Piparit kruunaavat joulun

Piparkakut tuovat joulun tuoksun kotiin. Kokosimme tähän Kotilieden parhaat pipariohjeet nautittavaksi jo vaikka ennen joulua!

Piparkakku eli pipari on ohueksi ja rapeaksi leivottu pikkuleipä, joka saa jouluisen makunsa erilaisista mausteista kuten kardemummasta, neilikasta, kanelista ja inkivääristä.Piparit ovat osa suomalaista jouluperinnettä. Piparkakkujen leipominen ja niiden paistamisesta syntyvä tuoksu tuovat juhlan kotiin. Kokeile vaikka ruispipareita tai valkoisia pipareita.

Piparitaikinoita on lukemattomia erilaisia. Usein oman suvun piparireseptiä varjellaan tarkoin, koska juuri sillä syntyvät parhaat piparit. Jonkun mielestä paras pipari on rapea, toiselle maistuu pullea pipari.

piparitaikina

Perinteinen piparitaikina kannattaa tehdä valmiiksi jääkaappiin jo leipomista edellisenä päivänä, jotta taikina ehtii maustua ja kiinteytyä kunnolla. Kristallipiparien taikinalle taas riittää tunnin maustumisaika jääkaapissa.

Piparitaikinan voi huoletta pakastaa. Valmiit piparit myös säilyvät huoneenlämmössä jopa useita kuukausia, joten piparit voi tehdä valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen joulua.

Erityisruokavaliot eivät ole este piparien syömiselle. Laktoosittomat piparit sopivat laktoosi-intolerantikolle, gluteenittomat keliaakikolle ja ilman kananmunaa tehtävä piparitaikina kananmuna-allergiselle.

vaaleat piparit

Jos perinteiset piparit kyllästyttävät, kokeile erilaisia versioita: mausta piparit rohkeasti inkiväärillä ja sitruunankuorella, paista ruispipareita tai leivo vaihteeksi valkoisia piparkakkuja!

Piparkakkujen koristeluissa vain mielikuvitus on rajana

Piparit ovat hyvänmakuisia ja kauniita sellaisenaankin, mutta taidokkaasti tehty kuorrutus ja koristelu vievät piparit uudelle tasolle.

Perinteinen piparikuorrute syntyy, kun tomusokeriin lisätään hieman vettä tai sitruunanmehua. Kestävämpi kuorrute eli pikeeri syntyy, kun tomusokeriin lisätään kananmunan valkuaista ja hieman sitruunanmehua.

Muista lisätä nestettä maltillisesti pienissä erissä, jotta kuorrutteesta ei tule liian juoksevaa. Kuorrutteita voi myös värjätä elintarvikeväreillä.

Kuorruttamisen lisäksi pipareita voi koristella mielikuvitusta käyttäen monipuolisesti erilaisilla makeisilla, strösseleillä, rouheilla ja sokereilla. Piparien koristelu on erityisen hauskaa lasten kanssa!

koristeltu pipari

Piparkakuista teet joulun kauneimmat koristeet

Kuorrutettu ja koristeltu pipari sopii koristeeksi kotiin, joulukuuseen tai vaikka lahjapaketin kortiksi.

Jos pujotat pipareita nauhaan, muista tehdä pipariin reikä joko ennen paistoa, tai heti uunista oton jälkeen, kun pipari on vielä pehmeä. Katso videolta, miten nauhaan pujotetuista pipareista syntyy jouluinen juhlakoriste.

Piparkakkutalon rakentaminen on hauska jouluperinne

piparitalo

Piparkakkutalon rakentaminen vaatii hieman aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta lopputulos on vaivan arvoinen. Piparkakkutaloa varten kannattaa leipoa erilainen taikina kuin syötäväksi tarkoitettuihin piparkakkuihin. Taloa varten tehty taikina on normaalia taikinaa kestävämpää ja tiiviimpää, jotta rakentaminen on helpompaa.

Valitse mieluinen talomalli valmiiden mallien joukosta tai suunnittele talo omaa mielikuvitusta käyttäen. Yhden ison talon sijaan voit tehdä hauskoja pieniä piparitaloja, jotka voi asettaa vaikka glögimukin reunaan koristeeksi.

Monipuolinen piparkakku taipuu myös jälkiruokiin

pappilan hätävara

Piparkakut sopivat hyvin erilaisten juustojen, etenkin sinihomejuuston, kanssa tarjottavaksi.

Kokeile piparkakkua myös erilaisissa jälkiruoissa. Piparkakkumousse on lumoava yhdistelmä tummaa suklaata ja piparia. Jouluinen pappilan hätävara syntyy rahkasta, kermasta, marjoista ja piparkakuista. Kokeile myös jouluisista mausteista makunsa saavia pipari-kuppikakkuja.

Katso myös:

Tee pipareista joulukalenteri
Joulun parhaat pikkuleivät
Joulukarkit sopivat lahjaksi
Piparitalkoot lasten kanssa
Ruoka.fi: Piparkakku tuoksuu joululta

Kuvat: Kuvapalvelu/Otavamedia

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Piparit kruunaavat joulun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X