Ruoka

Kakkupohja – ota haltuun takuuvarma perusohje ja erilaiset muunnelmat

Kakkupohja on täydellisen kakun perusta. Kokosimme yhteen kakkupohjaohjeet, jotka sopivat myös gluteenitonta ja vegaanista ruokavaliota noudattavan juhlapöytään. Näistä kakkupohjista kokoat juhlien komeimmat kakut.

Kakkupohja voi olla kuohkea sienikakkupohja tai perinteinen sokerikakkupohja. Ja onnistuuhan leipominen myös gluteenittomana ja vegaanisenakin. Ota haltuun parhaat kakkupohjareseptit ja vinkit valmistukseen. 

Lue myös: Täytekakku kruunaa pienen ja ison juhlan – näillä neuvoilla leivot täydellisen kakun!

Perinteinen täytekakkupohja: Sokerikakkupohja 

Klassisin täytekakkupohja on sokerikakkupohja. Se leivotaan kananmunista, sokerista, vehnäjauhoista ja kohotetaan leivinjauheella. Kakkupohjan perinteinen kaava on yksinkertainen. Riko kananmunat kuppiin tai lasiin. Käytä mittana samanlaisia kuppeja: 

Ole huolellinen ainesten määrissä. Esimerkiksi liian vähäinen jauhomäärä saattaa lässäyttää kakun. Osan vehnäjauhoista voi halutessaan korvata perunajauhoilla tai ohrakkaalla eli ohratärkkelyksellä, jolloin kakusta tulee pehmeämpi.

Sokerikakkupohjan valmistuksessa tärkein vaihe on munien ja sokerin vatkaaminen. Tärkeää on, että sokeri liukenee munavaahdon joukkoon. Jos sokeri jää kiteiseksi tai rakeiseksi, se johtaa usein pieleen menneeseen kakkuun. Vähintään 10 minuutin vatkaus taikinalle takaa kuohkeuden! 

Jos säilytät kanamunia jääkaapissa, nosta ne ajoissa huoneenlämpöön. Paras munavaahto syntyy huoneenlämpöisistä kananmunista. Tasaisen lämmin taikina myös nousee paremmin kuin kylmä.

Kun munat ja sokeri ovat vaahtoutuneet kunnolla, lisätään jauhot muutamassa erässä siivilän läpi. Näin taikinan kääntely onnistuu helposti ja tasaisesti. Jauhoja ei vatkata taikinaan, vaan ne vain nostellaan kevyesti ja käännellään vaahdon joukkoon. Voimakas vatkaus rikkoo vaahdon ja kakusta tulee tiivis ja lässähtänyt. 

Muna-sokerivaahto ei kestä odottelua. Sekoita siis taikinaan tuleva jauhoseos valmiiksi ja lisää siihen samalla leivinjauhe. Voit maustaa taikinan sekoittamalla kuiviin aineksiin esimerkiksi vaniljasokeria, inkivääriä, kanelia, kaakaojauhetta tai vaikkapa kardemummaa. 

Voitele ja jauhota myös kakkuvuoka valmiiksi ennen kuin aloitat kananmunien ja sokerin vispaamisen ja muista laittaa uuni ajoissa lämpiämään. 

Sienikakkupohja on kuohkea ja maukas

Sienikakkupohja on oiva valinta kakkupohjaksi. Se on todella pehmeä ja hiukan murenevaisempi kuin tavallinen sokerikakkupohja. Sienikakkupohja sopii kakkupohjaksi siinä missä perinteinenkin sokerikakkupohja.

Sienikakussa muna-sokerivaahtoon lisätään kiehuvaa vettä, jolloin vaahdosta tulee kuohkeampi ja kakkupohjaan sienimäisen ilmava rakenne. Taikinavaahto moninkertaistuu kiehuvaa vettä lisättäessä, joten varaa vatkaamiseen riittävän suuri kulho.

Gluteeniton kakkupohja

Gluteenitonta täytekakkua varten ei välttämättä tarvitse metsästää gluteenittomia jauhoseoksia. Gluteeniton kakkupohja valmistuu helpoimmillaan tavallisen sokerikakkupohjan tapaan perunajauhoista.

Perunajauhoista tehty sokerikakku on itse asiassa jopa parempi kuin vehnäjauhoja sisältävä. Kuohkea ja ilmava gluteeniton täytekakkupohja pysyy pitkään mehevänä. Lisää jauhot muna-sokerivaahtoon siivilän läpi ja taikinan joukkoon varovasti käännellen. Näin rakenne pysyy kuohkeana ja vältyt ikäviltä jauhopaakuilta.

Kun leivot gluteenittomasti, huolehdi että kaikki työvälineesi, kätesi ja työpöytä ovat täysin puhtaat. Pienikin hippu gluteenia saattaa olla keliakiaa sairastavalle haitaksi.

Vegaaninen täytekakkupohja

Vegaaninen kakkupohja leivotaan tietysti ilman munia ja maitotuotteita. Sen leipominen on suoraviivaista ja helppoa, sillä taikina valmistuu ilman vatkaamista ja vispaamista parin kulhon ja puuhaarukan avulla. 

Kuohkean kakkupohjan salaisuus piilee etikassa ja ruokasoodassa. Vaikka etikkatilkka taikinassa kuinka vaikuttaisi epäilyttävältä tai vähäpätöiseltä, sitä ei missään tapauksessa kannata jättää lisäämättä. Vegaaninen kakkupohja on perinteistä sokerikakkupohjaa tuhdimpi ja mehevämpi ja maistuu saletisti jokaiselle juhlavieraalle.

Minkä kokoinen kakkuvuoka?

Kakkuvuoka kannattaa valita kakkupohjan koon mukaan, jottei kakku jää esimerkiksi liian matalaksi. Tässäkin pätee kananmunasääntö.

Kuinka monelle kakkupohja riittää?

Kakkupohjaa leivottaessa on tärkeää miettiä, kuinka suuri pohjasta on leivottava. Kuinka monelle hengelle riittää kolmen, neljän tai kuuden kananmunan täytekakkupohja? Kakun riittoisuus lasketaan kakkupohjaan käytettävien munien määrästä.

Yleisenä laskukaavana käytetään: yksi kananmuna kolmea syöjää kohden. Näin esimerkiksi neljän munan kakkupohjasta tehdystä kakusta riittää kakkua noin 12 henkilölle.

Kananmunakaava auttaa suunnittelemaan, mutta juhlijat ovat kuitenkin erilaisia. Joku rakastaa makeaa ja nappaa parikin palaa täytekakkua, toinen leikkaa kapean siivun vain maistaakseen.

Kakun riittoisuus riippuu paljon myös siitä, miten se on koristeltu ja täytetty. Tuhdin suklaakakun kulutus on pienempi kuin ilmavan kepeän mansikkaisen nakukakun. Kakun menekkiin vaikuttaa myös se, mitä kaikkea muuta juhlapöydässä on tarjolla. Mikäli kakku on juhliesi ainoa tarjottava, kannattaa sitä varata hieman enemmän.

Kakkupohja paistetaan keskilämmöllä

Paista kakkupohja uunin alatasolla, keskilämmöllä 175 asteessa. Näin kakku ennättää kohota hyvin ennen pinnan kuoretumista ja siitä tulee kuohkea. Muista lämmittää uuni valmiiksi! 

Kakkupohja on kätevin leipoa irtopohjavuokaan. Irtopohjavuokaa ei välttämättä tarvitse erikseen voidella tai korppujauhottaa, ja valmis kakkupohja on helppo irrottaa poistamalla vuoan reunus. Pohjalle pingotettu leivinpaperi helpottaa kakun irrottamista ja liikuttelua. Vuoka on sopivan kokoinen, kun taikina täyttää vuosta kaksi kolmasosaa. Jos täytekakkupohja on matala, käytit turhan suurta vuokaa.

Tärkeää on paistaa kakkupohja riittävän kypsäksi. Jos kakupohja jää keskeltä raa’aksi, sortuu kakku takuuvarmasti viimeistään juhlapöydäsä. Uuninluukkua ei kannata avata paistamisen aikana, jottei kakku lässähdä, vaan kypsyyttä kannattaa tarkkailla luukun läpi. Kun kakku irtoaa vuoan reunoista, sitä on paistettu riittävän kauan. Voit varmistaa kypsyyden tökkäämällä tikun kakun keskelle. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, on kakkupohja kypsä.

Jos kakun pinta alkaa tummua, vaikka kakku ei ole vielä kypsynyt sisältä, uuni saattaa olla liian lämmin. Kakun pintaa voi suojata lisäämällä paiston loppuvaiheessa folion tai leivinpaperiarkin kakun pinnalle.

Anna kakkupohjan jäähtyä vuoassa kymmenisen minuuttia ja kippaa se sitten ritilälle jäähtymään. Ritilällä kakku jäähtyy tasaisesti, kun ilma kiertää myös alta. Tämä vaikuttaa kakun koostumukseen. Siirrä puhdistettu kakkuvuoka takaisin jäähtyneen kakkupohjan päälle, jottei se pääse kuivahtamaan.

Kakkupohja kannattaa leipoa ajoissa valmiiksi, sillä levännyt kakkupohja on helpompi käsitellä ja halkaista. Kakkupohjan voi leipoa myös valmiiksi pakastimeen. Hieman jäisestä kakkupohjasta saa helposti leikattua siistit ja tasaiset kerrokset.

Täytteet ja kostutuksen voi tehdä jo juhlia edeltävänä päivänä, jolloin maut tekeytyvät ja täytekakku kostuu sopivan meheväksi. Kuorrutus kannattaa kuitenkin tehdä vasta juhlapäivänä, jotta se säilyy raikkaana. Kylmä kakku on myös helpompi kuorruttaa.

Lue myös Anna.fi: Ihanat täytekakut! Juhlien herkullisimmat täytekakut hurmaavat myös ulkonäöllään

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kakkupohja – ota haltuun takuuvarma perusohje ja erilaiset muunnelmat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.