Piparkakkumauste – tiedätkö mitä mausteita kuuluu tähän hurmaavalta tuoksuvaan sekoitukseen?

Piparkakkumauste siivittää mielen ja makunystyrät joulutunnelmaan. Kanelin, neilikan, inkivääri ja pomeranssinkuoren makuyhdistelmä sopii moneen muuhunkin kuin perinteisiin joulupipareihin. Poimi vinkit ja ohjeet, joilla onnistut.

Piparkakkumauste tuo kotikeittiöön eksoottisen huumaavaan tuoksun ja aromin. Uskoisitko, että piparkakkumauste maustaa suloiseksi myös mutakakun ja ranskalaiset macaron-leivokset?

Lue lisää: Mausteet järjestykseen – näin saat maustekaapistasi toimivan

Piparkakkumauste – valmiina tai itse tehden

Valmis piparkakkumauste helpottaa leipojan kauppareissua, kun kaikkia mausteita ei tarvitse ostaa erikseen. Valmiissa maustesekoituksessa yhdistyvät hieman valmistajasta riippuen yleensä kaneli, inkivääri, pomeranssinkuori ja mausteneilikka sekä toisinaan myös kardemumma.

Piparkakkumauste on helppo tehdä myös itse ja se on suotavaa, jos haluat päättää mausteiden suhteet ihan itse. Taikinaan kannattaa ripauttaa ainakin reilu määrä kanelia, voimakkaan makuista neilikkaa sen sijaan tarvitaan hieman vähemmän. Myös pomeranssinkuori on oleellinen osa piparkakun makumaailmaa ja pussillinen kannattaa hankkia maustekaappiin ihan vaikka vain piparkakkutaikinaa varten. 

Tärkein mauste on kuitenkin inkivääri. Englanniksihan piparkakut ovat gingerbread, joten inkivääri saa maistua. Lisää sitä samassa suhteessa neilikan ja pomeranssinkuoren kanssa tai hieman jopa enemmän.

Jos pidät kardemumman veikeästä mausta, voi sitä ripauttaa mausteseokseen muiden mausteiden kaveriksi. 

Piparkakkumauste

  • 2 tl kanelia
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 tl pomeranssinkuorta
  • (1 tl kardemummaa)

Piparkakkumausteseosta kannattaa kokeilla paitsi piparkakkutaikinassa, myös joululimpuissa ja -laatikoissa sekä maustekakuissa ja muissa joulunajan leivonnaisissa. Yllättävän hyvin piparkakkumauste sopii myös suklaan makupariksi.

Kokosimme ohjeet, joille reilu tujaus piparkakkumaustetta tekee enemmän kuin terää.

Ei vain joulupipareita – piparkakkumauste säväyttää myös monet muut keksit, pikkuleivät ja pikkumakeat

Piparkakkumacaronit sopivat joulunajan herkutteluun. Päältä rapeat ja sisältä ihanan pehmeät pariisilaisleivokset maistuvat tänä vuonna piparkakulta ja valkosuklaalta.

Pannukeksi eli cookie skillet on sinulle, joka rakastat jättimäisiä, reunoilta rapeita ja sisältä sitkaita amerikkalaisia keksejä. Tämän valurautapannulla valmistettavan suklaisen jättikeksin juju on keksikerrosten välissä lymyilevä piparkakkumausteen sulostuttama tuorejuustosydän.  

Jos perinteiset joulupiparit tylsistyttävät, leivo pellillinen lumitähtiä. Lumitähdet saavat valkoisen värinsä sokerikuorrutteesta ja jouluisen makuvivahteen piparkakkumausteesta. Koristerakeet antavat pikkuleiville viimeisen silauksen.

Pumpernikkelit on keksi, jonka moni muistaa lapsuudesta. Sokerivesikuorrutetuissa pikkuleivissä maistuu ihanasti kinuski ja piparkakkumauste.

Joulupiparkakut tuovat joulun kielelle. Parhaat pipari valmistuvat itse tehdystä piparkakkumausteesta. Jos käytät valmista piparkakkumausteseosta, lisää sitä taikinaan noin yksi ruokalusikallinen.

Piparkakkumousse sulostuttaa jouluaterian päätteeksi. Yhdistä suklaa ja piparkakut ja saat joulun herkuimman jälkkärin. Rapsakoilla piparimuruilla viimeistelty suklaamousse sulaa suuhun.

Jouluiset kakut kahvipöytään

Amerikkalainen hedelmäkakku saa jujua ripauksesta piparkakkumaustetta. Hedelmäistä makeutta tuovat rusinat, sukaatit, kirsikat ja pekaanipähkinät, eikä niiden määrässä kannata nuukailla. Näyttävä kakku kuorrutetaan appelsiinimarmeladilla ja viimeistellään hedelmä- ja pähkinäkoristuksilla.

Osaatko edes arvata, kuinka hyvin piparkakkumauste sopii suklaan makupariksi? Piparkakkumausteella säväytetty mutakakku tyydyttää kriittisimmänkin suklaarakastajan makeanhimon. Kirpeät karpalot tasapainottavat sisältä kosteaksi jäävän mutakakun makeutta. 

Perinteinen maustekakku on myyjäisten kestosuosikki, ihana ruokalahja ja kahvipöytien luottoleivonnainen. Hillotulla appelsiininkuorella ja piparkakkumausteilla syntyy se kaikkein herkullisin kahvikakku.

Muut joululeivonnaiset – tortut, kääretortut, piirakat ja pullat

Joulutorttu uudella tavalla muffinssivuoassa paistettuna on nerokas ja helppo tapa leipoa joulun ihanimmat tortut uudella tyylillä. Tuplakerros taikinaa ja välissä maukas piparkakkumauste-sokeriseos hurmaavat jokaisen kotileipurin.

Kokeile myös ihania kastanja-suklaatäytteisiä joulutorttuja, joihin piparkakkumauste tuo hurmaavan säväyksen. Voi olla, että ovat parhaita ikinä!

Kääretorttu on jälleen trendikästä tarjottavaa. Karpalo-mantelikääretorttu sopii ihanasti joulun ajan herkutteluun. Kirpeän makea karpalohillo, manteli, vaniljainen tuorejuusto ja piparkakkumauste luovat kääretortulle täydellisen makukombon.

Jos rakastat tahmaisia suklaabrownieita ja piparkakkutaikinan mausteista makumaailmaa, piparkakkubrownie on tämän joulun suosikkileivonnaisesi. Raidoitettu piparkakkubrownie syntyy maitosuklaasta tehdyn suklaabrownies-pohjan ja piparkakkumausteilla maustetun taikinan yhdistelmästä.

Joulupullaa on kiva leipoa koko per­heen kesken. Pullan täytteeksi sopii korvapuustin tapaan voi, sokeri ja reilu ripaus piparkakkumaustetta. Makutrioa raikastaa kuivattu karpalo tai mustikka.

Gluteenittomat hedelmäpiiraat täytetään kuivatuilla aprikooseilla, viikunoilla ja rusinoilla. Lisää jouluista makua piiraat saavat piparkakkumausteesta.

Piparkakkumauste sopii myös suolaiseen leivontaan – näihin joululeipiin ihastut

Ei makeaa mahan täydeltä, sillä jouluna maistuvat myös mausteiset leivät ja limput. 

Helppo glögileipä on ihanan rukiinen ja mausteinen joulupöydän leipä, jota glögi ja puolukat mukavasti piristävät. Tee piparkakkumausteella säväytetty joululeipä lahjaksi tai itselle, tällä reseptillä onnistut.

Jouluinen mallasleipä hurmaa hedelmäisillä ja pähkinäisillä sattumillaan sekä lämpimän mausteisella makumaailmallaan. Tämä leipä on parasta aromikkaiden juustojern kera nautittuna.

Gluteenia välttelevänkään ei tarvitse jouluna jäädä nuolemaan näppejään. Keliaakikon joululeipä mukailee tutun joululimpun makumaailmaa. Pitkä kohotus takaa onnistuneen lopputuloksen. Vehnäjauhojen ja rukiin sijaan leivontaan käytetään soija- ja tattarijauhoja sekä tummaa gluteenitonta jauhoseosta. 

Lue myös Anna.fi: Joululeivonnaiset uusin kujein: karpalo-pataleipää, blondipipareita ja muita herkkuja

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Piparkakkumauste – tiedätkö mitä mausteita kuuluu tähän hurmaavalta tuoksuvaan sekoitukseen?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X