Matcha maustaa nyt leivonnaiset! Katso parhaat reseptit ja ihastut

Matcha eli hienoksi jauhettu vihreä tee on japanilaisen teekulttuurin erikoisuus. Ihastuttavan vihreästä jauheesta valmistetaan teetä ja trendikästä matcha-lattea, mutta yhtä hyvin se sopii myös leivontaan. Kokosimme tähän hittiohjeemme, joihin matchan ystävä taatusti ihastuu.

Matcha on lähtöisin Japanista, jossa siitä valmistettua teetä on siemailtu jo vuosisatojen ajan. Matcha-jauhe tehdään perinteisillä menetelmillä kokonaisista teelehdistä, jotka on suojattu auringolta. Antioksidantti- ja flavonoidipitoiset teelehdet jauhetaan ja nautitaan hauduttamisen sijaan kokonaan, minkä vuoksi matchalla uskotaan olevan runsaasti terveysvaikutuksia.

Lue myös: Kaipaatko terveellisiä välipaloja? Matchasmoothie, taatelipallot ja 3 muuta herkkua takaavat lisäenergiaa

Matchan maku on voimakas ja jakaa mielipiteitä. Toiset ihastuvat välittömästi sen pehmeään ja maanläheiseen makuun, toiset aistivat sen kitkeränä ja ruohomaisena. Vaikket matchaan ensimaistamalla ihastuisikaan, erikoiseen makuun kuitenkin tottuu samaan tapaan kuin tummaan suklaaseen, viiniin tai olueenkin.

Matchajauhetta voi ostaa esimerkiksi tee-, eko- ja luontaistuotekaupoista sekä hyvin varustelluista ruokakaupoista. Matcha on melko kallista ja pieni purkki teejauhetta saattaa maksaa parikin kymppiä. Toisaalta jo pari teelusikallista matchaa riittää tuomaan makua ja väriä.

Erilaisten kuumien ja kylmien juomien lisäksi matchaa voi käyttää myös leivonnassa sekä jälkiruoissa, kuten jäätelöissä, kakuissa, kekseissä, macarons-leivoksissa ja jopa tuulihattujen täytteissä. Matchaa kannattaa kokeilla myös tiramisussa, hauskoissa whoopie pie -leivoksissa sekä somissa, gluteenittomissa kahvikakuissa.

matcha jauhe

Matchawhoopie piet

Yhdysvalloista kotoisin olevat whoopie piet ovat kuin täytekeksejä, jotka hauskasta nimestään huolimatta valmistuvat yllättävän helposti. Perinteiset whoopie piet ovat suklaisia, mutta tässä ohjeessa maku ja väri syntyvät matcha-jauheesta. Leivonnaisen keksiosa on pehmeää kakkumaista taikinaa ja välissä on paksusti täytettä. Mitä isommiksi pohjat paistaa, sitä enemmän leivosta ne muistuttavat. Whoopie pien kokoaminen on ihanan yksinkertaista: notkista vain tuorejuusto tomusokerin kanssa kulhossa, levitä täytettä keksien alapinnalle ja paina päälle toinen keksi.

matchawhoopie piet

Ohje: Matchawhoopie piet

Matcha-tiramisu

Herkullisesti matchaa, valkosuklaata ja vadelmia yhdistävä tiramisukakku on kahvipöydän katseenvangitsija. Se kootaan kuten perinteinenkin tiramisu savoijardi-kekseistä ja pehmeästä mascarponetäytteestä, mutta liköörin sijaan keksit kostutetaan matchasta sekä kuumasta vedestä sekoitetulla liuoksella.

Tiramisu on parhaimmillaan vetäydyttyään yön yli jääkaapissa. Ennen tarjoilua kakun reunat koristellaan vielä valkosuklaalastuilla ja pinta viimeistellään veikeän vihreäksi tupsauttamalla päälle matcha-tomusokeriseosta.

matcha tiramisu

Ohje: Matcha-tiramisu

Gluteenittomat matchakakut

Nämä somat gluteenittomat kahvikakut saavat hauskan vihreän värinsä matchan lisäksi kurpitsansiemenjauhoista. Gluteenittomat matchakakut ovat taatusti meheviä ja maukkaita, sen takaa taikinaan raastettu mantelimassa. Voit leipoa taikinasta yhden suuren kahvikakun tai monta pientä. Pienet matchakakut ovat taatusti ihastuttava ja persoonallinen ruokalahja.

gluteenittomat matchakakut

Ohje: Gluteenittomat matchakakut

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Matcha maustaa nyt leivonnaiset! Katso parhaat reseptit ja ihastut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X