Ruoka

”Torilta haetut lämpimät possot kuuluvat monen ihmisen lauantaihin” – kotkalainen leipomoyrittäjä kertoo, mikä on perinneherkun suuren suosion salaisuus

Posso kuuluu Leistin Leipomon suosituimpiin tuotteisiin. Munkkia muistuttava herkku valmistuu käsityönä lähes 70 vuotta vanhalla reseptillä. Leipomoyrittäjä Antti Muuri kertoo, mikä on hittituotteen salaisuus.

Posso on perinneleivonnainen, jonka jokainen Kymenlaaksossa asuva tuntee. Omenahillolla täytettyä ja sokerissa pyöritettyä uppopaistettua herkkua on nautittu Kotkassa 1940-luvulta lähtien.

Leivonnaisen tarkkaa alkuperää ei tiedetä, mutta lähes jokaisella kotkalaisella on mielipide siitä, kumpi kahdesta possoja leipovasta tahosta, Kotkansaaressa sijaitsevasta Kotkan Leivästä ja Sutelassa sekä Karhulassa vaikuttavasta Leistin Leipomosta, tekee parhaat possot.

”Posso on sellainen pyhä asia täällä Kotkassa. Tuoreet, lämpimät torilta haetut possot ovat kuuluneet vuosikymmeniä monen ihmisen lauantaihin”, Leistin Leipomon yrittäjä Antti Muuri kuvailee.

Leistin Leipomon yrittäjä Antti Muuri.
”Hyvä posso on lämpimänä nautittu, rapeareunainen ja hyvin ohkainen”, Leistin Leipomon omistaja Antti Muuri kuvailee. Kuva: Annika Ruohonen

Posso on leipää, pullaa ja muita konditoriatuotteita valmistavan Leistin Leipomon ylivoimaisesti suosituin tuote. Arviolta 60–70 prosenttia liikevaihdosta tulee possoista ja lihapiirakoista. Lauantaisin Leistin Leipomossa valmistuu jopa 2 000 possoa. Se on paljon siihen nähden, että jokainen posso kaulitaan käsin.

”Muutaman kerran olen keskustellut leipomokonetyöntekijän kanssa, jos kaulimiseen saisi kehiteltyä jonkin apuvälineen, kun minullakin ovat kädet huonossa kunnossa miljoonien possojen kaulimisesta. En kuitenkaan halua konetta, joka pilaa possot”, Antti Muuri sanoo.

Leipomoyrittäjälle posso ei olekaan pelkkä elinkeino vaan sydämenasia.

Lue myös: Sotkun munkit ovat sotilaskotien hittituote – leipuri paljastaa, mikä on supersuosittujen munkkien salaisuus

Leipomon perustaja opetti possojen teon kädestä pitäen

Antti Muuri on ollut Leistin Leipomon omistaja vuodesta 2000 lähtien, vaikka hänestä ei pitänyt tulla yrittäjää. Työ Vaasan-leipomossa oli mielekästä, eikä yrittäjyys houkuttanut.

”Isäpuoleni oli kiinteistönvälittäjänä. Hän soitti minulle, että nyt tuli Leistin Leipomo myyntiin, ostetaan se sulle, hän kyllä auttaa. Sanoin, että ei todellakaan osteta.”

Parin päivän mietinnän jälkeen Antti Muuri kuitenkin allekirjoitti kauppakirjat leipomon perustajan, Helena Leistin, tyttären kanssa.

”Päivääkään en ole katunut”, hän sanoo.

Uudelle leipomoyrittäjälle oli alusta asti itsestään selvää, että possot kuuluisivat Leistin Leipomon valikoimaan jatkossakin. Helena Leisti tarjoutui opettamaan reseptin ja tekniikan seuraajalleen kädestä pitäen. Oppilas ja opettaja harjoittelivat oikeaoppista leivontaa yhdessä puoli vuotta.

Tärkein neuvo oli, että taikinan on oltava löysää, jotta possoista saa kaulittua riittävän ohuita ja paistettua rapeita. Juuri kuoren ohuus ja rapeus erottavat posson sen pullamaisesta sukulaisesta, munkkipossusta.

Helena Leistille oli kunnia-asia, että kallisarvoinen leivontaperinne siirtyy eteenpäin. Naapurissa asunut, 95-vuotiaaksi elänyt Leistin Leipomon perustaja oli possomestari kuolemaansa saakka.

”Vielä 90-vuotiaanakin hän saattoi koputtaa kolmen aikaan yöllä leipomon ovea ja kysyä, voiko tulla leipomaan. Minä sanoin tietysti, että ilman muuta, tervetuloa. Hänellä oli oma kaulinkin mukana”, Antti Muuri muistelee.

Leistin Leipomon myymälä
Leistin Leipomon myymälä sijaitsee Kotkan Sutelassa. Kuva: Annika Ruohonen

Ohueksi kaulitulle taikinalle riittää nopea paisto

Possojen resepti ja leivontametodi ovat säilyneet samoina koko vuonna 1955 perustetun leipomon taipaleen ajan. Koska kaikki tehdään alusta asti käsityönä, possot työllistävät Leistin Leipomossa parhaimmillaan kuusi ihmistä päivässä. Leipominen aloitetaan kahden kolmen aikaan yöllä, jotta uunituoreita lämpimäisiä valmistuu myytäviksi aamukahdeksaan mennessä.

Posso maistuu myös vegaanille, sillä taikinassa ei ole lainkaan eläinperäisiä raaka-aineita. Ainesosaluettelonsa perusteella taikina ei poikkea munkkitaikinasta: margariinia, suolaa, vettä, hiivaa, vehnäjauhoja ja sokeria. Niiden suhde sen sijaan on salaisuus.

Löysä taikina kaulitaan kaksin kerroin puisen vanerin päällä ohueksi ja täytetään omenahillolla, jonka jälkeen reunat taitetaan vastakkain ja painetaan sormilla puolikuun muotoiseksi. Sen jälkeen possot saavat kohota huoneenlämmössä muovihupun alla puoli tuntia.

Kohotuksen jälkeen possot paistetaan 180-asteisessa palmuöljyttömässä kasvirasvassa noin puolitoista minuuttia. Sen jälkeen ne sokeroidaan ja pakataan.

”Paistajalla on kova urakka, sillä yhteen rasvakeittimeen mahtuu 30 possoa kerrallaan. 2000 posson paistaminen vie vähintään viisi tuntia”, Antti Muuri sanoo.

Possoja myydään vain leipomon omassa myymälässä ja torilla

Leistin Leipomon possoja myydään ainoastaan omassa myymälässä, kahvilassa ja Karhulan torilla. Possot ehtivät olla kymmenisen vuotta sitten myynnissä hetken aikaa ruokakaupoissa, mutta se ei ollut Antti Muurin mukaan ”hänen juttunsa”.

”Tykkään osallistua myyntityöhön mahdollisuuksien mukaan ja rupatella possoista asiakkaiden kanssa. Meillä käy ihmisiä, jotka ovat vuosikymmeniä ostaneet possoja ja muistavat jutella, kuinka tärkeä osa se on heille ja kuinka perinne on siirtynyt lapsenlapsille.”

Myös omaan elämään mahtuu monta possomuistoa. Hauskin tilanne sattui 2018, kun Antti Muuri leipoi Ylen Aamu-tv-ohjelmassa possoja Kotkassa meren rannalla. Kesken suoran lähetyksen viereen pyrähti ampiaisparvi.

”Yksi ampiaisista lensi hilloon, ja minä taitoin sen huomaamattani posson sisään. Huomasin vasta jälkikäteen lähetyksen katsottuani, että olin leiponut ampiaisen possoon. Onneksi niitä possoja kukaan ei syönyt”, Antti Muuri sanoo ja naurahtaa.

Lue myös Annan juttu: Kokosimme parhaat perinneruokareseptit alatoopista puolukkapöperöön – mitkä näistä ruoista kuuluvat herkkuihisi?

Kommentoi

Kommentoi juttua: ”Torilta haetut lämpimät possot kuuluvat monen ihmisen lauantaihin” – kotkalainen leipomoyrittäjä kertoo, mikä on perinneherkun suuren suosion salaisuus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.