Leivonta

Karjalanpiirakat todella helposti – vain 4 vaihetta ja onnistut varmasti!

Oletko aina halunnut oppia karjalanpiirakoiden valmistuksen? Kokosimme selkeät vinkit leipomiseen.

Tiesitkö, että karjalanpiirakka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi? Aidon karjalanpiirakan tunnistaa siitä, että leivontaan käytetyistä jauhoista yli puolet on ruista. Täytteenä voi olla riisi-tai ohrapuuroa tai perunasosetta.

Tutustu perinteisten karjalanpiirakoiden ohjeeseen.

karjalanpiirakat valmistus1

1. Tee kuoritaikina. Sekoita kylmän veden joukkoon öljy ja suola. Sekoita nesteeseen puuhaarukalla vehnäjauhot. Lisää ruisjauhot ja vaivaa käsin sileäksi ja kiinteäksi taikinaksi

karjalanpiirakoiden leipominen

2. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ruisjauhotetulla työpöydällä ohueksi, noin 1⁄2 cm:n paksuiseksi levyksi. Painele juomalasilla levystä kakkaroita. Laita kakkarat pinoihin, peitä tarvittaessa kelmulla, etteivät ne kuivu.

karjalanpiirakoiden leipominen

3. Kauli kakkarat ohuiksi, pyöreiksi kuoriksi. Lado päällekkäin, ripottele väleihin ruisjauhoja ja peitä kelmulla.

karjalanpiirakoiden leipominen

4. Levitä reilu ruokalusikallinen puuroa kuoren keskelle, jätä noin 1 cm reunoilta vajaaksi. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä peukalo etusormiotteella. Siirrä uunipellille, ilman leivinpaperia.

Vinkit karjalanpiirakoiden leivontaan:

  1. Aidon karjanpiirakan tunnistaa rukiisesta kuoresta.
  2. Yli puolet jauhoista pitää olla ruista, jotta se täyttää karjanlanpiirakan määritelmän. Jos nämä ei täyty, sitä kutsutaan riisipiirakaksi. Perinnetietoisimmat käyttävät piirakoihin pelkkää vettä, suolaa ja ruisjauhoja
  3. Täytteenä voi olla riisi- tai ohrapuuroa tai perunasosetta. Voit lisätä jäähtyneeseen puuroon kananmunan. Puurosta tulee notkeaa ja se on helppo levittää pohjan päälle.
  4. Älä laita pellille leivinpaperia, se palaa uunissa.
  5. Piiirakat voi voidella pelkällä voilla ja jättää maito-voiseoksen pois.
  6. Uunin täytyy olla mahdollisimman kuuma, mieluiten yli 300 astetta. Leivinuunissa se onnistuu, mutta ei kaikissa kotiuuneissa. Kuumenna uuni kuitenkin niin kuumaksi kuin se kotona onnistuu.
  7. Aluksi ruisjauhojen kanssa on vaikea leipoa. Aloittelija voi korvata ne vehnäjauhoilla, jolloin leipominen helpottuu, mutta silloin piirakoita kutsutaan riisipiirakoiksi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Karjalanpiirakat todella helposti – vain 4 vaihetta ja onnistut varmasti!

Terveisin mummun ja tädin opissa ollut

Hyvä ohje mutta rypytystä ei sitten nipistellä etu ja peukalo otteella. Etusormella rypytetään tehden mahdollisimman pyöreä kärkisiä vekkejä,koska muuten ne palavat paistaessa.

Äidiltä oppinut

Voiteluun voi käyttää myös voivesiseosta.

nimim.: herkksusuu

Ei öljy kuulu aitoon karjalanpiirakkataikinaan. Ole ollut jo n. 60 v tekemässä. Ensin mummoni opissa ja sitten äidin kanssa samalla tavalla ja näin teen vieläkin eikä öljyä tarvitse.

Muummuvaan

Pellin voitelen voilla, saa pohja samalla

Muummuvaan

Pellin voitelen voilla, saa pohja samalla voitelun

Leena

Hieno ohje. Rypytysohjetta myöten. Jos jokunen ryppy on vähän paremmin paistunut, ei haittaa, makeampaa on. Mukavaa hommaa, olen opettanut Turussa asuville pojantyttärillekin. Meillä on yhdessä niin mukavaa leipoa karjalanpiirakoita ruisjauhosta.

Mummo pohjois-karjalasta.

Melkein joka viikko teen karjalan piirakoita,helpot ja nopeat,kun puurovaan on jähtynyt huoneen lämpöiseksi,sitten vaan kuorta kauliamaan ja puuro kuorelle,rypytys,uuniin,voitelu,ja NAM😋

Sinun täytyy kommentoidaksesi.