mansikkakakku

Mansikkakakku saa kesän kielelle – kokosimme Kotilieden parhaat reseptit

Mansikkakakku on herkku, joka on leivottava ainakin kerran kesässä. Halusitpa kakkusi olevan sitten helppo, hauska, erilainen, juhlava tai rento, näiden mansikkakakkujen joukosta löydät taatusti etsimäsi.

Mansikkakakku on kesäjuhlien klassikko. Kokosimme yhteen Kotilieden ihanimmat mansikkakakut, joista löydät varmasti oman suosikkisi.

Lue myös: Täytekakkupohja ja perusohje, jolla onnistut – kananmunien määrä ratkaisee, kuinka monelle juhlijalle kakusta riittää

Kesä ja mansikat ovat erottamaton yhdistelmä, joten mitä olisikaan kesäjuhlat ilman mansikkakakkua? Mansikkakakku voi olla perinteinen täytekakku, hyydytetty juustokakku, rapea ja makea marenkikakku tai upeasti taiteiltu mansikkacharlotte.

Perinteinen mansikkatäytekakku on kesäklassikko

Täydellinen kakkupohja on ilmava ja pumpulin pehmeä sokerikakkupohja. Sen leipominen ei ole lainkaan vaikeaa, mutta ainesten oikeat suhteet ja huolellinen sekoittaminen ovat kaiken perusta. Seuraa siis ohjetta tarkasti ja onnistut varmasti. Kakkupohjan voi ja se kannattaakin leipoa valmiiksi jo päivää tai kahta ennen kakun kasaamista, sillä hieman vetäytynyttä pohjaa on helpompi leikata ja käsitellä. 

Kun pohja on kunnossa, on täytteiden aika. Kevyesti rahkalla raikastettu kermatäyte tekee mansikkakakusta raikkaan. Viipaloidut mansikat ovat ihania sattumia täytteen joukossa ja ne saakin jättää ronskeiksi paloiksi. Kakku viimeistellään pehmeällä kermavaahtokerroksella ja tietenkin tuoreilla mansikoilla. Mansikkakakun reunat voi koristaa vielä suklaahiukkasilla.

Mehevä mansikkatäytekakku on nimensä mukaan mehevääkin mehevämpi, sen takaa taikinan sekaan lisättävä mantelimassa ja -jauhe. Jos lisäät kakkukerrosten väliin vielä mansikoita sekä raparperia ja päälle mascarponevaahtoa, varaudu siihen, että tämä mansikkakakku katoaa tarjoiluvadilta hetkessä.

Romanovin mansikkakakussa maistuu häivähdys appelsiinia, sillä se yhdistää klassikkojälkiruoan eli Romanovin mansikat sekä kotoisan täytekakun. Yhdistelmä on huikea jo sellaisenaan, mutta kun kakku saa yllensä vielä valkosuklaista kermavaahtoa, hakee kakku vertaistaan.

Mansikkatäytekakku on ihanan kesäinen herkku, kun kaakaolla maustetun sokerikakkupohjan väliin kerrostetaan makean kirpeää raparperisosetta. Se sointuu ihanasti päälle koottavan mansikkakeon makumaailmaan. Koko komeuden viimeistelee kermavaahtopilvi, jonka juju piilee mukaan vatkatussa kondensoidussa maidossa tai kinuskikastikkeessa. 

Myös kesäkakku mansikoista ja raparperista yhdistää kesäisen klassikkomakuparin, mutta kaksikkoa täydentävät vielä banaani ja valkosuklaa. 

Jos kakkusi pitää olla rento ja hyvänmakuinen, tartu tähän reseptiin. Tämä mansikkakakku nimittäin jätetään nakukakun tyyliin reunoilta paljaaksi. Kakun päälle sen sijaan kootaan sitäkin komeampi keko kaikkea hyvää: sitruunatahnalla raikastettua mascarponevaahtoa, mansikoita ja makeita marenkeja. Pieni villi lisä tulee kardemummasta, jota lisätään taikinan sekaan.

Mansikkakakku juustokakun tapaan on hitti!

Mansikkakakku voi olla myös suosittu juustokakku, jos klassinen täytekakku tylsistyttää.

Minttu-mansikkakakun pohja pyöräytetään mintun makuisista Domino-kekseistä. Kermasta, rahkasta ja mansikkasoseesta sekoitettu täyte hyydytetään liivatteella, joten kakun leipomista ei kannata jättää viime tinkaan. Anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli ja koristele se ennen tarjoilua tuoreilla mansikoilla sekä mintun lehdillä.

Raikkaan rahkakakun maut vievät kielen mennessään. Kaksi kerroksisen kakun punainen osa on mansikkaisen makea, vaaleaa valkosuklaakerrosta piristää raikas limetti. Kakku on helppo tehdä gluteenittomana, kun pyöräytät pohjan suklaahippukeksien sijaan gluteenittomista kekseistä.

Ruotsalainen mansikka-raejuustokakku on vähän erilainen juustokakku, sillä sen taikina tehdään manteleista ja raejuustosta. Mehevän raejuustokakun pinta peitetään ennen tarjoilua mintulla maustetulla mansikkasalaatilla. 

Jos haluat päästä mansikkakakun leipomisessa vähällä vaivalla, kokoa kakku pieniin laseihin. Lasiin lastattu juustokakku on paitsi maailman helpoin juustokakku myös trendikäs. Käden käänteessä valmistuva herkullinen mansikkakakku toimii etenkin pienelle seurueelle ja sen voi kätevästi napata mukaan vaikka piknikille. Voit tehdä kakut jo etukäteen jääkaappiin odottamaan ja koristella juuri ennen tarjoilua. 

Juhlapöytään sopii myös mansikka-karviaischarlotte, joka on kesämarjoilla täytetty versio charlotte russesta. Näyttävän leivonnaisen valmistamisessa on haastetta kokeneemmallekin leipurille, mutta upea lopputulos kerää taatusti kehuja kahvipöydässä.

Kesäunelma yhdistää perinteisen täytekakkupohjan ja liivatteella hyydytettävät rahkatäytteet. Hempeän vaaleanpunainen kerros maistuu ihanasti mansikalle, vaaleaa kerrosta piristää raikas limetti-valkosuklaarahka. Kaunis kerroksellisuus paljastuu herkuttelijoille vasta kakkua leikatessa, sillä pinta peitetään täytekakun tapaan vaahdotetulla kermalla ja mansikoilla.

Jäädytetty mansikkakakku on hellepäivän herkku, marenkikakku maistuu makean ystävälle

Mitäpä jos mansikkakakku laitettaisiinkin uunin sijasta pakastimeen? Jääkylmä mansikkatorttu on todellinen hellepäivän herkku. Täytteen voi maustaa aikuiseen makuun mansikkaliköörillä tai lastenkin suuhun sopivasti mansikkamehulla. Pohja tehdään mantelista ja marengista, joten se sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon.

Myös jäinen mansikka-pähkinäkakku on hyvä valinta silloin, kun tarjolla pitää olla jotain gluteenitonta. Kerroksittain vuorottelevat hasselpähkinäiset kakkupohjat, mansikkasose ja valkosuklaalla viimeistelty tuorejuustoseos muodostavat verrattoman makuyhdistelmän. Maun lisäksi kakussa hyvää on myös se, että siitä saa helposti todellisen katseenvangitsijan. Tuoreilla mansikoilla ja marengeilla koristeltuna kruunaat kakun hetkessä juhlapöydän kuningattareksi.

Marenkipohjista koottu mansikkakakku on yhtä aikaa makea, rapea ja raikas. Tee marenkilevyt itse tai oikaise kaupan valmiilla. Mansikka-marenkitortusta saa rennoilla otteilla näyttävän tarjottavan: Anna täytteen pursuta houkuttelevasti marenkilevyjen välistä ja kokoa pinnalle näyttävä keko kauden makeimpia marjoja sekä syötäviä kukkia.

Lue myös Anna.fi: Parhaat kakut juhlapöytään – 7 juhlavinta täytekakkua ja juustokakkua

Haluatko säväyttää? Leivo mansikkakakku uuteen muotoon

Jos perinteinen mansikkatäytekakku kaipaa mielestäsi modernin ja hauskan twistin, kokeile pyöräyttää kakku kääretorttupaloista tai kokoa se pinosta vohveleita.

Kääretorttupaloista koottu mansikkakakku on hauska, helppo ja erilainen marjakakku kesän juhlapöytään. Välissä ja koristeena on mansikoita sekä vaniljarahkaa, mutta voit halutessasi kokeilla myös villimpiä makuyhdistelmiä. 

Mansikkakakku saa uuden muodon, kun sen kokoaa hauskasti spiraalin muotoon. Mansikkakääretorttukakku kootaan suikaleiksi leikatusta, mansikkahillolla ja mansikka-mascarponejuustotäytteellä sivellystä kääretorttupohjasta. Halutessasi voit peittää kakun kokonaan mansikkaviipaleilla ja syötävillä kukilla tai kuorruttaa pinnan kermavaahdolla, jolloin hauska spiraalimuoto paljastuu syöjille vasta kakkua leikatessa.

Myös mansikkavohvelikakku on kaunis vaihtoehto perinteiselle mansikkakakulle. Näyttävä kerroskakku valmistuu tutuista vohveleista tuoremansikkatäyttellä. Macaron-leivokset ja vaahtokarkit viimeistelevät sopivasti överin juhlakakun.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mansikkakakku saa kesän kielelle – kokosimme Kotilieden parhaat reseptit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X