raparperipiirakka

Maisemakahvilan raparperipiirakka on kesän hittileivonnainen – oletko jo maistanut tätä herkkua?

Maisemakahvilan raparperipiirakka on yksi Kotilieden suosituimmista leivonnaisresepteistä. Ohje on peräisin Hämeenkyrön upeissa maisemissa sijaitsevan Maisemakahvilan emännältä Katariina Pylsyltä. Suussasulava hittileivonnainen onnistuu myös gluteenittomana versiona!

Maisemakahvilan raparperipiirakka on herkullinen ja helposti muunneltava piirakkaresepti, joka hurmaa poikkeuksetta niin leipurit kuin kyläilijätkin. Eikä ihme, sillä mehevän pohjan päällä on maitorahkan täytelöittämä raparperitäyte ja pinnalla vielä rapeaksi paahtunut muruseos. Herkun viimeistelee vaniljakastike tai itse tehty jäätelö.

Lue myös: Onko tässä kevään kaunein ja helpoin raparperipiirakka?

Maisemakahvilan raparperipiirakan teko on helppoa kuin heinänteko, aineet lähinnä vain sekoitetaan keskenään. Ei vaahdottamista, ei vatkaamista, vain hieman nyppimistä muruseoksen tekovaiheessa.

Haastavinta koko leipomisessa saattaa olla raparperien kuoriminen ja leikkaaminen. Eikä ohutvartista, nuorta raparperia itse asiassa edes tarvitse kuoria.

Maisemakahvilan raparperipiirakka muuntuu moneksi

Alkukesästä Maisemakahvilan piirakkaan pilkotaan raparperia, loppukesästä sesongin makeimpia marjoja, kuten viinimarjoja, mustikoita tai karviaisia. Syksyllä pääosaan pääsevät omenat tai vaikkapa puolukat.

Lisäjujua Maisemakahvilan raparperipiirakkaan saat korvaamalla toisen maitorahkan sitruuna- tai omenakanelirahkalla.

raparperit

Katso resepti: Maisemakahvilan raparperipiirakka

Gluteeniton Maisemakahvilan raparperipiirakka

Myös Kotilieden bloggaaja ja suosittu ruokatoimittaja Tiina Rantanen eli Blonditiina on ihastunut Maisemakahvilan raparperipiirakkaan ja kehittänyt siitä gluteenittoman version. Blonditiinan versiossa raparperin rinnalla loistaa viime aikojen suosikkiraaka-aineeksi noussut kaura, joka korvaa piirakassa niin vehnäjauhot kuin maitorahkankin. Kun vaihdat voin rypsiöljyyn, on piirakka kaiken hyvän lisäksi myös maidoton.

Jos mahdollista, on Tiinan raparperipiirakka vielä himpun verran alkuperäistä mehevämpi, sillä pohjataikinaan lisätään kauran ohella desin verran mantelijauhoja, joka sopii erinomaisesti gluteenittomaan leivontaan. Gluteenittoman piirakan voi tarjota vaikka kaurapohjaisen jäätelön kera. Nam!

Gluteeniton Maisemakahvilan raparperipiirakka

Katso resepti: Gluteeniton maisemakahvilan raparperipiirakka 

Maisemakahvilan raparperipiirakan kehitti Katariina Pylsy

Maisemakahvilan raparperipiirakan reseptin keksimisestä kunnia kuuluu hämeenkyröläiselle Katariina Pylsylle, joka kehitti hittipiirakan ohjeen jo 1980-luvun lopulla. Katariina Pylsy perusti vuonna 1988 Hämeenkyröön kotitilansa yhteydessä olevaan Huupon taloon kuuluisaksi tulleen Maisemakahvilan.

Kahvilan suussasulavasta raparperipiirakasta tuli nopeasti  hittileivonnainen. Ohje on sittemmin levinnyt netin välityksellä ja on nykyään yksi Kotilieden suosituimmista resepteistä!

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maisemakahvilan raparperipiirakka on kesän hittileivonnainen – oletko jo maistanut tätä herkkua?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X