Naanleivät pannulla? Näillä vinkeillä teet täydelliset intialaiset naanleivät

Intialainen naanleipä on parhaimmillaan vastapaistettuna, pinnalta paahtuneena ja sisältä herkullisen sitkeänä. Uunia ei leipien valmistuksessa tarvita, sillä parhaat naanleivät paistuvat kotioloissa kuumalla pannulla.

Tekisikö mieli loihtia kunnon mausteinen currykastike ja sille kyytipojaksi pehmoista naanleipää? Kaiva esiin jauhopussit ja ryhdy leivontapuuhiin. Tarvitset kuuman pannun ja pari niksiä onnistuaksesi. Ota haltuun vinkit, joilla teet täydelliset intialaiset naanleivät.

Lue myös: 10 x intialainen ruoka – mausteiden huumaa ja makujen ilotulitusta

Hitaasti hyvä tulee

Naanleivät ovat helppoja tehdä, mutta taikinan kohottamiseen on hyvä varata aikaa. Taikinan voi tehdä lämpimään nesteeseen ja kohottaa lämpimässä paikassa. Tällöin taikina kohoaa noin tunnissa. 

Parempia leipiä saat, kun käytät kylmää nestettä ja kohotat taikinan yön yli jääkaapissa. Pitkän kohotusajan ansiosta hiiva ehti vaikuttaa kunnolla ja muodostaa taikinaan reilusti sekä sitkoa että makua. 

Mikä parasta, yön jääkaapissa kohonnut taikina on seuraavana päivänä heti valmis leivottavaksi ja siten tuoreilla leivillä voi herkutella myös arki-iltana töiden jälkeen. 

naanleivät

Naan-leivät ovat parhaimmillaan aivan tuoreena, voilla siveltyinä. Jos haluat lisämakua, voisulan voi maustaa hienonnetulla valkosipulilla tai tuoreilla yrteillä. Kuva: Pekka Holmström

Unohda uuni, tee naanleivät pannulla

Naanleivät onnistuvat mainiosti pannulla. Kohonnut taikina jaetaan osiin ja muotoillaan leivinalustalla käsin taputtelemalla, painelemalla ja venyttämällä noin puolen senttimetrin paksuisiksi lätyiksi. Kaulinta ei kannata käyttää, sillä se rikkoo taikinaan vaivalla kohottamasi ilmakuplat. 

Perinteiset naanleivät paistetaan 500-asteisen tandoori-uunin reunoilla, mutta harvalla meistä löytyy kotoa jättimäistä saviuunia. Kuumalla ja kuivalla valurauta- tai parilapannulla pääsee kotioloissa riittävän lähelle aitoa lopputulosta. Paistamiseen käy kesällä mainiosti myös muurikka tai grilli. Sen sijaan pinnoitetulla pannulla paistamiseen ei kannata ryhtyä. Sen pinta voi kuumetessaan mennä pilalle.  

Pannun tulee olla kuuma ja paistoajan lyhyt, jotta lopputulos on oikea, pinnalta paahteinen, sisältä pehmeä ja sitkas. Kuumalla pannulla leipä paistuu parissa minuutissa. Jos taikinan pinnassa on jauhoja, kannattaa ne pyyhkäistä pois, jotta ne eivät pala pannuun. 

Lisää pannulla paistettuihin naanleipiin

Naanleivät ovat parhaimmillaan aivan tuoreena, voilla siveltyinä. Jos haluat lisämakua, voisulan voi maustaa hienonnetulla valkosipulilla tai tuoreilla yrteillä. Pinnalle voi ripotella myös sormisuolaa, seesaminsiemeniä tai vaikkapa sarviapilansiemeniä, joita löydät etnisistä maustekaupoista.

Jos poikkeat maustekauppaan, nappaa mukaasi myös pussi nigellansiemeniä. Ne ovat pieniä ja mustia, maultaan hieman makeita ja kardemummaisia ja tuovat leipiin autenttisen makuvivahteen. Noin ruokalusikallinen siemeniä on sopiva määrä. Jos et saa nigellansiemeniä käsiisi, voi maustaa taikinan myös noin teelusikallisella kardemummaa.

naan-leipä

Mustat pilkut leivässä ovat nigellansiemeniä. Niitä löydät aasialaisista marketeista ja maustekaupoista. Kuva: Pekka Holmström

Naanleivät pannulla – ei vain intialaisen ruoan kaveri

Naanleipä mielletään liki yksinomaan intialaisen ruoan pariksi ja ihan huikean hyvältä se maistuukin esimerkiksi intialaisen pinaattisen saag paneerin tai lempeän mausteisen tomaatti-juustokastikkeen kera. 

saag paneer

Naanleipä kruunaa intialaisen aterian. Kuva: Pekka Holmström

Mutta sama lättäleipä toimii aivan yhtä hyvin myös Lähi-idän ruokien kaverina. Naanleipä on täydellinen syötävä erilaisten tahnojen ja muiden lisukkeiden kanssa. Aseta tarjolle hummusta, muhammaraa, baba ganoushia sekä erilaisia marinoituja ja paahdettuja kasviksia. Kokoa herkkuja leivän päälle ja pyyhkäise viimeisetkin kastikepisarat leivän avulla parempiin suihin. 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Naanleivät pannulla? Näillä vinkeillä teet täydelliset intialaiset naanleivät

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X