Täytekakkupohja: minkä kokoinen kakku, montako munaa

Täytekakkupohja ja perusohje, jolla onnistut – kananmunien määrä ratkaisee, kuinka monelle juhlijalle kakusta riittää

Sopivan kokoinen täytekakkupohja haussa? Löysitkö herkullisen kakkureseptin, mutta mietit kuinka monelle se riittää? Jotta kakku ei pääse loppumaan kesken, kokosimme perinteisen täytekakkupohjan kaavan ja vinkit, miten leipoa oikeankokoinen kakku juhlaan.

Täytekakkupohja ja sen kananmunien määrä ratkaisee kakun koon ja riittävyyden. Kokosimme faktat yhteen!

Kuinka monelle täytekakku riittää?

Kakun riittoisuudesta puhuttaessa mietitään kakkupohjaan käytettävien kananmunien määrää. Kuinka monelle hengelle riittää kolmen, neljän tai kuuden kananmunan kakku.  Kakun riittoisuus lasketaan kakkupohjaan käytettävien munien määrästä.

Yleisenä laskukaavana käytetään: yksi kananmuna kolmea syöjää kohden.

Näin esimerkiksi neljän munan kakkupohjasta tehdystä kakusta riittää kakkua noin 12 henkilölle.

Kananmunakaava auttaa suunnittelemaan, mutta juhlijat ovat kuitenkin erilaisia. Joku rakastaa makeaa ja nappaa parikin palaa täytekakkua, toinen leikkaa kapean siivun vain maistaakseen.

Kakun riittoisuus riippuu paljon myös siitä, miten se on koristeltu ja täytetty. Tuhdin suklaakakun kulutus on pienempi kuin ilmavan kepeän mansikkaisen nakukakun. Kakun menekkiin vaikuttaa myös se, mitä kaikkea muuta juhlapöydässä on tarjolla.

  • kolmen kananmunan täytekakku riittää 6–10 henkilölle
  • neljän kananmunan täytekakku 10–15 henkilölle
  • kuuden kananmunan kakku 18–25 henkilölle

Lue myös: Täytekakku kruunaa juhlapöydän

Yksi valtava kakku vai pari pienempää?

Jos juhlijat saapuvat tipoittain, kannattaa leipoa mieluummin kaksi pienempää kakkua kuin yksi valtava. Iso täytekakku muuttuu illan tai päivän kuluessa helposti epäsiistin näköiseksi, kerma ja koristeet menettävät raikkautensa, eikä kakun ole hyvä olla lämpimässä.

mustikkakakku, täytekakkupohja

Kun toinen täytekakku odottelee kylmässä raikkaana illan viimeisiä tulijoita, on kiva nostaa tarjolle  täytekakku, joka on kuin viimeisille tulijoille erikseen leivottu.

Lue myös:  Valmista täydellinen täytekakku – nämä neuvot haluat lukea!

Minkä kokoinen kakkuvuoka?

Kakkuvuoka kannattaa valita kakkupohjan koon mukaan, jottei kakku jää esimerkiksi liian matalaksi. Tässäkin pätee kananmunasääntö.

  • 3 munan kakkupohja: kakkuvuoan halkaisija 18–20cm
  • 4 munan kakkupohja: kakkuvuoan halkaisija 22–24cm
  • 6 munan kakkupohja: kakkuvuoan halkaisija 24–26cm

Lue myös: Muistilista järjestäjälle: Kuinka paljon ruokaa juhliin?

Täytekakkupohja – ota haltuun perinteinen kaava

Klassisin täytekakkupohja on sokerikakkupohja. Se leivotaan kananmunista, sokerista, vehnäjauhoista ja kohotetaan leivinjauheella.

Kakkupohjan perinteinen kaava on yksinkertainen. Riko kananmunat kuppiin tai lasiin. Käytä mittana samanlaisia kuppeja:

  • 1 kuppi kananmunia
  • 1 kuppi sokeria
  • 1 kuppi vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Leivo täytekakkupohja näin

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Vispaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kuivat aineet kevyesti nostellen. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan ja paista välittömästi 175-asteisen uunin alaosassa noin 45–50 minuuttia uunin tehosta riippuen. Voit kokeilla kakkupohjan kypsyyttä puutikulla. Jos taikinaa tarttuu tikkuun, on kakku vielä raaka.

Lue myös Anna.fi: 9 x upea täytekakku

Keskustelu

Kommentoi juttua: Täytekakkupohja ja perusohje, jolla onnistut – kananmunien määrä ratkaisee, kuinka monelle juhlijalle kakusta riittää

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X