Leivonta

Voiko britan, muffinssit tai voileipäkakun pakastaa? Leivonnaisten pakastaminen onnistuu, kun tiedät tärkeimmät perusasiat

Leivonnaisten pakastaminen on erityisen kätevää juhlien alla ja silloin, kun uuni on paistanut herkkuja enemmän kuin suu ennättää syödä.

Leivonnaisten pakastaminen on helppo tapa helpottaa juhlia edeltävää stressiä ja torjua hävikkiä. Melkein kaikkea voi pakastaa ilman, että pakastettava tuote muuttaa koostumustaan, makua tai ulkonäköään.

Lue myös: Näin käytät pakastinta oikein

Mitä leivonnaisia voi pakastaa?

Leivonnaisten pakastaminen on helppoa, eikä sitä kannata turhaan pelätä. Moni leivonnainen itse asiassa jopa pitää pakkasen puraisusta ja mehevöityy pakastimessa majaillessaan. Myös joidenkin leivonnaisten paloittelu onnistuu helpommin kohmeisina. Esimerkiksi mokkapaloista saa kohmeisina leikattua kauniimpia paloja ja täytekakkupohjan halkaisu käy näppärästi, kun sen koostumus on pakastimen jäljiltä vielä kiinteä ja napakka.

Monet kakut juustokakuista täytekakkuihin, pullat, peltileivonnaiset ja piirakat voi hyvin pakastaa. Täytteet, kuorrutteet, kiilteet sekä muut koristeet kannattaa tosin tehdä vasta sulatuksen jälkeen, jotta niiden rakenne ja leivonnaisten ulkonäkö ei kärsi pakastuksen aikana. 

Kylmä tekee hallaa oikeastaan vain voi-ja lehtitaikinaleivonnaisille. Ne ovatkin parhaimmillaan vastapaistettuina ja saman päivän aikana tarjoiltuina.

Toisaalta pikkuleivät ja marengit säilyvät huoneenlämmössä ilmatiiviisti pakattuna pitkiäkin aikoja hyvänä, joten niiden pakastaminen on usein turhaa. 

Myös kahvikakut säilyvät huoneenlämmössä folioon käärittynä muutaman päivän ja jääkaapissa pari kolmekin viikkoa. Monien kahvikakkujen, kuten taateli- ja maustekakkujen maku itse asiassa vain paranee ja koostumus mehevöityy jääkaapissa vetäytyessään. 

Jos säilytät kahvikakkua pidempiä aikoja, sujauta se pakastimeen huolellisesti folioon käärittynä ja nosta jääkaappiin sulamaan tarjoilua edeltävänä päivänä.

Leivonnaisten pakastaminen: peitä ja pakasta mahdollisimman tuoreena

Leivonnaisten pakastaminen kannattaa tehdä, kun herkut ovat vielä tuoreita ja vastapaistettuja, jotta ne myös säilyvät tuoreen tuntuisina. Anna leivonnaisten jäähtyä rauhassa ja sujauta ne sitten pakastimeen.

Leivonnaisten pakastuksessa tärkeää on muistaa peitellä pakastettavat tuotteet hyvin, jotta ne eivät ota makuja ja hajuja muista pakasteista tai ettei niiden rakenne kärsi. 

Käytä siis maku-, ilma-, ja vesitiiviitä pakkauksia. Parhaan pakastamiseen sopivan muovilaadun tunnistat rapisevasta tuntumasta ja himmeästä pinnasta. Myös folio, alumiini- ja pakastusrasiat sekä lasiastiat sopivat hyvin pakastamiseen.

Pakastimen säilytyslämpötila – nopeus on valttia

Muista tarkistaa, että pakastimen lämpötila on vähintään -18 astetta. Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro totuutta laitteiden todellisista lämpötiloista, joten asia kannattaa itse tarkistaa lämpömittarilla. 

Pakastimen lämpötilan kanssa kannattaa olla tarkka. Mitä kylmempi pakastin, sitä parempi lopputulos. Kylmässä leivonnaiset jäätyvät nopeasti, eikä niiden rakenne kärsi. Tarkista siis lämpötila ja napsauta pakastin myös ajoissa pakastusteholle.

Juustokakun pakastaminen

Juustokakku ei ole pakastimen puraisusta moksiskaan, kunhan olet sekä kakkua pakastaessasi että sulattaessasi huolellinen. Tärkeintä on antaa paistetun juustokakun jäähtyä kunnolla tai hyydytettävän kakun jähmettyä ensin jääkaapissa ja siirtää se vasta sitten pakastimeen.

Juustokakut kannattaa pakastaa ilman kiillettä ja koristeluja, jotta niiden rakenne ei kärsi. Helpointa on pakastaa juustokakku vuoassaan ja siirtää muovipussiin kakun jäädyttyä. Jos kakun pinnalle tulee kiille, kannattaa leivonnainen säilyttää pakastimessa omassa vuoassaan. Sulata juustokakku hitaasti jääkaapissa, jotta sen rakenne säilyy mahdollisimman hyvänä.

Lue myös: Juustokakun pakastaminen onnistuu, kun tiedät muutaman niksin

Täytekakun pakastaminen

Täytekakkujen täyte ja kuorrutus saattavat pakastimessa hieman kärsiä, joten paras tulos syntyy pakastamalla ainoastaan kakkupohjat tuorekelmuun tai folioon käärittynä tai tiiviisti muovipussiin suljettuna. Täyttämätön kakkupohja säilyy pakastimessa 3–6 kk. 

Sulata kakkupohjat mieluiten hissukseen jääkaapissa. Nosta kakku pakastimesta sulamaan tarjoilua edeltävänä päivänä. Parhaaseen lopputulokseen pääset, kun leikkaat täytekakkupohjan hieman kohmeisena, jolloin saat aikaiseksi siistit kerrokset. Kermavaahto, täyte ja muut pursotukset kannattaa taiteilla vasta pakastuksen jälkeen.

Myös kuorrutetun täytekakun voi pakastaa, mutta huomioi, että täytteen ja kuorrutteen rakenne saattavat kärsiä. 

Jos täytekakkua jää juhlista yllin kyllin tähteelle, sen voi huoletta pakastaa. Nythän kakun ei tarvitse enää olla priimakunnossa kahvipöydässä. Kermalla täytetyn kakun kannataa antaa jäätyä kunnolla ja sujauttaa se vasta sitten tiiviiseen muovipussiin.

Britakakun pakastaminen

Britakakun pohjat sopivat hyvin pakastettaviksi. Kuten täytekakkukin, myös britakakku kannattaa pakastaa pohjana ilman täytteitä ja koristeita ja viimeistellä kakku tarjoilukuntoon vasta juhlapäivän aamuna.

marjainen marianne-brita

Voileipäkakun pakastaminen 

Voileipäkakun voi tehdä kuorruttamista vaille valmiiksi ja pakastaa kosteuden tasoittumisen jälkeen. Kun kakun ottaa juhlia edeltävänä iltana sulamaan jääkaappiin, sen voi aamulla koristella ja asettaa tarjolle kahvipöytään.

Kääräise voileipäkakku huolellisesti folioon tai kelmuun ja sujauta kakku tarvittaessa vielä muovipussiin. Jos voileipäkakku sisältää kovin voimakkaita makuja, siitä saattaa irrota sivumakuja muihin pakastettuihin tuotteisiin.

Piirakoiden pakastaminen

Erityisesti peltipiirakat sopivat hyvin pakastettaviksi, sillä kohmeisina niistä saa leikattua helposti siistejä paloja. Uunipellin kokoiset piirakat on helpointa leikata kahteen osaan ja pakastaa tarjottimen tai suuren leikkuulaudan päällä. Aseta pohjien väliin voipaperi, jotta pohjat eivät takerru toisiinsa kiinni ja sulje pohjat vielä tiiviiseen muovipussiin tai kääri tiukasti kelmuun tai folioon. 

Jos peltipiirakan pinnalle tulee kuorrute, kuten mokkapalossa, kannattaa leivonnaiset pakastaa kuorruttamattomina levyinä ja levittää kuorrute vasta pakastamisen jälkeen.

Vuokaan leivotut piirakat voi pakastaa omissa vuoissaan ja nostaa jääkaappiin sulamaan tarjoilua edeltävänä päivänä.

Leivonnaisten pakastaminen: muffinit ja leivokset

Muffinit sopivat hyvin pakastettaviksi. Kun muffinssit pakastaa tuoreena ja sulattaa huoneenlämmössä, ne ovat kuin uunituoreita taas. Muffinssit säilyvät pakastettuina samalla tavalla kuin kakkupohjat. Jos muffinien pinnalle tulee kuorrute, tee se vasta pakastamisen jälkeen.

Myös monet leivokset, kuten bebet, kestävät hyvin pakastuksen. Tosin sokerikuorrutteen kaltaisilla pinnoilla nonparellit voivat vettyä sulaessaan. Siksi ne kannattaakin ripotella vasta sulamisen yhteydessä, kun pinta on hieman kostea. 

Leivonnaisten sulattaminen – hitaasti hyvä tulee

Leivonnaisten pakastaminen kannattaa tehdä nopeasti, mutta sulattamiseen on syytä varata aikaa. Hidas sulattaminen säilyttää leivonnaisten rakenteen parhaiten.

Ota pakastetut tuotteet sulamaan jääkaappiin viimeistään tarjoilua edeltävänä päivänä. Suurten ja tiiviiden leivonnaisten, kuten tuhtien paistettujen juustokakkujen sulamiseen voi kulua aikaa yllättävän kauan. Toisaalta huokoinen sokerikakkupohja ja pienet muffinit saattavat sulaa jopa parissa tunnissa.

Sulamisen voi testata cocktailtikulla leivonnaisen keskeltä. Jos leivonnainen vaikuttaa kohmeiselta, ota se pariksi tunniksi huoneenlämpöön juhlapäivän aamuna ja siirrä sitten takaisin jääkaappiin.

Pakastettujen leivonnaisten säilyvyys

Monet leivonnaiset säilyvät pakastimessa hyvänä useamman kuukauden. Mitä rasvaisempi ja tuhdimpi leivonnainen, sitä heikompi sen säilyvyys on. Täytekakkupohja, kahvikakut ja paistetut pullat säilyvät hyvänä 3-6 kuukautta, juustokakku ja kuorrutettu täytekakku noin kuukauden.

Muista kuitenkin, ettei kertaalleen sulatettuja leivonnaisia ei saa pakastaa uudelleen.

Voin pakastaminen

Jos varauduit juhliin voivuorella ja suuri osa jäi käyttämättä, ei hätää. Myös voita voi pakastaa.

Voi säilyy pakastimessa 2-3 kuukautta. Pakastettu voi kannattaa sulattaa jääkaapissa yön yli, ei mielellään huoneenlämmössä, jotta se sulaa tasaisesti.

Alle 80 % rasvaa sisältävien rasvaseosten pakastamista sen sijaan ei suositella, koska niiden rakenne saattaa kärsiä.

Lue myös Anna.fi: Kuinka kauan liha säilyy pakastimessa, entä leipä? Näin kauan eri ruoat säilyvät pakkasessa hyvinä

Taikinan pakastaminen

Leivonnaisten pakastaminen käy helposti, mutta jos haluat nauttia ja tarjota herkkusi vastapaistettuina, myös joidenkin taikinoiden pakastaminen onnistuu. Raakana kannattaa pakastaa pötköksi muotoiltu pikkuleipätaikina tai voitaikinaleivonnaiset.

Keksitaikina säilyy hyvin kelmuttuna tai pakastuspussissa muutaman kuukauden. Pötköön muotoillusta keksitaikinasta on helppo leikata kauniita keksejä tai muita pikkuleipiä kekkereihin. Huomioi, että jäisten tai kohmeisten taikinoiden paistoaika on hieman ohjeessa mainittua pidempi. Pidä paistolämpö aluksi maltillisena (100–150 astetta) ja nosta lämpö sitten ohjeessa mainittuihin lukemiin.

Myös piirakkataikinan voi pakastaa. Näppärä kikka on painella taikina vuokaan valmiiksi ja pakastaa koko paketti muovipussiin suljettuna. Ota vuoka edellisenä päivänä jääkaappiin sulamaan, täytä ja paista sulaneena ohjeen mukaan.

Hiivataikinaleivonnaiset ovat parhaita vastapaistettuina. Siksi nekin kannataa mahdollisuuksien mukaan pakastaa raakoina ennen tai jälkeen kohotuksen.

Raa’at, muotoon leivotut leivonnaiset kannattaa pakastaa esimerkiksi tarjottimen päällä, jotta ne eivät takerru toisiinsa ja säilyttävät kauniisti muotonsa. Jäätymisen jälkeen taikinapalat voi pakata siististi pusseihin tai rasioihin pidempää säilytystä varten.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Voiko britan, muffinssit tai voileipäkakun pakastaa? Leivonnaisten pakastaminen onnistuu, kun tiedät tärkeimmät perusasiat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.