Itse tehty fudge – viisi vinkkiä, joilla onnistut

Itse tehty fudge saa sokerihiiren hykertelemään onnesta. Kermasta, sokerista ja suklaasta valmistetut makeiset on helppo tehdä ja vähintään yhtä helposti ne myös katoavat parempiin suihin.

Fudgen tekeminen alusta alkaen itse ei ole lainkaan vaikeaa. Ja lopputulos kirjaimellisesti sulaa suuhun! Itse tehdyt makeiset on myös herkullinen ruokalahja. Pakkaa namit kauniiseen, silkkipaperilla vuorattuun rasiaan ja ilahduta ystävää, naapuria tai vaikkapa opettajaa.

Lue myös: 7 x toffeeta ja kinuskia! Maapähkinäfudge, pika- ja paahtokinuski, kermakola ja muut ohjeet

maapähkinäfudge

Fudgen tekeminen on helppoa ja hauskaa. Kun perusohjeen on ottanut haltuun, sitä voi muunnella lähes loputtomiin. Kuva: Pekka Holmström

Fudge – näin onnistut

Fudgen perusresepti on yksinkertainen, mutta se kannattaa kuitenkin ensin lukaista ajatuksella läpi. Kaiva tarvittavat välineet esiin, valmistele kaikki kuntoon ja kiinnitä huomio erityisesti seuraaviin viiteen kohtaan, niin fudgen tekeminen sujuu leikiten.

Itse tehty fudge – näin onnistut!

  1. Keitä seosta miedolla lämmöllä, niin että se kuplii kevyesti. Sekoita välillä, älä kuitenkaan vatkaa.
  2. Käytä apuna digitaalista lämpömittaria, jotta makeisten koostumus on juuri oikeanlainen. Nosta kattila liedeltä, kun seoksen lämpötila on 116 astetta. Liian vähän aikaa keitetty fudge ei jähmety ja liian pitkä keittoaika tekee fudgesta murenevan.
  3. Lisää suklaa vasta aavistuksen jäähtyneseen seokseen, jottei se juoksetu. Jos rasva kuitenkin erottuu massasta, lisää joukkoon tilkka maitoa ja vatkaa seosta voimakkaasti.
  4. Suklaan lisäyksen jälkeen massa jähmettyy nopeasti jäähtyessään, ole siis nopea!
  5. Vuoan pohjalle asetettu leivinpaperi auttaa makeisten irrottamisessa.
fudge

Itse tehdyt fudget on ihana ruokalahja. Pakkaa makeiset kauniiseen rasiaan ja ojenna lähimmäiselle. Kuva: iStock

Vaihtelua Fudgen-perusohjeeseen mausteilla ja höysteillä

Kun perusohjeen on ottanut haltuun, sitä voi muunnella lähes loputtomiin. Käytä erilaisia suklaita tai lisää joukkoon mieleisiäsi mausteita, kuten vaniljaa, kanelia, piparminttu-uutetta tai lakritsijauhetta. 

Rousketta ja rapeaa suutuntumaa kermakarkkeihin saa erilaisilla höysteillä, kuten pähkinärouheella, kuivahedelmillä, lakupaloilla tai muilla makeisrouheilla.

  • Miltä kuulostaisi joulunaikaan piparifudget! Valmista massa maitosuklaasta ja mausta se teelusikallisella piparkakkumaustetta. Pinnalle voi lopuksi painella myös murusteltuja piparkakkuja.
  • Täytekeksien ystäviä puolestaan ilahduttaa Oreo-fudget. Käytä perusmassaan valkosuklaata, mausta seos puolikkaalla teelusikallisella vaniljajauhetta ja painele makeisten päälle lopuksi Oreo-keksejä.
  • Jos rakastat maapähkinävoita, koukutut takuulla myös maapähkinävoilla höystettyihin fudgeihin. Käytä perusohjeeseen valkosuklaata, sekoita massan joukkoon lopuksi desilitra maapähkinävoita sekä kourallinen paahdettuja, karkeaksi rouhittuja pähkinöitä.
  • Valkosuklaan ja salmiakin verrattomalla makuparilla on mahdotonta iskeä harhaan. Valmista fudget perusohjeen mukaan valkosuklaasta ja lisää lopuksi joukkoon Turkinpippurirouhetta. Maitosuklaan ja Mariannerouheen yhdistelmä puolestaan ilahduttaa piparmintun ystäviä.
  • Jaa massan kahteen osaan ja maustaa ne mieleisiksesi. Lusikoi massat vuokaan limittäin siten, että leikatessa paloja joka palassa on kumpaakin makua. Voit tarvittaessa sekoittaa massoja keskenään tikun tai haarukan avulla.
joulufudge

Mausta fudget makusi mukaan. Suklaan ja polkakarkkien verraton makuliitto ilahduttaa erityisesti joulun aikaan. Kuva: iStock

Kolmen raaka-aineen pikafudge

Kun pohjana käyttää suklaan, kondensoidun maidon sekä vaahtokarkkien sekoitusta, saa fudget tehtyä helposti ja nopeasti ilman lämpömittaria tai muita ylimääräisiä kommervenkkejä ja kikka kolmosia. Vaahtokarkit ja kondensoitu maito keitetään kattilassa tasaiseksi massaksi ja lopuksi joukkoon sulatetaan suklaa. Aktiivinen valmistusaika on siis todella lyhyt ja helppo, mutta jähmettymistä pitää toki odotella tovi.

Aivan kuten fudgen perusohjeeseenkin, myös näihin pikafudgeihin voi käyttää mitä suklaata tahansa. Ohjeessa käytetyt banaanivaahtokarkit voi vaihtaa maustamattomiin ja massan maustaa oman maun mukaan mieleisekseen.

Ohje:  Banaani-suklaafudge

Käytitpä kumpaa ohjetta tahansa, säilytä fudge aina jääkaapissa. Fudge säilyy hyvänä noin viikon verran valmistuksesta.

vaahtokarkkifudge

Kolmen raaka-aineen pikafudge onnistuu tumpelommaltakin karkintekijältä. Kuva: Ari Heinonen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Itse tehty fudge – viisi vinkkiä, joilla onnistut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X