tarte tatin porkkanasta

Keikauskakku – 7 herkullista reseptiä, kokeile myös suolaista versiota!

Nostalgiaa huokuva keikauskakku on retroherkku ja aina suosiossa. Pyöräytä mehevä ja maukas klassikkoleivonnainen luumuista, omenoista tai vaikkapa porkkanoista. Ihastut ikihyväksi!

Keikauskakku on 1970-luvun klassikkokakku, jonka yksinkertaisuus, kauneus ja mehevyys viehättävät edelleen. Eikä ihme! Kakku on helppo leipoa ja onnistuu aina. Keikauskakussa on myös se hyvä puoli, ettei kakun ulkonäöstä tarvitse huolehtia laisinkaan. Aina syntyy kaunista.

Lue myös: Tarte tatin -omenapiirakka valmistuu vain 4 raaka-aineesta

Retrokakun pohjalle laitettiin 70-luvulla ananasviipaleita, mutta keikauskakusta saa monenlaisia moderneja muunnoksia hedelmiä, mausteita ja lisukkeita vaihtamalla. Herkullinen ja näyttävä keikauskakku syntyy esimerkiksi omenoista, luumuista, päärynöistä, raparpereista tai vaikkapa veriappelsiineista. Ja voipa sen mainiosti tehdä myös suolaisena.

Modernista otteesta huolimatta kakun perusfilosofia on ennallaan. Keikauskakku on leivonnainen, jonka pohjalle leivotaan kerros hedelmiä sekä voista, sokerista ja mausteista keitetty siirappi. Paistamisen jälkeen kakku käännetään ylösalaisin, jolloin karamellisoituneesta pohjakerroksesta tulee kakun kauniin koristeinen pinta.

Klassinen ylösalaisin käännettävä leivonnainen on ranskalainen voitaikinasta valmistettava omenapiirakka tarte Tatin, joka kypsennetään alusta loppuun valurautaissa pannussa. Tarte Tatin on haastavan leivonnaisen maineessa. Toisinaan omenat palavat, toisinaan paistuvat vain osin, joskus taas tarttuvat kiinni pannun pohjaan. Kakkuvuokaan leivottu keikauskakku sen sijaan onnistuu lähes takuuvarmasti.

Keikauskakku joka tilanteeseen

Tämä keikauskakku on pomminvarma leivonnainen, jonka ohje kannattaa ottaa haltuun. Mehe­vä keikauskakku leivotaan veriappelsiineista, mutta syksyllä pohja toimii konjakilla tai calvadoksella maustettujen omenoiden tai luumujen kanssa, kesällä ohje taipuu mus­tikka-­ tai rapar­perikakuksi.

Ohuet sitrusviipaleet keitetään ensin siirapissa ja ladotaan sitten kakkuvuoan pohjalle. Päälle kaadetaan taikina, johon mantelijauhot tuovat ekstramehevyyttä. Paistetun leivonnaisen pintaan pistellään haarukalla reikiä, päälle valutetaan appelsiiniliköörin maustama siirappi ja kakku kumotaan tarjolle vasta sitten. Näin kakku on sekä kaunis että taatusti mehevä.

keikauskakku veriappelsiineista

Supermehevä keikauskakku syntyy, kun kostutat kakun paiston jälkeen appelsiinisiirapilla. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Keikauskakku veriappelsiinista

Keikauskakku luumuista

Keikauskakku luumuista maistuu perheen pienimmillekin, sillä sitä ei mausteta alkoholilla, vaan leivonnaista piristävät kakun pinnalle ripotellut pistaasipähkinät. Superhelppo keikauskakku valmistuu ilman siirapin keittämistä. Lohkotut luumut, fariinisokerin ja voisulan voi latoa sellaisenaan suoraan kakkuvuoan pohjalle. Herkullisen keikauskakun kanssa maistuu kardemummalla säväytetty kermavaahto.

luumukeikauskakku

Luumuista tehty keikauskakku viimeistellään pistaasipähkinöillä ja tarjotaan kardemummalla säväytetyn kermavaahdon kera. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Keikauskakku luumuista

Banaania ja maapähkinävoita

Jos rakastat banaanin ja maapähkinävoin herkullista yhdistelmää, tämä keikauskakku on sinulle. Siinä makeaksi karamellisoituneet banaanit saavat seurakseen maapähkinävoin maustaman kakkutaikinan. Banaani-maapähkinä tarte Tatin on todellinen sokerihiiren unelma, joten sitä raikastamaan kannattaa kaveriksi pyöräyttää pallo vaniljajäätelöä tai vatkata vaikkapa nokare rahkan rikastamaa kermaa. 

banaani-maapähkinä tarte tatin

Banaanilla ja maapähkinävoilla silattu keikauskakku taltuttaa kovimmankin makeannälän. Kuva: Paula Kukkonen

Ohje: Banaani-maapähkinä tarte Tatin

Suolainen keikauskakku kirsikkatomaateista

Keikauskakku sopii myös suolaiseen kahvipöytään. Makeiksi paahtuneet kirsikkatomaatit saavat seurakseen vuohenjuustoa sekä basilikaa. Helppoakin helpompi taikina poimitaan valmiina kaupan pakastealtaasta. Kirsikkatomaatti-vuohenjuusto Tatin ei kaipaa seurakseen lisukkeita tai kastikkeita, vaan supermehevä piirakka sulaa suuhun sellaisenaankin.

kirsikkatomaatti-vuohenjuusto Tatin

Uunissa makeiksi paahtuneet kirsikkatomaatit saavat makuparikeen aromikkaan vuohenjuuston. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Kirsikkatomaatti-vuohenjuusto Tatin

Tarte Tatin porkkanoista

Tarte Tatin porkkanoista leivotaan klassista ranskalaista keikauskakkua mukaillen kokonaan valurautaisessa paistinpannussa. Makeiksi karamellisoituneet porkkanat saavat makuparikseen seesaminsiementahnaa eli tahinia sekä vuohenjuustoa, jotka muodostavat verrattoman makuliiton. Kun taikina vielä mehevöitetään parmesaanijuustolla, katoaa piirakka syöjiensä suihin ennätysvauhtia.

tarte tatin porkkanasta

Klassikkotorttuna tunnettu Tarte Tatin leivotaan tällä kertaa porkkanoista. Kuva: Roope Permanto

Ohje: Tarte tatin porkkanoista

Keskustelu

Kommentoi juttua: Keikauskakku – 7 herkullista reseptiä, kokeile myös suolaista versiota!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X