Maustekakut – parhaat ohjeet meheviin ja makoisiin kakkuihin

Maustekakku tuo mieleen lämpimän tuulahduksen mummolan kahvikekkereistä. Muuntautumiskykyisen maustekakun voi maustaa monin tavoin ja kuorruttaa unelmaksi. Kokosimme yhteen Kotilieden parhaat maustekakkureseptit, helpoista kakuista eksoottisiin ja vähän enemmän vaivaa vaativiin maustekakkuihin.

Maustekakut ovat mainioita tarjottavia kuumien juomien, kuten glögin, teen tai kahvin kanssa.  Mausteiset kakut säilyvät hyvin, joten niitä voi leipoa ajoissa ennen vieraiden tuloa tai lahjaksi. Kakut voi myös pakastaa.

Katso myös: Jouluiset hedelmäkakut hurmaavat kahvipöydässä – katso ohjeet meheviin kakkuihin

Maustekakku syntyy helposti

Maustekakku on helppo ja melko nopea leivottava. Mausteeksi sopivat esimerkiksi  jauhettu inkivääri, kaneli, muskotti  tai piparkakkumausteet.

Taikinan voi höystää oman maun mukaan sitrusten kuoriraasteella, rusinoilla ja muilla kuivatuilla hedelmillä.

Tule, tule kypsä kakku

Paras paistolämpötila kahvikakuille on 175 astetta.  Paistoaika riippuu kakun koosta. Ison kahvikakun paistoaika on usein noin 60 minuuttia ja pienten kakkujen 30–45 minuuttia.

Kakusta voi tulla liian matala, jos käytät liian isoa kakkuvuokaa.  Vuoka on sopivan kokoinen, kun taikina täyttää siitä kaksi kolmasosaa.

Oikea paistokorkeus kakuilla on yleensä uunin alatasolla. Uunin luukkua ei kannata avata paistamisen aikana jatkuvasti etenkään paistamisen alkuaikana. Jos paistoaikaa on vielä jäljellä ja kakun pinta alkaa uhkaavasti tummua, laita kakun päälle varovasti folio tai leivinpaperipala ja jatka kypsennystä.

Kakun kypsyyttä voi kokeilla puisella tikulla,  esimerkiksi cocktail- tai tulitikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Kypsän kakun reunat alkavat hieman irrota reunoista.

Miten kakun saa irtoamaan vuoasta?

Anna kypsän kahvikakun jäähtyä noin 10 minuuttia vuoassa ennen tarjoilulautselle kumoamista.

Ennen kuin kaadat taikinan vuokaan, voitele se  huolellisesti ja tasaisesti, mieluiten huoneenlämpöisellä kuin sulatetulla rasvalla.

Voit yrittää irrottaa kakkua jäähdyttämällä vuoan ulkopintaa kostealla pyyhkeellä. Maltti on valttia, sillä tovin kuluttua kakku yleensä irtoaa vuoasta.

Perinteiset maustekakut maistuvat aina

Perinteinen maustekakku on myyjäisten takuuvarma suosikki ja kahvipöytien luottoleivonnainen. Smetana tai piimä tuovat kakkuun mehevyyttä ja taikinaan sopivan hapokasta makua, joka yhdistyy makeaan mausteilla viriteltyyn taikinaan.

Terästetyt kahvikakut ovat klassikkoja

Alkoholilla terästetyt kahvikakut ovat klassikkoja. Maustekakun säväytykseen sopivat esimerkiksi punssi, viski, portviiniini, glögi, konjakki tai brandy.

Lorauta pul­lon jämät kakku­taikinaan ja vaihda rusinat alkoholijuoman makuun sopiviksi hedelmiksi. Alkoholilla maustettu kuivakakku säilyy hyvin.

Kuorrutteella syntyvät trendikkäät maustekakut

Tuttu mausteinen ja perinteinen piimäkakku voidaan tarjoilla uudella tavalla. Mehevä maustekakku on ihana sellaisenaan, mutta kuorrutuksella siitä saa näyttävän juhlapöydän tarjottavan. Peitä kuivatuilla karpaloilla maustettu piimäkakku tuorejuustokuorrutuksella.

Arabialaisessa maustekakussa tuoksuvat silkkitien mausteet. Kaakao antaa kakulle runsautta ja täyteläisyyttä, jonka kruunaa vielä mokkainen kuorrutus.

Palsternakka tekee maustekakusta vastustamattoman mehevän. Palsternakkakakku kuorrutetaan porkkanakakku tapaan tuorejuustolla. Mausta tuorejuustokuorrute appelsiinin kuorella ja mehulla.

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Vegaaninen porkkanakakku yllättää mehevyydellään

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maustekakut – parhaat ohjeet meheviin ja makoisiin kakkuihin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X