Kermakakku on juhlien kuningatar – katso parhaat leivontavinkit ja ihanimmat kakkuohjeet

Kermakakku on klassikkotarjottava, joka sopii kaikkiin juhliin. Tärkeintä on valita oikeanlainen kerma kuorrutukseen. Kokosimme vinkit pohjaan, kostutukseen ja täytteisiin. Listasimme myös ihanimmat kermakakkuohjeet.

Kermakakku on suomalaisten rakastama kakkuklassikko, joka toimii juhlassa kuin juhlassa. Kakkua voi varioida sesongin mukaan ja kermakoristelu voi olla yksinkertainen tai näyttävästi pursotettu.

Opettele tekemään täydellinen kermakakku Kotilieden vinkeillä. Kermakakun pohja, täytteet ja kuorrutus vaihtelevat juhlan teeman mukaan. Suosituimpia kermakakkuja ovat alkukesän mansikkakakut, kinuski-kermakakku ja kesäinen vadelma-kermakakku. Talvella kermakakku saa täytteekseen sesongin eksoottisia hedelmiä.

Kermakakun pohja on klassinen

Kermakakku on klassikkokakku, joten pohjaksi sopii hyvin kevyt ja ilmava kakkupohja kuten sokerikakkupohja tai sienikakkupohja. Jämäkämpi voikakkupohjakin on hyvä, mutta tuhdimpi vaihtoehto. Sitä pitää kostuttaa enemmän kuin sokerikakkupohjaa. Voikakkupohja pitävää muotonsa hyvin. Etenkin muotokakkuihin ja kerroskakkuihin voikakkupohja on ehdoton.

Perinteinen sokerikakkupohja on ihanan ilmava ja kuohkea. Se sopii kesäisiin täytekakkuihin, joihin tulee yksinkertainen täyte ja kermakuorrutus.

Isoäidin ohjeella teet helpon kakkupohjan. Ota kolme lasia ja laita yhteen lasiin kananmunia, toiseen sokeria ja kolmanteen vehnäjauhoja tai vehnäjauhon ja perunajauhon sekoitusta. Näistä valmistuu hyvin vatkaamalla täydellinen sokerikakkupohja. Kananmunien määrä ratkaisee monelleko hengelle kakusta riittää. Myös vuoka on oltava suhteessa tarpeeksi suuri, jos teet suuren kakun.

Sokerikakkupohjasta saa suklaisen korvaamalla osan jauhoista tummalla kaakaojauheella.

Kostutusta pitää olla tarpeeksi, mutta kakku ei saa vettyä liikaa

Kostuttaminen on yksi tärkeimmistä vaiheista kakun valmistuksessa.  Mikään ei palasta kakkua, jos pohja on jäänyt kuivaksi tai kakku on vettynyt kostutuksessa liikaa.

Kostutuksessa on kaksi tärkeää huomiota.

Kakun kostutus ja määrä riippuu siitä minkälainen pohjaresepti on käytössä. Täytteen rakenteellakin on merkitystä. Löysästä täytteestä imeytyy enemmän kosteutta pohjaan kuin jämäkästä täytteestä. Yhtä oikeaa vastausta ei siis ole. Myös kakun jääkaapissa vetäytymisajalla on merkitystä lopputuloksen kannalta.

Kun olet leikannut kakun osiin, kostuta kaikki pohjalevyt  samassa suhteessa. Kaikki pohjalevyt kostutetaan, myös päällimmäinen. Käytä kostutukseen pullasutia. Luonnonharjaksinen on parempi kuin silikoninen. Sillä saat tasaisen levityksen.

Jos olet tehnyt esimerkiksi neljän munan sokerikakkupohjan sopiva kostutusmäärä on noin 2 dl kostuketta eli käytännössä noin 1/2 dl / per kananmuna.  Tuhdimpaan voikakkupohjaan voit lisätä kostukkeen määrää hieman. Esimerkiksi neljän munan voisokerikakkupohjaan voit laittaa kostuketta noin 2 1/2 dl. Riippuen tietenkin aina täytteen koostumuksesta.

Ideoita kermakakun kostutukseen

  • maito-vanilja
  • omenamehu
  • appelsiiinimehu
  • maitokahvi suklaa-/kaakaopohjiin
  • limonadit esim. Sprite tai Jaffa

Valitse kermakakun täyte sesongin mukaan

Täytekakun täyte voi olla pelkkää kermaa tai kerma-rahkaa tai hilloa tai marjasosetta, tai sitten näiden yhdistelmää. Täyte lisätään kostutuksen jälkeen. Voit käyttää myös kokonaisia pehmeitä marjoja kuten vadelmia tai marjasurvosta. Survos on aina kosteampaa ja kostuttaa kakkua lisää, joten ole varovainen kostutuksen kanssa.

Alkukesästä kermakakkuun sopii raparperihilloke, kesän edetessä mansikat ja muut marjat viipaleina tai survoksena. Banaani tuo makeutta täytteeseen, se onkin suosittu yhdistelmä mansikoiden kanssa.

Kermakakkuun voi tehdä myös täytteeksi hedelmistä ja marjoista sekä tuorejuustosta valmistettua moussea. Moussetäytteen kanssa pitää olla hyvin tarkkana, ettei se ole liian kiinteää tai leikattavaa. Kuohkea ja pehmeä sokerikakku ei kestä kovaa leikattavaa moussetäytettä.  Moussen pitää olla erityisen kevyt ja ilmava, jos teet sellaisen sokerikakkupohjan täytteeksi.

Kermasta jämäkkä ja kestävä – kenties värillinen?

Kermakakku voi olla rento tai näyttävä ja viimeistelty.  Jos teet kermakakkua, niin nosta se tarjolle aina vasta juuri ennen tarjoilua. Juhlissa kuorrutetut kakut seisovat pöydässä useammankin tunnin. Kuorrutuksen pitää pysyä kasassa eikä se saa valua. Helteellä kermakakku voi olla katastrofi, joten pidä sitä kylmässä mahdollisimman pitkään ennen tarjoilua.

Oikeanlaisen kerman valinta on avainasemassa.

Kuohukerma on parhaimman makuinen, mutta se valahtaa velliksi nopeammin pursotuspussissa. Vispikerma on jämäkämpää ja sopii pursotuksiin ja kestävään kuorrutukseen paremmin kuin kuohukerma.

Vaahdota aina kylmää kermaa, niin saat siitä paremman vaahdon. Myös eri valmistajien kermat vaahtoutuvat eri tavoin, joten tässä vain kokemus kertoo mikä on paras juuri sinun tarpeeseesi. Vaahdotuksen aika riippuu koneen tehosta, joten ole varovainen ja pysäytä kone välillä vaahdottamisen lomassa tarkastaaksesi vaahdon jämäkkyyden.

Kerman sekaan voi sekoittaa esimerkiksi vaniljakreemijauhetta, joka sitoo kosteutta ja tekee kermavaahdosta jämäkämmän. Joukkoon voi laittaa myös rahkaa tai tuorejuustoa, jolloin kermasta tulee jämäkämpi ja kestävämpi esimerkiksi jos juhlapäivä on kovin kuuma ja helteinen.

Kermaa voi myös värjätä elintarvikeväreillä. Värit lisätään aina ennen vaahdotusta kerman joukkoon. Lisää hyvin pieni määrä kerrallaan, värit ovat voimakkaita. Käytä kerman värjäämiseen vain elintarvikevärejä joita kutsutaan pastaväreiksi. Nestemäiset värit eivät sovellu kermavaahtoon. Myös jauhemaiset värit ovat hyvä valinta kermavaahdon värjäykseen.

Kakun koristelu

Kermakakun voi koristella strösseleillä, kokonaisilla marjoilla tai syötävillä kukilla.

Alkukesästä kakkuun sopivat juhannusruusun terälehdet tai syreeni. Puhtaista kukista voi tehdä myös maustesokeria. Surauta terälehtiä sokerin kanssa tehosekoittimessa ja käytä sokeria kuppikakkujen tai pikkuleipien leivonnassa. Kukkasokerilla voi maustaa myös kakkumassaa.

Kerman pursotus

Kerman voi levittää kakun päälle palettiveitsellä tai sen voi pursottaa pursotuspussin kautta kuvioiksi. Pursotinpussiin laitetaan aina ensimmäiseksi tylla. Valitse tylla sen mukaan millaista pursotuskuviota haluat. Sen jälkeen pussi täytetään. Parhaiten saat pussin täyteen, kun asetat sen korkeaan astiaan tylla alaspäin. Rullaa pursotinpussin reunoja alaspäin ja täytä pussi. Näin se seisoo jämäkästi paikallaan ja se on helppo täyttää.

Muistilista kermakakun pursottajalle

  • Tutustu erilaisiin tylla-vaihtoehtoihin. Pursotinpussi ja tyllat eli pursotinterät ovat tarpeen, jos haluat pursotuksesta tietyn mallisen. Kaupasta saat kertakäyttöpursotinpusseja ja muutaman erilaisen tylla-vaihtoehdon. Erikoiskaupoista löytyy satoja erilaisia tyllavaihtoehtoja.
  • Harjoitus tekee pursotusmestarin. Testaa kuviota leivinpaperin päälle etukäteen. Harva pursottaa heti ensimmäisellä kerralla täydelliset koristeet kakkuun.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kermakakku on juhlien kuningatar – katso parhaat leivontavinkit ja ihanimmat kakkuohjeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X