Muffinssivuoka on keittiön todellinen monitoimipelti! Lukijat paljastavat nerokkaimmat käyttövinkit

Muffinssivuoka on kaikkea muuta kuin keittiön pahin turhake. Kaiva monitoimipelti esiin ja poimi lukijoidemme nerokkaimmat ideat muffinssivuoan käyttöön. Kokeile ainakin minimunakkaita ja annosmakaronilatikkoa!

Muffinssivuoka sopii moneen muuhunkin kuin vain muffinssien paistamiseen. Kysyimme Kotilieden Facebook-ryhmässä lukijoiden vinkkejä muffinssivuoan käyttöön. Uskoisitko, että muffinssipelti käy myös makaronilaatikon paistamiseen ja pullien leipomiseen?

Lue myös: Makeat ja suolaiset muffinit

Millainen muffinssivuoka on paras hankinta?

Muffinssivuokia löytyy metallisina ja silikonisina versioina. On osin makuasia kumpaa kannattaa käyttää, sillä molemmilla on puolensa.

Metallinen muffinssivuoka johtaa silikonista paremmin lämpöä, ja siksi leivonnaiset kypsyvät siinä nopeammin ja paistuvat reunoilta myös rapsakammiksi.

Metallinen muffinssipelti kannattaa aina öljytä tai suihkauttaa koloihin vuokasrayta, jotta herkut irtoavat koloista helpommin. Metallivuoka on myös jämäkämpi, ja sen käsittely on siksi helpompaa.

Silikoninen muffinssivuoka on näppärä, sillä se ei vaadi voitelua ja herkut irtoavat silti helposti koloista. Koska silikoni kuitenkin johtaa metallia huonommin lämpöä, saattaa leivonnaisia joutua paistamaan ohjeessa annettua paistoaikaa kauemmin eikä lopputulos välttämättä ole yhtä rapsakka. 

muffinit muffinipellillä

Muffinssivuoka on kätevä muffinien paistamiseen, mutta sitä kannattaa hyödyntää moneen muuhunkin. Kuva: Tommi Tuomi

Somat munakasmuffinit tehdään vuoassa samankokoisiksi

”Minä teen vuoassa minimunakkaita ja kaalikääryleitä (niitä helppoja ja nopeita). Tarvitsen varsinkin kesätöissä eväitä ja siihen on nuo munakkaat tosi mainioita, niihin saa niin helposti vaihtelevuuttakin. Yksi herkutteluillan suosikeista on tortillakupit, toimii aina. Teen noita kyseisiä juttuja ehkä turhankin usein. Vähintäänkin kerran vuodessa pitää ostaa uusi muffinssivuoka.” -Jaana

”Munakkaita olen tehnyt ja tietenkin erilaisia suolaisia leivonnaisia.” -Tarja

 

mini parsakalimunakasmuffinit

Pienet, ruokaisat munakasmuffinit voi popsia käsin. Muffinssivuoka toimii minimunakkaisen paistamisessa näppärästi. Kuva: Sampo Korhonen

Muffinssivuoassa paistetut minimunakkaat ovat alkupalapöydän ruokaisa lisuke, brunssipöydän herkku sekä ihana idea juhlien noutopöytään.

Kaada munakasmassa muffinssivuoan koloihin ja paista uunissa. Täytteiden ja höysteiden kanssa mahdollisuudet ovat loputtomat. Helppoa ja herkullista!

Ohjeet: 

Portugalilainen klassikko, Pastéis de Nata, ihastuttaa: leivo koko satsi muffinssipellillä

”Minä teen nyyttejä. Puolikas torttutaikinalevy voideltuun koloon, siihen esim marmeladia tai suklaakonvehti pohjalle ja päälle maustettua rahkaa. Sitten niistä taikinan kulmat yhteen ja voitele kananmunalla. Ja paista kuten tortut. Meillä ainakin kaikki, jopa nuoret ovat tykänneet. Nopeita ja helppoja tehdä, vain mielikuvitus rajana.” -Riitta

pasteis de nata

Pastéis de Nata on portugalilainen herkku, joka yhdistää samettisen vanilja-kermatäytteen ja rapean lehtitaikinapohjan. Kuva: Pekka Holmström

Portugalilainen klassikkoleivonnainen Pastéis de Nata on todellinen trendihekku, jota leivotaan nyt kotikeittiöissä ympäri maailmaa. Eikä ihme!

Rapea lehtitaikinapohja ja suussa sulava vaniljatäyte tekevät niistä kerrassaan koukuttavaa syötävää. Pienten piirakkavuokien lisäksi leivokset paistuvat kätevästi myös muffinssivuoassa.

Ohje: Pastéis de Nata – eli portugalilaiset vaniljaleivokset 

Pikkupiiraat söpöisä miniversioina

”Pieniä quichejä pohjana filotaikinaa.” -Pauliina

”Sanon pikkupiirakoita jääkaappijämä-piiraiksi. Voitaikina ja kaikkea mitä jääkaapista löytyy, mm. juustojen jämät.” – Kirsi

 

graavilohi-munapiiraat

Muffinssivuoka, siinä valmistetut pikkupiiraat ovat hienostuneita, mutta helppotekoisia. Kokeile myös makeita täytteitä! Kuva: Mirva Kakko

Muffinssivuoan kolot on kuin luotu pikkupiiraiden valmistukseen.

Painele pohjataikina muffinssivuoan koloihin ja täytä mielen mukaan lempiherkuilla tai jääkaapin tähteillä. Voit tehdä taikinan itse tai oikasta kaupan valmiilla.

Graavilohi-munapiiraat ovat sen verran herkullisia, että kelpaavat vaikka vierastarjottaviksi.

Vappu Pimiän ohjeella valmistettavat pienet poro-puolukkapiiraat sekä pekoni-taatelipiirakka sopivat erinomaisesti pikkujoulutarjottaviksi.

Ohjeet: 

Uunimunat kerralla koko porukalle

”Paistettu muna, sämpylä ja mutakakku sekä banaanikakku yhden annoksen kokoisina.” -Teija

uunimunat

Uunimunat herkutellaan paahdetun leivän kera. Kuva: Kristiina Kurronen

Nerokkaat uunimunat ovat uskomattoman helppo tapa valmistaa kananmunat brunssille tai vaikka pääsiäisaterialle isollekin porukalle!

Annosvuokien sijaan uunimunat onnistuvat näppärästi myös muffinssivuoassa.

Uunimunat tehdään lisäämällä muffinssivuoan koloihin yksi kananmuna sekä mieleisiä täytteitä, kuten pinaattia ja tomaattia. Sitten vuoat laitetaan uuniin kypsymään ja nostetaan tarjolle, kun keltuainen on juuri ja juuri hyytynyt. 

Ohjeet: 

Muffinssivuoka makeassa leivonnassa – donitsit ja munkit onnistuvat muffinssipellillä

”Olen paistanut niissä pullaa. Esim. korvapuusteja ja myöskin sämpylöitä. Muuton yhteydessä vuoat vain hävisivät.” -Kristina

donitsit

Helppo ja kärytön tapa paistaa donitsit ja munkit? Lusikoi taikina koloihin ja nosta muffinssivuoka uuniin paistumaan. Kuva: Sampo Korhonen

Myös donitsit ja munkit voi paistaa kätevästi ja käryttömästi uunissa muffinssivuoassa. Nerokasta, jos et muffinssipellin lisäksi kaipaa donitsipeltiä kaappeihisi tilaa viemään.

Leivonnaisten muoto ei ole perinteinen, mutta maku ja herkullisuus ovat silti tallella.

Munkkimuffineista tulee ihanan rapeapintaisia, kun ne heti paistamisen jälkeen sivelee öljyllä tai voisulalla ja kierittelee kanelilla maustetussa sokerissa.

Voit soveltaa munkkimuffineihin vaikka perinteistä munkkitaikinaohjetta.

Ohjeet: 

Pannarimuffinit suolaisen ja makeannälkään 

”Itse en ole vielä tehnyt, mutta ehdottomasti kokeiluun menossa; pannarikuppeja. Se on nyt kova villitys leivontapiireissä. Mutta noin muuten on tullut muffinsien lisäksi tehtyä sämpylöitä, suolaisia pikkupiiraita, muita makeita leivoksia.” -Heidi

”Pannukakkuja, joissa on omenakuutioita keskellä.” -Pauliina

pinaatti-pannarimuffinit

Muffinssivuoka on kätevä suloisten pannarimuffinien paistamiseen. Kuva: Sampo Korhonen

Muffinssivuoassa paistetut pikkupannarit ovat jo itsessään syy hankkia muffinipelti. Ne ovat helppoa ja hauskaa brunssiruokaa tai maukasta pikkusyötävää, jotka maistuvat myös lapsille välipalalla.

Pannarimuffinsseista saa erilaisilla täytteillä tai lisukesalaattia varioimalla loputtoman monipuolista syötävää. Suolaiset pannarimuffinit voi höystää pinaatilla ja tarjoilla vaikka savulohen kanssa.

Kokeile muffinssipannukakkuja myös makeana versiona. Makean pannarimuffinin täytteeksi sopivat ihan samat tilpehöörit kuin uuninpellillä paistettuun pannukakkuunkin: kermavaahdon ja hillon kanssa ei mene koskaan pieleen.

Ohje: Pinaatti-pannarimuffinit 

Muffinssivuoka helpottaa – leivo sämpylät pataleivän tapaan

”Leivon muffinssipellillä vuokaleipäsämpylöitä. Helppoa ja nopeaa. Jaan vain vuokaleipätaikinan (1 leipä) muffinssipellille ja kohotan. Paistan 20 min uunissa.” -Milla

 

saksanpähkinä-karpaloleipä

Pataleivän voi leipoa myös sämpylöiksi! Muffinssivuoka paistaa sämpylät rapeakuorisiksi. Kuva: Pekka Holmström

Rapeakuoriset sämpylät valmistuvat muffinssivuoassa pataleivän tapaan.

Valmista pataleipätaikina, mutta laita uuniin suuren padan sijaan muffinssivuoka, jossa on vähintään kaksitoista koloa.

Kun uuni ja vuoka ovat kuumia, sipaise nopeasti talouspaperilla jokaiseen koloon öljyä ja jaa taikina niin moneen osaan kuin muffinssivuoassa on koloja.

Nosta sitten pelti takaisin uuniin ja laita foliopala löyhästi pellin päälle. Anna sämpylöiden paistua uunissa 20–30 minuuttia. Ota paiston loppuvaiheessa folio muutamaksi minuutiksi pois, jotta sämpylät saavat kauniin värin.

Ohje: Karpalo-saksanpähkinäpataleipä 

Ota muffinssivuoka monipuoliseen käyttöön – Kotilieden lukijat paljastavat parhaat käyttövinkit

Kotilieden lukijoilla on paljon nerokkaita muffinssivuoan käyttövinkkejä munakkaiden, uunimunien ja sämpylöiden lisäksi. Tässä parhat poiminnat:

  • Muffinssivuoassa tulee hauskoja pieniä lihamurekemuffareita. -Paula
  • Olen tehnyt makaronilaatikkoa vuokiin. Sopivan kokoinen annos isotädin vieraille. -Eeva
  • Kalamurekepullia paistan pellillä ja muffinivuoka helpottaa kierrepullien paistossa pysymään koossa. -Maikki
  • Leikkaan saksilla lohi- ja kuhafileistä suikaleita ja kieputan ne kaksivärisiksi kukkasiksi muffinipellin koloihin. -Tarja
  • Mä olen tehnyt texmex-kuppeja. Nättejä ja helppoja. -Annina
  • Ostin itse silikonisen muffinssivuoan aikoinaan vauvan soseiden pakastamista varten, myöhemmin käytin jäädykkeiden valmistamiseen. -Mirka

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Muffinssivuoka on keittiön todellinen monitoimipelti! Lukijat paljastavat nerokkaimmat käyttövinkit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X