Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Sikke Sumarin sämpylät

Nami Namasten ja Sikke Sumarin sämpylät ovat klassikko. Itse tehdyt lämpimät rapeakuoriset aamiaissämpylät eivät kaipaa päälleen muuta kuin aitoa voita. Näitä herkullisia sämpylöitä tarjottiin Virossa Muhun saarella sijainneessa Nami Namaste -majatalossa jokaisella aamiaisella. Tässä suosittu ohje!

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
10  annosta

Ainekset

Sikke Sumarin sämpylät

  • 7 ½ dl vettä (saa olla kylmää)
  • 25 g tuorehiivaa
  • 1 rkl suolaa
  • 1 ½ dl ruisjauhoja
  • 2 dl kokojyväjauhoja tai spelttiä, emmeriä tai grahamia
  • 8-10 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl pellavansiemeniä

Valmistusohje

Sikke Sumarin sämpylät leivotaan helposti näin:

1. Sekoita vesi, hiiva ja suola yhteen ja lisää ensin ruisjauhot ja kokojyväjauhot. Lisää sitten vehnäjauhoja, kunnes tulee paksun puuron kaltainen taikina. Älä tee taikinasta liian paksua. Älä myöskään vaivaa taikinaa. Reipas sekoitus isolla lusikalla riittää.

2. Laita taikina leivinpaperilla ja liinalla peitettynä jääkaappiin yöksi. Tee sämpylät aamulla suoraan jääkaappikylmästä taikinasta kahdella isolla lusikalla leivinpaperin päälle uunipellille.

3. Huiskauta päälle vähän jauhoja ja siemeniä. Paista Sikke Sumarin sämpylät uunissa 220 asteessa 35 minuuttia.

Vinkki 1:  Taikina säilyy jääkaapissa monta päivää, joten voit aina paistaa juuri sen verran, minkä kulloinkin haluat syödä.

Vinkki 2: Pitkä paistoaika ja kuuma uuni takaavat rapean kuoren. Ota sämpylät mahdollisimman nopeasti pois pelliltä ritilän päälle. Älä missään tapauksessa peitä sämpylöitä liinalla, muuten rapea kuori katoaa!

Resepti on julkaistu Kotiliedessä 24/17.

Lue myös: Puuron jämät kattilan pohjalla? Upota tähteet rieskoihin, sämpylöihin ja jälkkäreihin

Lue myös Anna.fi: Leivo itse kuohkeat ja superhelpot sämpylät – listasimme 4 ohjetta, joilla onnistut varmasti


Kommentoi

Kommentoi juttua: Sikke Sumarin sämpylät

Solveig

Ihan super hyviä ja rapeita.

Tosi pettynyt

Näkyy monet näitä kehuvan, mutta mulle tuli ohjeen mukaan tehtynä ihan kovia koppuroita.

Reijo

Voiko hiivaA pakastaa tuorehiivaa maku oli hyvä mut kovin ei noussut taikina ei uunissa ei ämpärissä käymisen tuoksu tuli kyllä voiko Sämpyläjauhoja käyttää?????

Leipuri70

Voi pakastaa mutta mitä pidempään pakastat sitä vähemmäksi sen teho käy. Suosittelen kyllä laittamaan taikinaan sokeria tai hunajaa yms. koska se on hiivan ravinto. Suola taas mielellään jauhojen sekaan niin ei tapa hiivaa.

Myös pettynyt

Niin tuli mullekin ensin kovia koppuroita ja seuraavaksi liian pehmeitä.

Muru

Olen tehny monesti ja onnistunut joka kerta.

Hapanjuurileipoja 7.3.2018 alkaen

Käyttäkää hapanjuurta, Onnistuu ja on parempia😋

HAPANJUUREEN leipoa yli 2 vuotta takana

Kuinka ei hän valistunut ihminen ole ruvennut leipomaan HAPANJUUREEN??? On vatsaystävällisempää ja herkullisella kuin teollisella hipovalla leivottu 🤗😋

Saija

Olen käytännössä joka aamu jo parin vuoden ajan paistanut näitä Siken sämpylöitä. Enkä vaihda! Ovat niin helppoja ja vaivattomia valmistaa, että kukaan ei ainakaan vaikeuden vuoksi jätä tekemättä niitä. Mieheni oli pari viikkoa poissa kotoa ja kun kotiin tultuaan sai sämpylöitä, totesi, että ”ihanaa, näitä olen kaivannut!”

Harvoin leipova

Onko kukaan tehnyt näitä gluteenittomina? Mitä mittasuhteita pitäisi käyttää ja mitä jauhoja?

Suola

Suolan määrä on kyllä järkyttävä. Ensimmäinen erä meni roskiin, toisella kerralla viisaampana. 1 tl riitti oikein hyvin. Muuten ihania, helppoja, maistuvia.

Suola1

Suolan määrä on kyllä järkyttävä. Ensimmäinen erä meni roskiin, toisella kerralla viisaampana. 1 tl riitti oikein hyvin. Muuten ihania, helppoja, maistuvia.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.