Eeva-Marian äiti perusti pienen autotallileipomon, jonka nousukiito tyssäsi koronaan – nyt leipomon herkulliset hatsapurit tuovat valoa pimeyteen

Korona toi perheyritykselle unettomia öitä, mutta nyt tulevaisuus näyttää valoisammalta. Yksi kiitos siitä kuuluu hatsapureille.

Liepuskan Herkkupajan tarina alkoi pienestä, savolaisesta autotallista. Reilu 12 vuotta sitten Eeva-Maria Turusen Riitta-äiti turhautui siihen, ettei kaupoista löytynyt mieluisaa leipää. Ratkaisuksi hän päätti perustaa oman leipomonsa. Aluksi Liepuska toimi kodin yhteydessä kahdessa autotallissa, joista toinen oli leipomo ja toinen myymälä.

Lue myös: Ihastuitko napolilaiseen pizzaan? Näin onnistut pizzan teossa myös kotona

Homma rullasi, ja parin vuoden päästä myös Eeva-Maria muutti Timo-puolisonsa kanssa Helsingistä takaisin Nilsiään laajentamaan leipomon toimintaa. Autotallista oli siirryttävä isompiin toimitiloihin. Pian Liepuskan herkkuja alkoi löytyä niin Finlandia-talon kokoustarjoiluista kuin S-ryhmän ruokakauppojen paistopisteiltä.

Maaliskuussa 2020 nousukiito kuitenkin katkesi, kun korona rantautui Suomeen ja kansa linnoittautui koteihinsa neljän seinän sisälle. Tapahtumat, joihin Liepuskan leipomuksia oli tilattu, peruttiin. Ruokakauppojen paistopisteetkin hiljenivät. Herkkupajan liikevaihto romahti 80 prosentilla lähes yhdessä yössä.

”Tunne oli musertava. Vuodesta 2020 piti tulla meille kaikkien aikojen vuosi. Isoja asiakkuuksia oli alkamassa. Tuntui uskomattomalta, kun pikkuhiljaa tajusi, kuinka kovaa korona tulisi iskemään. Pahimmalta tuntuivat henkilöstön lomautukset”, Eeva-Maria muistelee.

Liepuskan Herkkupaja toi markkinoille hatsapurit

Nyt, puolitoista vuotta myöhemmin, kaikki Liepuskan työntekijät on pystytty kutsumaan takaisin töihin. Uusiakin on palkattu. Eeva-Maria odottaa vielä malttamattomana, että kokoustarjoilut saataisiin myös käyntiin. Ennen sitä, valoa pimeyteen tuovat ruokakauppojen paistopisteille palanneet asiakkaat.

Erityisesti yksi uutuustuote on osoittautunut hitiksi: hatsapurit.

”Meillä ja hatsapureilla on jo muutaman vuoden taakse ulottuvat juuret, sillä teimme niitä alun perin ravintoloille ja kokouksiin erilaisilla täytteillä. Nyt Ville Haapasalo on tullut hatsapurien kanssa näkyvästi Suomeen. Näimme siinä tilaisuutemme tuoda hatsapurit myös ruokakauppoihin”, Eeva-Maria kertoo.

Hatsapuri on georgialainen perinneherkku, jossa yhdistyvät pizzan ja täytetyn juustoleivän parhaat puolet. Liepuskan hatsapureja valmistetaan tällä hetkellä kolmessa eri muodossa: pyöreänä, venemallisena ja ummistettuna. Kaikissa on mehevän juustoinen täyte. Paistopisteiltä löytyy pyöreää mallia.

”Hatsapurien suosio ammentaa varmaankin pitkälti samoista asioista kuin pizzan. Suolaisuudessa ja rasvaisuudessa on jotain koukuttavaa”, Eeva-Maria sanoo ja nauraa.

Liepuskan hatsapurit sopivat monenlaiseen herkutteluhetkeen. Juustoisen leivonnaisen voi syödä sellaisenaan tai sitä voi tuunata. Pikkujoulukautena vierellä maistuvat esimerkiksi erilaiset hillot ja leikkeleet. Raikkaamman version saa tarjoamalla sen kanssa yrttejä ja tomaatteja.

Lue myös Seura.fi: Linkosuo on perinteikäs perheyritys, joka nosti ruisleivän hukkapalat hitiksi – ”Pärjätäkseen pitää olla luonteeltaan vikkelä ja omaperäinen”

Hatsapurit

Juustoinen hatsapuri pitää nälän loitolla.

Hatsapurit nostavat perheleipomon koronakurjimuksesta

Vaikka Liepuskan hatsapurit ovat olleet myynnissä vasta muutaman kuukauden, niiden suosio on yllättänyt niin perheleipomon kuin vähittäiskauppakumppaninkin.

”Kun toimme tuotteen markkinoille, olimme vähän kysymysmerkkinä. Meillä ei ollut tarkkaa ajatusta siitä, miten suosittu se voisi olla. Ne ovat kuitenkin otettu hirmu hyvin vastaan, ja kysyntä on ehkä jopa ylittänyt odotuksemme”, Eeva-Maria kertoo.

Aluksi verrattain pienellä perheyrityksellä oli omat hankaluutensa tuotannon ylösnostossa. Nyt toiminta alkaa olla jo sillä tasolla, että kysyntään pystytään vastaamaan täysillä.

Ovatko hatsapurit vastaus korona-ajan mukanaan tuomiin haasteisiin? Ehkä.

”Pitkään sitä epävarmuutta kesti, mutta nyt toivon, että suunta olisi valoisa.”

Keskustelu

Kommentoi juttua: Eeva-Marian äiti perusti pienen autotallileipomon, jonka nousukiito tyssäsi koronaan – nyt leipomon herkulliset hatsapurit tuovat valoa pimeyteen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X