Kuohkeat sämpylät – poimi sämpylätaikinan perusresepti ja oikaisijan unelmaohje

Ei ole hetkeä, jolloin pellillinen lämpimiä sämpylöitä ei ilahduttaisi tai tilannetta, johon ne eivät sopisi. Sämpylöiden leipominen on myös ihanan rentouttavaa puuhaa. Kun hallitset sämpylöiden perusohjeen, voit muunnella ohjetta lähes loputtomiin. Laiskaa leipuria ilahduttaa sämpylätaikina, joka syntyy ilman vaivaamista.

Lue lisää: Kotilieden helpot sämpylät – 10 maukasta ohjetta

Sämpylätaikina: jauhoja, nestettä ja hiivaa

Perussämpylöiden ohje on varsin yksinkertainen. Tarvitset jauhoja ja nestettä sekä hiivaa taikinan kohotukseen. Voit käyttää joko kuivahiivaa tai tuorehiivaa. Tuorehiiva liotetaan kädenlämpöiseen eli 37-asteiseen nesteeseen. Kuivahiiva lisätään taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Se tarvitsee toimiakseen hieman lämpimämpää, noin 42-asteista nestettä.

Hyvä sitko on sämpylätaikinan perusta. Se syntyy vain vaivaamalla taikinaa riittävän pitkään. Lisää jauhoja vähitellen taikinaa tunnustellen. Älä tee taikinasta liian kovaa, sillä pehmeästä taikinasta syntyvät ne kaikkein pehmeimmät sämpylät. Valmis sämpylätaikina on pehmeää, kimmoisaa ja se irtoaa kulhon reunoista sekä käsistä helposti.

Perussämpylät

Lue lisää: Perussämpylät

Kohota sämpylätaikina kahdesti

Alustettu taikina kohotetaan liinan alla kaksinkertaiseksi. Hyvä kohotuspaikka on lämmin ja vedoton, muttei liian kuuma. Laita taikinakulho esimerkiksi lämpimällä vedellä täytettyyn tiskialtaaseen ja kohota taikina kaksinkertaiseksi. Taikina on valmista, kun sitä painaa kevyesti sormella, ja sormen jättämä kuoppa häviää nopeasti.

Kohonnut taikina muotoillaan sämpylöiksi ja kohotetaan liinan alla vielä toiseen kertaan. Lämpöisen pellin päällä sämpylät kohoavat vikkelästi. Vasta sitten sämpylät ovat valmiita paistettavaksi. Sämpylät voi voidella ennen paistamista kananmunalla tai maito-munaseoksella. Jos haluat rapeakuorisia sämpylöitä, voitele ne vedellä. Päälle voi halutessaan ripotella siemeniä. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia niiden koosta riippuen.

Lue lisää: Parhaat sämpylät tehdään itse

palsternakkasämpylät

Tuunaa taikinaa

Sämpylätaikinan perusohje muuntuu helposti nestettä ja jauhoja vaihtamalla. Nesteeksi sopii niin vesi kuin maitokin, piimä, jogurtti sekä erilaiset kasvijuomat tai vaikkapa omenamehu.

Erilaiset jauhot, hiutaleet, rouheet ja leseet tuovat vaihtelua sämpylöihin. Vehnäjauhoja ei kuitenkaan kannata unohtaa, sillä niiden sisältämä gluteeni on välttämätön taikinan sitkon muodostumiseen. Paras sämpylätaikina syntyykin, kun käytät siihen sekä täysjyvävalmisteita että vehnäjauhoja.

Siemenet ja kuivatut hedelmät antavat sämpylöihin makua, vaihtelua ja mukavaa purutuntumaa sekä parantavat sämpylöiden ravintoarvoa. Lisää taikinaan vaikka pellavan-, kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä tai rouhittuja pähkinöitä. Myös kuivatut karpalot, rusinat tai muut kuivahedelmät, kuten viikunat sopivat sekaan.

Juuresraasteet tekevät sämpylöistä erityisen kuohkeita ja hurmaavan värikkäitä. Raasta taikinan joukkoon vaikkapa porkkanaa, punajuurta tai palsternakkaa.

sämpylät

Lue lisää: Näitä ei voi vastustaa! 5 x vastaleivottu sämpylä

Namasten rapeakuoriset aamusämpylät – oikaisijan unelmaohje

Perussämpylöiden leipominen kannattaa ajoittaa rauhalliseen hetkeen, sillä taikinan vaivaus, kohotus ja paistaminen vie yllättävän pitkän ajan. Jos kaipaat lämpimäisiä vikkelästi, Sikke Sumarin luotto-ohjeella valmistetut Namasten rapeakuoriset aamusämpylät pelastavat. Toki ne edellyttävät, että olet edellisenä iltana hieman ennakoinut.

Lue lisää: Nopeat sämpylät, jotka onnistuvat varmasti – ilman vaivausta, hiivaa tai hapanjuurta

Taikinaa ei tarvitse vaivata, riittää kun sekoitat ainekset yhteen ja nostat taikinakulhon peiteltynä jääkaappiin. Taikina kohoaa kuivahiivan avulla kylmässäkin, mutta se vaatii vain hieman enemmän aikaa. Kahdeksan tuntia on minimi, mutta taikina säilyy hyvänä pidempäänkin.

Kohonnut taikina on valmis paistettavaksi sellaisenaan. Nostele taikinasta leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille nokareita ja paista kuten tavalliset sämpylät.

namasten rapeakuoriset aamusämpylät

Ohje: Namasten rapeakuoriset aamusämpylät

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kuohkeat sämpylät – poimi sämpylätaikinan perusresepti ja oikaisijan unelmaohje

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X