Voiko leivinpaperin käyttää uudestaan? Vaarallinen riski olemassa: ”Tätä monet eivät tiedä”

Leivinpaperimerkkien lämmönkesto on erilainen. Kuluttajan tulisi lukea huolellisesti pakkaukseen kirjoitetut ohjeet. Jokaisessa pahvipakkauksessa lukee kyseisen merkin käyttöohjeet.

Metsä-Tissue on tutkinut leivinpapereiden kestävyyttä. Kerran käytetyn leivinpaperin uudelleen käyttö saattaa kuulostaa säästeliäältä vaihtoehdolta, mutta ei välttämättä ole kovin käytännöllinen eikä turvallinen tapa säästää.

Lue myös: Varo tätä virhettä! Voipaperi voi aiheuttaa katastrofin uunissa – näin erotat voi- ja leivinpaperin

Kysyimme Metsä-Tissuen Pohjoismaiden myyntijohtaja Auli Hakkaraiselta neuvoja leivinpaperin uudelleen käyttöön. Leivinpapereita on erilaisia.  Kuluttajan tulisi kurkata pakkauksesta käyttöohjeet.

”Kun leivinpaperi on käytetty kerran, valmistaja ei lupaa sille enää pakkauksen mukaista lämmönkestoa. Pakkauksen ohjeet kannattaa aina lukea. Meidän Saga-levinpaperille luvataan pakkauksessa 250 asteen lämmönkesto. Tämä luvataan paketissa ja vastuumme loppuu siihen”, Hakkarainen sanoo.

Kun leivinpaperia on käytetty kerran, sen koostumus muuttuu, silikonipinta ei ole enää tarttumaton eli se niin sanotusti kuivahtaa ja paperi haperoituu sekä hiiltyy. Paperin pintaan jää helposti pieniä murusia, sokeria tai rasvaa. Näin olleen paperi ei välttämättä kestä uutta paistoa, ja rasvatahrat, taikinanmurut tai sokeri syttyvät helpommin palamaan uunissa.

Hakkaraisen mukaan on myös toinen syy miksei haperoa kerran käytettyä leivinpaperia kannata laittaa uudelleen uuniin.

Lue myös: TM testi: Sähkösyöppönä pidetty pyrolyysitoiminto on tullut takaisin

”Uunikanta on vaihtunut tai vaihtumassa kotitalouksissa. Monissa kodeissa on uusia uuneja, joissa on pyrolyysitekniikkaa. Kun uunin laittaa päälle normaalisti ja asettaa mittarin esimerkiksi 200 asteeseen, uunin tekniikka haluaa kuumentaa uunin mahdollisimman nopeasti 200 asteeseen, jolloin uuni saattaa ottaa pyrolyysitekniikan haltuun hetkellisesti, eli uunin seinämät voivat olla pienen hetken jopa 500 asteisia, vaikka pyrolyysitoimito ei olisi päällä”, Hakkarainen sanoo ja jatkaa:

”Rapiseva ja hauras ja kiertoilman ansiosta lepattava leivinpaperi saattaa osua uunin seinämiin ja syttyä palamaan. Vaarallinen riski on siis olemassa. Tätä monet eivät tiedä.”

Oma uuni kannattaakin ottaa haltuun ja tutustua käyttöohjeisiin hyvin. Myös uunien virhemarginaalit lämmössä saattavat heitellä hurjasti.

Keskustelu

Itse hyödynnän tuota ”pyrolyysiä” koska omassa uunissani ei ole gillivastus-säätöä, mutta on jatkuvasti vastukset punaisina, kunnes lämpö on asetetussa rajassa. Esim tuorepizza paistuu näin mainiosti. Tietty itsellä käytössä pelkkä pelti tällöin. Sen kun voi tiskata ja se kestää kuumuutta hyvin.

Samoin!
Olen luopunut leivinpaperin käytöstä.
Ei tule ruokiin silikoonijäämiä tai muita kemikaaleja.

Leivinpaperi pitää pellit ja uunivadit puhtaana, ovat uunin jälkeen helpot heittää ”mömmöineen”. Hyvä pohja esim kalan/kanan käsittelyyn (römppeet ja pöpöt pois paperineen päivineen). Sopii myös kypsän ruuan kääreeksi ja suojaksi. En kyllä käytä uudelleen; ei tarvetta tuollaiseen pihistelyyn.

Maailma menee päivä päivältä älyttömämmäksi teknopelleilyksi, joka pakottaa tuhlaamaan typeriin asioihin.

Käytän aina kahteen kertaan leivinpaperit, jos eivät ole ihan töhryisiä. Joskus kolmeenkin kertaan. Näin olen tehnyt 30 vuotta eikä mitään ongelmia!

Kyllä korvapuusteja ja pikkuleipiä paistaessa käytän leivinpaperit aina uudelleen niin kauan kun ovat siistejä eivätkä aivan haperoita. Hyvin toimii!

Kyllä käytän, en halua tukea kertakäyttökulttuuria.

En uskalla käyttää uudelleen enää kun kerran syttyi palamaan

Kaikkeen ei tarvita leivinpaperia, eihän siitä aina ole ollutkaan. Pannarin ja pitsan esim. aina laitan pelkästään rasvatulle pellille ja joskus sämpylöille hienonnan kädessäni kaurahiutaleita ja levitän pohjalle

Saga-levinpaperille luvataan jutussa 250 asteen lämmönkesto ja kerrotaan, että valmistajan vastuu loppuu siihen. Samalla kerrotaan kuitenkin pyrolyysiuunien kuumenevan hetkellisesti jopa 500 asteeseen… Mitenkäs sitten on sen vastuun laita, jos paperi syttyykin palamaan? Voihan se uusikin paperiarkki osua 500-asteisiin reunoihin!

Itse olen 64-vuotias ja käyttänyt leivinpaperia ongelmitta alle 20-vuotiaasta lähtien. Ja todellakin olen käyttänyt paperia useammankin kerran, jos se ei ole ollut tumma, rasvainen tai töhryinen. Mutta tiedän kyllä tapauksen, jossa teinit olivat lämmittäneet tavallisessa uunissa pizzaa ”normilämmöllä” ja reunoilla lepattaneet reunukset olivat syttyneet palamaan.

Käytän useampaan kertaan, jos paperi on siisti. Yleensä paperi on peltin kokoinen, eikä lepattavia reunoja ole, taitan sopivan kokoiseksi.
Olen nähnyt grillivastuksen sytyttävän leivinpaperin, joten osaan varoa tätä.

Miksi se paperi lepattaisi uunissa? Senhän voi mitata ja leikata siten, ettei lepattavia reunoja ole.

Apua en tiennyt tätä olen käyttänyt tosi monia kertoja samaa paperia…nyt loppuu sellainen käyttö!!! Iso kiitos hyvästä tiedosta 👍

Minä aina joskus pesen leivinpaperin. Kun sen kastelee, sitä voi rutistella eikä se mene helposti rikki. Ja taas on paperi käyttöön valmiina.

Miksi mulla edes olisi se pelti siellä uunissa sen uunin lämmittämisen aikana. Laitan sen pellin sitten kuumaan vasta. Ja jos siinä pellillä on jotain muutakin kuin se paperi niin ei se kyllä mitään lepata.

On edesvastuutonta vielä tällaisena ilmastonmuutoksen runtelemana aikana julkaista tällaista propagandaa! Valveutunut kansalainen käyttää leivinpaperinsa lukuisia kertoja, unohtamatta jälkilämpöä.

Käytin aiemmin leivonnaisten nostatuksen aikana niiden päällä ennen paistamista ns voipaperia l. pergamiinia. Nykyisin sitä ei kuulemma enään valmisteta sen vähäisen käytön takia. Se oli mitä mainioin suoja leikkuulaudan pitämiseksi puhtaana esim. lihan, kalan, ym elintarvikkeen käsittelemiseksi. Siis pergamiinipaperi oli monikäyttöinen. Nykyisin sitä ei moni muista eikä sen hyötyä tunne. Valitettavaa! Leivinpaperia käytän joskus uudestaan riippuen sen kunnosta ensimmäisen paiston jälkeen. Muotoilen sen aina pellille niin, ettei se tapaa uunissa uunin kuumia seinämiä.

Onneksi on vanha uuni missä ei Oke mitään propo… lyyseja, ja leivinpaperia käytän niin kauan kuin se koossa pysyy. Ei ole pakko tuhlata vaikka olisi kuinka rikas.

Kommentoi juttua: Voiko leivinpaperin käyttää uudestaan? Vaarallinen riski olemassa: ”Tätä monet eivät tiedä”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X