Kananmunassa kaksi keltuaista? Selvitimme syyn ilmiöön: ”Jestas, mikä yllätysmuna!”

Joskus kananmunapaketista tulee munia, joiden sisällä piilee yllätys: kaksi keltuaista. Epätavallinen muna saattaa hämmentää ruoanlaittajaa ja leipuria.

Kotilieden ruokatoimittaja teki aamiaismunia mökillä ja yllättyi suuresti. Rikotusta munasta tulikin pannulle kaksi keltuaista. Viikon päästä tuli tuplayllätys. Aamiasmunista ilmestyi peräjälkeen kaksi munaa, joista tuli kaksi keltuaista. Ja vielä seuraavanakin aamuna samasta paketista tuli kolmas ja neljäs muna, joiden sisältä ilmestyi myös kaksi keltuaista.

Lue myös: Tunnetko munien tuotantotavat? ”Maalaismunat” on vain markkinointitermi – fiksu kuluttaja opettelee tuntemaan nämä 4 numeroa

Ilmiö on suhteellisen harvinainen, mutta niitä sattuu silloin tällöin. Kahden keltuaisen kananmuna liittyy erityisesti nuoren kanan muniin ja hormonaalisiin häiriöihin.

Kaksi keltuaista pannulla.

Yllätys oli melkoinen, kun munapakkauksesta tuli perätysten munia, joissa oli kaksi keltuaista. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Nuoren kanan munasarjat eivät vielä toimi normaalisti, koska se on vasta kasvuvaiheessa. Kana on sukukypsä  noin 16-18-viikkoisena, jolloin munasarjat harjoittelevat toimintaansa, Tiede-lehti kertoo ilmiöstä.  Joskus alkuvaiheessa kana saattaa munia myös pelkän valkuaisen munia.

Koska koko parvi alkaa munia suunnilleen samoihin aikoihin, on mahdollista, että yhdestä munakennosta löytyy useampi muna, jossa on kaksi keltuaista. Kun munat pakataan, kerätään tietyltä tilalta tulevat munat yhteen ja pakataan samassa pakkaamossa, jolloin yhteen pakkaukseen saattaa päätyä juuri näiden nuorikkojen munia.

Tiede-lehti kertoo myös, että hedelmöityneestä kananmunasta ei kuoriudu kaksosia, sillä kasvavilta poikasilta loppuu tila ja ravinto kesken.

Kahden keltuaisen muna ei toimi leivonnassa

Kananmuna, jossa on kaksi keltuaista, ei toimi yhtä hyvin leivonnassa kuin niin sanottu normaali kananmuna. Kaksi keltuaista vie tilaa valkuaiselta, jolloin tällaisessa munassa on vähemmän valkuaista. Erityisesti leivonnaiset, joihin tarvitsee kananmunaa kuohkeuttamaan kakkutaikinaa, tämän tyyppisiä munia ei kannata käyttää. Keltuaisen ominaisuudet eivät riitä kuohkeuttamaan kakkutaikinaa toivotulla kuohkealla tavalla.

Nämä tuplakeltuaismunat voi kuitenkin käyttää hyvin ruoanlaittoon ja herkutteluun. Niissä on enemmän makua, yksinkertaisesti sen takia, että keltuaista on niin paljon enemmän. Joten käytä ne esimerkiksi aamiaismunina tai välipalaksi.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kananmunassa kaksi keltuaista? Selvitimme syyn ilmiöön: ”Jestas, mikä yllätysmuna!”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X