syreenikakku

Hyydykekakku valmistuu ilman uunia – katso parhaat makeat ja suolaiset juhlapöydän suosikit!

Hyydykekakku on suosikki, joka valmistuu ilman uunia. Kahvipöydän hitti taipuu moneen makuun. Kokosimme vinkit valmistukseen sekä makeat ja suolaiset kakut moneen makuun!

Hyydykekakku on ihana, helppo ja herkullinen leivonnainen ja vieläpä usein varsin nopea valmistaa. Huomioi kuitenkin kakun hyytymiseen kuluva aika. Nappaa alta ohjeet ja vinkit, joiden avulla onnistut!

Lue myös: Täytekakku kruunaa pienen ja ison juhlan – näillä neuvoilla leivot täydellisen kakun!

Hyydykekakut kuuluvat juhlapöydän suosikkeihin. Mainion tarjottavan niistä tekee monipuolisuus, sillä makumaailmaa voi vaihdella lähes loputtomasti. Erilaiset marjat ja hedelmät lienevät suosituimpia, mutta hyydykekakku onnistuu myös tuhdin suklaisena tai vaikkapa suolaisena.

Hyydykekakku on helppo tehdä moniin ruokavalioihin sopivaksi esimerkiksi gluteenittomana, laktoosittomana tai vaikkapa vegaanisena. Kakun voi – ja se kannattaakin – tehdä valmiiksi jo tarjoamista edeltävänä päivänä. Hyydykekakku on parhaimmillaan levättyään jääkaapissa yön yli tai ainakin useamman tunnin.

Hyydykekakku – raaka-aineet

Hyydykekakun täyte tehdään yleensä tuorejuuston sekä kermavaahdon,  rahkan tai vaikkapa jogurtin seoksesta, joka hyydytetään moussemaiseksi liivatteen avulla. Hyydykekakku ilman liivatetta onnistuu käyttämällä vegaanisia vaihtoehtoja, kuten agar agaria tai vegegeeliä.

Kakun pohjana on useimmiten keksimuru-voiseos, joka jähmettyy jääkaapissa tiiviiksi ja helposti leikattavaksi. Kekseiksi voi valita perinteisiä Digestive-keksejä, kaurakeksejä tai vaikkapa suklaisia täytekeksejä, kuten Dominoita tai Oreo-keksejä. Valitse tarpeen mukaan vegaaninen tai gluteeniton vaihtoehto ja vaihda voi halutessasi maidottomaan margariiniin.

Pohjan valmistus onnistuu näppärimmin monitoimikoneessa, mutta keksit voi murustaa myös muovipussissa kaulimen avulla. Aivan tasaista ei tarvitse tulla, vaan pienet keksimurut tuovat rakenteeseen mukavaa rouheutta.

Taputtele keksimuruseos tiiviisti ja tasaisesti leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin tekeytymään täytteen valmistuksen ajaksi. 

Tarkkuutta liivatteen käyttöön

Hyydykekakun valmistus on usein varsin mutkatonta ja nopeaa. Ainoa kompastuskivi piilee liivatteen käytössä. Eikä sekään vaikeaa ole, kun seuraat ohjeita tarkasti.

Liivatelehdet liotetaan ensin kylmässä vedessä ja sulatetaan sitten pieneen tilkkaan lämmintä nestettä. Lopuksi liivateseos kaadetaan ohuena nauhana kakkumassan joukkoon. Huolehdi siitä, että kakkumassa on valmistettu huoneenlämpöisistä raaka-aineista, sillä liivate saattaa jäädä klimppiseksi jääkylmässä täytteessä.

Jos tavoitteenasi on täydellisen tasaiset ja siistit reunat, öljyä kakkuvuoan reunat ennen täytteen lisäämistä tai käytä leivontakaupoissa myytäviä reunakalvoja. 

Mahdollisen kiilteen valumisen vuoasta jääkaappiin ehkäiset sillä, että levität kiilleliemen tarkkaan myös reunoille niin, ettei sinne jää lainkaan koloja. Toinen näppärä kikka on antaa kiilleliemen jähmettyä rauhassa hieman kiisselimäiseksi ennen täytteen päälle kaatamista. Sekoittele välillä, jotta seos hyytyy tasaisesti ja kaada paksuuntunut massa jähmettyneen kakumassan päälle.

Hyydykekakun koristelu

Irtopohjavuokaan koottu kakku laitetaan lopuksi jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai vaikka yön yli. Mahdolliset koristeet lisätään vasta lopuksi kakun jähmetyttyä tarjoilukuntoon. 

Hyydykekakun pinta on usein kostea ja siksi se saattaa sulattaa vaivalla valmistetut koristeet. Varsinkin kiilteen päällä koristeet sulavat helposti. Sokerimassakoristeet kannattaa unohtaa hyydykekakun pinnalta ja valita niiden sijaan esimerkiksi marjoja tai hedelmiä tai vaikkapa erilaisia suklaakoristeita. Myös kermapursotukset sopivat kakkua koristamaan.

Hyydykekakku kevään juhliin

Hyydykekakku on raikas tarjottava kevään juhlissa. Tee pääsiäisen pyhiksi täyteläinen kookosjuustokakku, jonka pintaa koristaa raikas passiohedelmäkiille. Mascarponejuuston täytelöittämä mustaherukkajuustokakku on kaunis tarjottava vaikka valmistujaisissa. Mango-juustokakku puolestaan ilahduttaa taatusti äitiä toukokuun toisena sunnuntaina. 

Vai valitsetko sittenkin mieluummin raikkaan sitruuna-juustokakun? Sen pohja syntyy perinteisistä Digestive-kekseistä, mutta yllättävä makuvivahde kakkuun syntyy, kun keksit vaihtaa piparkakkuihin. Tämä hyydykekakku on raikas, helppotekoinen, kevyt ja silti herkullinen. 

Eksoottinen hedelmä-valkosuklaakakku on herkullinen tarjottava ja erityisesti aikuisten suun mukainen. Täytteessä on manteliliköörissä liotettuja kuivattuja marjoja ja rouhittua valkosuklaata. Tuoreet hedelmät kruunaavat hedelmäisen hyydykekakun. 

Tämän raikkaan pääsiäiskakun yllätys on vanilijainen riisitäyte. Toisiinsa kietoutuneiden oksien lomasta pilkistävät suloiset pajunkissat ja herkät ruusut. Pohja on tuhdin suklainen, joka sopii täydellisesti appelsiinin makupariksi.

Hyytelökakku kesäkekkereihin

Tylsistyttääkö perinteinen mansikkakakku? Unelmainen mansikkatorttu on iloisen värinen hyydykekakku, joka kootaan ilman uunia vaikka kesämökillä. Suklaiset Domino-keksit ja raikkaat mansikat ovat ihania yhdessä. 

Tämän kesäisen mansikkakakun maut vievät kielen mennessään. Terästä maukkaat mansikat terhakalla limetillä. Raikas hyydytetty rahkakakku on helppo tehdä etukäteen ja nostaa juhlapäivänä tarjolle kahvipöytään. 

Mustikkakakun pohjassa ihastuttavat suositut ja suussa sulavan suklaiset Domino-keksit. Kakun pehmeä täyte tehdään vaniljarahkasta sekä kermasta ja maukas kiille mustikoista.

Hyydykekakku syksyyn ja talveen

Talven ja syksyn juhlissa kahvipöytään voi nostaa tarjolle vaikkapa tyrnin tai karpaloiden kirpakoittaman hyydykekakun. Tyrnihyytelökakku onkin todellinen makupommi. Tyrnihyytelökakussa tyrniä käytetään nerokkaasti niin pohjassa, täytteessä kuin kiillepinnassakin. Kirpakkaasti tyrniltä maistuvan juustokakun täydellinen koostumus kerää kehut ja suosionosoitukset. Kakun elegantti peilipinta houkuttelee ulkonäöllään.

Valkosuklainen karpalokakku hurmaa kirpsakoiden karpaloiden, makean valkosuklaan ja mausteisten piparkakkujen yhdistelmällä. Kerman täytelöittämää täytettä raikastaa maitorahka ja karpalokiillettä säväyttää mausteinen glögi. Tämä hyydykekakku on nappivalinta joulunajan tarjottavaksi.

Rakastatko kettukarkkeja? Loistavaa! Nostalginen kettukarkki taipuu nimittäin hyvin myös hyydykekakun kuorrutteeseen. Kettukarkkikakussa mehevä gluteeniton pohja, juustoinen täyte ja kettukarkeista tehty kiille ovat näyttävä yhdistelmä.

Lue myös Anna.fi: Juustokakku ilman liivatetta – näillä ohjeilla onnistut!

Hyydykekakut suklaan ja kahvin ystävälle

Tämä hyydykekakku on kahvikissan unelma, sillä siinä maistuu ihanasti espresso. Hyydytetyn cappuccinokakun täyte tehdään kermavaahdon sijaan vaahtoutuvasta vaniljakastikkeesta sekä tuorejuustosta, jotka pehmentävät mukavasti kahvin terästämää makumaailmaa.

Suklaa-herukkakakku on tuhdin täyteläinen ja silti ihanan raikas. Tämä hyydykekakku täytetään lempeällä valkosuklaalla ja raikkaalla herukkatäytteellä, jonka voi tehdä maun tai sesongin mukaan musta- tai punaherukoista.  

Valkosuklaa-juustokakku on lumenvalkea, suloisen makea juhlakakku, jossa on perinteinen kaurakekseistä valmistettu pohja ja valkosuklaan makeuttama tuorejuusto-kermatäyte. Koristele valkosuklaa-juustokakku syötävillä kukilla, marjoilla tai hedelmillä, tummalla tai valkealla suklaalla esimerkiksi lastuina, rouheena tai konvehteina tai tilanteen mukaan esimerkiksi kakkukynttilöin tai marsipaanikoristein. Kakun kaveriksi sopii esimerkiksi vadelmakastike tai limetin raikastama mansikkahillo.

Älä anna ulkonäön hämätä, sillä tuhdin näköinen kolmikerroksinen suklaamoussekakku on raikkaan appel­siinimousseker­roksen ansiosta ihanan pehmeä ja maukas. Täyteläinen suklaakerros hyytyy suklaan voimin, appelsiinimousseen tarvitset avuksi liivatelehtiä tai -jauhetta.

Suklaan ystävien ei kannata ohittaa myöskään tätä pumpulinpehmeää valkosuklaa-kirsikkakakkua. Sen pohja tehdään Domino-kekseistä, täyte valkosuklaasta ja kermasta. Välissä on tuoreita kirsikoita sekä makeaa kirsikkahilloa.

Suolaiset hyydykekakut

Ei makeaa mahantäydeltä. Hyydykekakku maistuu myös suolaisena. Valitse täytteeksi vaikkapa suosittu savulohi. Lohi-juustotorttu on ylellinen herkku, joka koristellaan juhlavaksi lohiruusukkeilla, tillillä, limettilohkoilla ja mätinokareilla.

Tämä herkullinen kreikkalainen voileipäkakku puolestaan kokoaa yhteen kreikkalaisen salaatin parhaat maut. Kurkku, valkosipuli, fetajuusto ja tuoreet yrtit kootaan maukkaaksi kokonaisuudeksi ruisleivästä valmistetun pohjan päälle.

Vegaaneja ilahduttaa agar agarilla hyydytetty porkkalakakku, joka tehdään lohikakun tapaan. Koristelussa houkuttavat merileväcaviart, herneenversot ja syötävät kukat.

 

Keskustelu

Kommentoi juttua: Hyydykekakku valmistuu ilman uunia – katso parhaat makeat ja suolaiset juhlapöydän suosikit!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X