumalta, niin herkullista se on. Sokerikuorrutettu donitsikakku on helppo tehdä, sillä taikina vain sekoitetaan ja paistetaan. Ei vatkausta, eikä turhia välivaiheita. Kakun sisältä paljastuu ihana sitruunatahnan raikastama rahkatäyte, joka aiheuttaa taatusti ilon kiljahduksia.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Donitsit tekevät juhlan – leivo herkut käryttömästi uunissa tai uppopaista öljyssä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X