Ruoka

Gluteeniton pulla – näin leivot pehmoiset pullat, jotka sopivat myös keliaakikoille

Gluteeniton pulla ja sen leipominen poikkeaa perinteisestä. Poimi vinkit, joiden avulla pyöräytät gluteenittomasta taikinasta mehevät ja pehmeät pullat.

Gluteeniton pulla ja sen leipominen voivat tuntua haastavalta ajatukselta. Vehnällä ja sen sisältämällä gluteenilla on pullataikinassa oma tärkeä roolinsa sitkon ja maun aikaan saamisessa. Gluteeniton hiivataikina ei käyttäydy tavallisen tapaan, ja siksi pehmoisten gluteenittomien pullien leipomiseen on omat niksinsä.

Lue myös: Gluteenittomat herkulliset leivonnaiset x 8: poimi parhaat reseptit ja vinkit

pullataikina
Gluteenittomissa jauhoseoksessa on eroja. Kun mieluinen seos on löytynyt, on gluteenittomien pullien leipominen helppoa. Kuva: Riikka Hurri

Gluteenittoman pullan sitko saadaan psylliumista

Perinteisen pullataikinan perustan muodostaa vehnäjauhojen sisältämä gluteeni, josta vaivauksen aikana syntyy taikinaa koossa pitävä sitko. Kun leivotaan kokonaan ilman gluteenia, täytyy perinteistä pullataikinareseptiä muokatata.

Psyllium on ratamokasvin kuivatusta siemenkuoresta valmistettua jauhetta, joka antaa gluteenittomaan taikinaan tarvittavaa sitkoa. Osa gluteenittomista jauhoseoksista sisältää psylliumia jo valmiiksi, eikä sitä silloin enää välttämättä tarvitse itse lisätä taikinaan.

Gluteeniton pullataikina on ominaisuuksiltaan erilainen kuin perinteiseen tapaan leivottu, eikä sen valmistuksessa kannata hakea samaa tuntumaa. Gluteeniton pullataikina saa jäädä reilusti pehmeäksi.

Tarttuvan ja pehmeän gluteenittoman pullataikinan vaivaaminen käy kätevimmin sähkövatkaimen taikinakoukkujen avulla. Kun taikina ei tartu käsiin, et myöskään joudu käyttämään liikaa jauhoja ja pullista tulee pehmeitä ja kuohkeita. Kuiva taikina on yksi gluteenittoman pullan yleisimmistä virheistä, ja siksi jauhoja kannattaa lisätä mieluummin liian vähän kuin liikaa.

Vaikka taikina vaikuttaa löysältä, kokeile saatko muotoiltua siitä pullia. Se onnistuu yllättävänkin löysästä taikinasta, kun puhdistat kädet taikinasta ja käytät hieman jauhoja apuna.

Gluteenittomat jauhoseokset eroavat toisistaan sisältämiensä jauholaatujen ja niiden suhteiden osalta. Tarvittava jauhomäärä on aina sidoksissa tuotemerkkiin, ja siksi onnistuneiden pullien leipominen voi vaatia pari harjoituskertaa. Kun mieleinen jauhoseos on löytynyt, sen käyttäminen on varsin helppoa.

gluteeniton kardemummapullla
Lisää gluteenittomaan pullataikinaan mieluummin liian vähän kuin liikaa jauhoja. Mikäli pehmeän taikinan käsittely on vaikeaa, voi pullan paistaa myös leipävuoassa. Kuva: Jorma Marstio

Yksi kohotus ja uuniin

Gluteeniton pullataikina kohotetaan vain kerran, juuri ennen paistamista. Kahteen kertaan kohotetusta gluteenittomasta taikinasta voi syntyä lässähtäneitä ja kumimaisia leivonnaisia.

Leivo taikinasta mieleisiäsi pullia ja anna niiden sitten kohota uuninpellillä leivinliinan alla puoli tuntia. Varaudu siihen, että gluteenittomat pullat eivät kohoa samalla tavalla kuin perinteistä pullaa leipoessasi.

Gluteeniton pulla jää myös väriltään perinteistä pullaa vaaleammaksi. Väriä gluteenittoman pullan pintaan saa sivelemällä pullat ennen paistoa vahvalla kahvilla. Raesokerikin on kaunis lisä pintaa koristamaan. 

Gluteeniton pulla kaipaa makua

Gluteenittomasta pullasta tulee usein perinteistä vehnäpullaa mauttomampaa, siksi taikina saattaa tarvita tavallista enemmän voita ja kardemummaa. Lisää makua gluteenittomaan pullaan saa vaihtamalla valkoisen sokerin aromikkaaseen muscovadoon, fariini- tai kookosokeriin.

Parhaimmillaan gluteeniton pulla on tuoreena. Täytetyissä pullissa eroa perinteiseen tuskin huomaa. Aivan kuten perinteiseenkin pullaan, myös gluteenittomaan pullataikinaan voi piilottaa rusinoita tai leipoa taikinasta voisilmäpullia tai korvapuusteja. Kokeile gluteenitonta pullaa myös banaani-taateli- tai kookostäytteellä. Gluteenittoman pullan voi leipoa hyvin pitkänmallisessa leipävuoassa gluteenittoman kardemummapullan tapaan.

Pakasta ylimääräiset pullat heti tuoreeltaan pullattoman päivän varalle. Nopean sulatuksen ja lämmityksen jälkeen gluteeniton pulla on jälleen kuin vastapaistettua. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Gluteeniton pulla – näin leivot pehmoiset pullat, jotka sopivat myös keliaakikoille

hellu

Hyvä ohje, jota voi soveltaa vegaaniseksikin ja laitetaan kokeiluun, kun pullattaa!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.