Helppo sienipiirakka – laiskan leipurin piirakka syntyy hetkessä

Viilenevät ja pimenevät syysillat suorastaan kutsuvat keittiöön leipomaan jotakin maukasta. Helposti valmistuva sienipiirakka on täydellinen tarjottava lämmittävän teekupillisen seurana.

Kun metsät ovat pullollaan sieniä, on sienipiirakan aika. Sienipiirakan täytteeksi sopivat monet sienet. Reipas sienestäjä suuntaa sienikori kädessä metsään, kiireisempi poimii saaliin suoraan torilta tai kaupan heviosastolta. Metsän antimista ja keittiön perustarvikkeista pyöräyttää nopeasti vuoallisen sienipiirakkaa, joka katoaa hetkessä parempiin suihin.

Lue lisää: Kantarellipiirakka on sesonkiherkku – tällä ohjeella onnistut!

Sienipiirakan pohja mehevöityy parmesaanijuustolla

Sienipiirakkapohja syntyy perinteiseen tapaan voista ja jauhoista. Parmesaanijuusto tuo pohjaan makua ja mehevyttä. Ainekset pyörähtävät monitoimikoneessa hetkessä murumaiseksi seokseksi. Tilkka vettä notkistaa taikinaa. Valmis taikina painellaan piirakkavuokaan ja sen annetaan levähtää hetki jääkaapissa.

Piirakkataikinan valmistus alusta alkaen itse ei vie montaa hetkeä, mutta kiireinen voi poimia taikinan myös suoraan kaupan pakastealtaasta. Sienipiirakan pohjaksi sopivat erilaiset suolaiset piirakapohjat, mutta rukiisissa pohjissa on makoisan rustiikkinen maku, joka sointuu erityisen hyvin sienten seuraan. Pakastepiirakkataikinan sulaminen vie tovin, joten ennakointi on valttia.

Lue lisää: Leivo suolaisia piiraita syksyn mauista – 8 mehevää reseptiä

Täytteeseen makua ja mehevyyttä

Piirakkataikinan vetäytyessä jääkaapissa on sopiva hetki käydä täytteen kimppuun. Sienipiirakan täytteeseen sopivat erityisen hyvin suppilovahverot ja kantarellit, mutta piirakan voi täyttää myös tateilla, suolatuilla rouskuilla tai vaikkapa herkkusienillä.

sienipiirakka

Perkaa sienet huolellisesti, halkaise suurimmat ja paahda ne sitten kuivalla paistinpannulla, kunnes neste on haihtunut. Sienten seuraksi kannattaa lisätä ainakin sipulia. Voimakkaan makuiset lihat, kuten pekoni ja savuporo tuovat sienipiirakan täytteeseen lisää makua ja mehevyyttä. Savupororouhe on valmis käytettäväksi sellaisenaan ja sopii erityisen hyvin kiireiselle leipurille.

Kun sieni-sipuliseos on hetken jäähtynyt, lisätään se keskenään sekoitettujen kananmunien, kermatilkan ja juustoraasteen joukkoon. Täyte kaadetaan piirakkapohjan päälle ja nostetaan 200-asteiseen uuniin paistumaan.

Yhden ison piirakan sijaan voit leipoa ohjeella myös pikkusienipiiraita pienissä vuoissa tai vaikkapa muffinipellillä. Huomioi, että pikkupiiraiden paistoaika on isoa piirakkaa lyhyempi.

sienikori

Ohje: Helppo sienipiirakka pakastetaikinasta

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Helppo sienipiirakka – laiskan leipurin piirakka syntyy hetkessä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X