Ruoka

Joululeivonnaisia maailmalta – katso joulun inspiroivimmat leivontavinkit!

Taio joululeivonnaisiin jännittäviä ja uusia makumaailmoja kuivatuilla hedelmillä, kuivamausteilla ja pähkinöillä.

Ruusuvedellä viimeistelty pavlova, marsala-viinillä terästetty panforte sekä hedelmäinen baklava vievät makumatkalle maailman ympäri.

Lue myös: Joulun uudet leivonnaiset

Hedelmäinen panforte

Toscanalainen panforte on tahmea jälkiruokaherkku, joka pursuaa pähkinöitä, kuivahedelmiä ja lämpimiä joulun mausteita. Tämä hedelmäinen panforte terästetään marsalaviinillä, toisissa ohjeissa se on korvattu Vin Santo -jälkiruokaviinillä ja mukana saattaa olla myös tummaa suklaata. Panforten voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi, sillä se säilyy hyvin peiteltynä meheväna ja maukkaana noin kuukauden verran.

hedelmäinen panforte
Panforten voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi, sillä se säilyy hyvin peiteltynä meheväna ja maukkaana noin kuukauden verran. Kuva: Pekka Holmstöm

Ohje: Hedelmäinen panforte 

Lebkuchen-keksit

Leipoisitko perinteisten piparkakkujen sijaan vaihteeksi jotain vähän erilaista? Saksalaiset perin­teiset Lebkuchen­-keksit ovat kotoisien pipar­eiden herkullisia sisaria. jotka maustetaan siirapin sijaan hunajalla. Sitruuna, inkivääri ja muskottipähkinä antavat kekseille herkullisen maun. 

Lebkuchen-keksit sopivat hyvin niille, joita taikinan kauliminen ei kiinnosta. Jääkaapissa levänneestä taikinasta pyöritellään leivinpaperin päälle pieniä taikinapalloja, jotka litistetään kevyesti ja sitten paistetaan. Keksit leviävät paistettaessa ja jäähtyneenä ne voi koristella sokerikuorrutteella perinteisten piparkakkujen tapaan.  

lebkuchen-keksit
Saksalaiset Lebkuchen-keksit makeutetaan hunajalla ja maustetaan makoisiksi sitruunalla, inkiväärillä sekä muskottipähkinällä. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Lebkuchen-keksit  

Arabian nights -pavlova

Arabian nights -pavlova on kuin suoraan tuhannen ja yhden yön tarinoista. Kanelilla maustetun marenkilevyn päälle levitetään samettinen kermatäyte sekä koristeeksi kuivattuja ja tuoreita hedelmiä. Kokeile esimerkiksi persimonia ja karambolaa, jotka ovat paitsi näyttävän näköisiä, myös joulun aikaan sesongissa ja siten makeimmillaan.

Hurmaava ja näyttävän näköinen pavlova viimeistel­lään ruusuvedellä, jota löy­tyy hyvin varus­telluista ruoka-­ ja terveyskaupoista sekä eksoottisia raaka­ ­aineita myyvistä liikkeistä. Lisää ruusuvettä varo­vasti, muuten jälki­ruoka maistuu helposti parfyymille. 

arabian nights -pavlova
Ruusuvedellä maustettu pavlova vie suoraan tuhannen ja yhden yön satuihin. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Arabian nights -pavlova

Terästetty hedelmäkakku

Hurraa! Hyviä uutisia kaikille kuivakakkujen ystäville: ne ovat nimittäin tehneet uuden tulemisen ja ovat vastoin harhaan johtavaa nimeään muhkean maukkaita ja herkullisen meheviä. 

Hedelmäkakut ovat yksi klassisimmista joulunajan leivonnaisista ja parempia kuin täydellisiä sijoituspaikkoja pullon pohjalle jääneelle viskitilkalle. Terästetyssä hedelmäkakussa on rusinoiden lisäksi hasselpähkinöitä sekä tummaa suklaata. Erilaisilla kuivahedelmillä kakkuun saa helposti uutta jujua.

Kahvikakut ovat kiitollisia joululeivonnaisia, sillä ne voi ja kannattaa leipoa hyvissä ajoin valmiiksi. Jääkaapissa folioon käärittynä kakut tekeytyvät entistä makoisammiksi.

terästetty hedelmäkakku
Viskillä terästetty hedelmäkakku on joululeivonnainen aikuiseen makuun. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Terästetty hedelmäkakku 

Mausteiset pullakierteet karpalosta ja piparista

Joulupullaa on kiva leipoa koko perheen kesken. Pehmoisten pullakierteiden väliin sujautetaan voin ja sokerin lisäksi karpaloita sekä piparkakkumaustetta, jotka tuovat hetkessä joulun kielelle. 

Kun asettelen taikinakierteet irtopohjavuokaan ja koristelet jäähtyneen leivonnaisen tomusokerikuorrutteella, saat näyttävän tarjottavan vähällä vaivalla.

mausteiset pullakierteet karpaloista ja pipareista
Myös kuivattu mustikka tai puolukka käyvät joulupullan täytteeksi. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Mausteiset pullakierteet karpalosta ja piparista

Hedelmäinen baklava

Baklava on filotai­kinasta valmistettu makea leivonnainen, jota syödään erityisesti Turkissa, Krei­kassa ja muualla Bal­kanilla sekä Lähi­-idässä. Baklavan pääraaka­-aineet ovat pähkinät ja siirappi, mutta täytteeseen voi lisätä myös kuivattuja hedelmiä, kuten aprikoosia, rusinoita, taateleita tai viikunoita. Kaneli, kardemumma ja appelsiini tuovat makeaan leivonnaiseen lämpimän mausteisen vivahteen.

Täydellisen baklavan tunnistaa siitä, että se on väriltään kullan keltaista ja sitä leikatessa kuuluu rapsahdus.

hedelmäinen baklava
Jo pieni pala tätä sokerista baklavaa riittää taltuttamaan makeannälän. Kuva: Pekka Holmstöm

Ohje: Hedelmäinen baklava

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joululeivonnaisia maailmalta – katso joulun inspiroivimmat leivontavinkit!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.