Leivonta

Leipäkranssi x 2 - nämä täytetyt leivät ovat kesäjuhlien suosikkeja!

Hurmaa vieraat näyttävällä ja hauskalla jaettavalla leipäkranssilla. Lehtikaalipestolla ja tuorejuustolla täytetty leipäkranssi on kesäjuhlien kunkku!

Leipäkranssi on oiva suolainen, riittoisa ja taatusti huomiota herättävä leivonnainen – siis täydellinen tarjottava esimerkiksi kesän pihajuhliin silloin, kun syötävää on loihdittava kerralla isolle joukolle. Kranssin voi mainiosti nostaa tarjolle myös aamiaispöytään, brunssille tai lämpimän aterian lisukkeeksi esimerkiksi keiton kaveriksi.

Lue myös: Seitsemän leipäreseptiä rieskasta juurileipään

Leipäkranssin aavistuksen fiinimmästä ulkomuodosta ei kannata pelästyä. Kranssi valmistuu ihan yhtä helposti kuin pulla tai sämpylät. Ja vaikket pullaa aiemmin olisikaan letittänyt tai puusteja pyöräytellyt, älä murehdi. Tällä ohjeella onnistut taatusti!

Ohje: Leipäkranssi lehtikaalipestotäytteellä

leipäkranssi
Näyttävä ja herkullinen leipäkranssi on täydelinen pihajuhlien tarjottava. Muhkeasta leivästä riittää syötävää isommallekin joukkueelle.

Leipäkranssi – näin onnistut

Leipäkranssin taikina mukailee perinteistä sämpylätaikinaa. Rouheisuutta leipään saat, kun korvaat noin kolmasosan vehnäjauhoista rouheisilla sämpyläjauhoilla tai mieleisilläsi leseillä, hiutaleilla ja siemenillä. Lisää taikinaan ensin vehnäjauhot ja vasta lopuksi rouheet, jotta taikinaan ennättää muodostua kunnon sitko.

Vaivattu taikina kohotetaan kertaalleen ja kaulitaan sitten ohuehkoksi levyksi. Päälle levitetään ensin maustamatonta tuorejuustoa, sitten itse tehtyä lehtikaalipestoa. Jos haluat oikaista, kaupan valmispestokin käy, mutta onhan omatekemässä toki se kaikkein parhain maku!

Kaunis, kranssimainen ulkomuoto syntyy, kun rullaat täytetyn taikinalevyn kiinni pituussuunnassa ja leikkaat rullan keskeltä kahtia. Käännä palat sitten niin, että leikkauspinta on ylöspäin, kierrä pötköjä päädyistä tai letitä ne. Nosta leipä sitten uunipellille leivinpaperin päälle ja painele lopuksi päädyt yhteen. Nyt kranssi on viimeistä kohotusta, loppusilausta ja paistoa vaille valmis.

Ennen uuniin nostoa leipäkranssin pinta voidellaan kananmunalla ja viimeistellään parmesaanijuustoraasteella sekä mieleisillä siemenillä tai leseillä. Täytetty leipäkranssi on parhaimmillaan uunituoreena ja lämpimänä, mutta täyte pitää leivän kyllä sen verran mehevänä, että se maistuu herkulta myös seuraavana päivänä.

kreikkalainen sarvi

Mitä muuta leipäkranssin täytteeksi?

Täytteiden suhteen vain mielikuvitus on rajana. Sujauta taikinalevyn väliin esimerkiksi erilaisia juustoja, yrttejä, mausteita tai pähkinöitä. Kranssin väleistä tursuava ja vastustamattomasti venyvä ja valuva juusto on ehdottomasti myös kokeilemisen arvoinen!

Kreikkalaista makumaailmaa mielivä iskee kranssin sisään Välimeren parhaat maut: fetajuustoa, oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja sekä yrttejä, kuten tässä kreikkalaisessa sarvessa on tehty. 

Ohje: Kreikkalainen sarvi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Leipäkranssi x 2 - nämä täytetyt leivät ovat kesäjuhlien suosikkeja!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.