Ruoka

Sotkun munkit ovat sotilaskotien hittituote – leipuri paljastaa, mikä on supersuosittujen munkkien salaisuus

Sotkun munkki eli sodemunkki vie kielen mennessään. Munkkeja leivotaan joka arkipäivä, ja menekki on taattu. Leipuri Jaakko Laine paljastaa kuuluisan ohjeen ja suosituimmat munkkien muodot ja täytteet!

Kuuluisat sotkun munkit leivotaan Niinisalon sotilaskodissa rautaisella ammattitaidolla. Sotilaskodin leipuri Jaakko Laine aloittaa munkkien teon joka arkipäivä aamukuudelta.

Munkkien menekki on taattu kahdesta syystä

Normaalisti Niinisalon sotilaskodissa leivotaan 600–800 munkkia päivässä, korona-aikana hieman vähemmän.

”Munkki on edelleen sotilaskodeissa ykköshittituote. Kaikissa sotilaskodeissa tehdään munkit samalla ohjeella, mutta jokainen leipuri saattaa tuunata reseptiä hieman. Meillä taikinan joukkoon laitetaan hieman kaardemummaa”, Jaakko Laine kertoo.

Laine uskoo, että sotkun munkit maistuvat varusmiehille vuodesta toiseen kahdesta syystä. Ensinnäkin munkit ovat aina tuoreita. Toiseksi ne valmistetaan laadukkaista raaka-aineista.

Ovatko sotkun munkit rinkilöitä vai hillomunkkeja?

1970–1990-luvuilla sotkun munkki eli sodemunkki oli vielä rinkilän muotoinen. Nykyään munkkirinkilöitä tehdään Niinisalossa enää kerran viikossa.

Rinkilöiden sijaan hitiksi on noussut hillotäytteinen pyöreä munkki.

”Yleensä sotkun munkit täytetään punaisella tai keltaisella omenahillolla, joskus vaihtoehtoisesti vaniljakreemillä. Punainen omenahillo on kuitenkin ehdottomasti suosituin.”

Jotta eri allergiat ja erityisruokavaliot tulevat huomioiduksi mahdollisimman hyvin, sotkun munkit tehdään vegaanisina. Kananmunaa ei reseptissä tarvitse korvata millään muulla raaka-aineella, vaan sen voi jättää kokonaan pois.

”Jos tekee kaksi munkkitaikinaa, joista toiseen laittaa kananmunaa ja toiseen ei, huomaa, että taikinoissa ei ole suurtakaan eroa. Kananmunallinen taikina lähinnä imee paistovaiheessa rasvaa vähemmän itseensä.”

Sotkun munkit ovat varusmiesten suosiossa. Suosituin täyte Niinisalossa on omenahillo.

Mikä on paras rasva munkkien paistamiseen?

Niinisalon sotilaskodissa munkkien paistamiseen käytetään kovetettua kasvirasvaa. Myös kotona kasvirasva on paistamiseen paras vaihtoehto.

”Jos paistan kotona munkkeja, käytän kasviöljyä. Jos kaupassa on kovetettua kasvirasvaa, ostan sitä paistamiseen, vaikka sanotaan, että paistamiseen pitäisi käyttää notkeaa rasvaa”, Laine kertoo.

”Ei munkkeja kuitenkaan niin usein paisteta kotona, että kovetetun kasvirasvan käyttämisestä olisi suurta terveydellistä haittaa. Sitä paitsi, jos munkki on sopivasti kohonnut, se imee itseensä ainoastaan vähän rasvaa.”

Sotilaskodissa munkit kohoavat nostatuskaapeissa 30–40 minuuttia. Kotioloissa munkkien pitää kuitenkin antaa kohota pidempään, mieluusti jopa kokonaisen tunnin ajan.

Jos kaikkia munkkeja ei ehdi syödä heti, osan niistä voi pakastaa, Laine vinkkaa. Aamulla leivotut munkit voi laittaa illalla pakkaseen.

Lue myös: Uppopaistajan opas – näillä vinkeillä paistat munkit ja tippaleivät turvallisesti

Sotkun munkit – ota talteen kuuluisa resepti

Lue myös Anna.fi: Vapun parhaat munkit – helpot pikkumunkit, nopeat pikamunkit ja perinteiset vappumunkit

Juttua päivitetty 29.4.2021: muokattu munkkitaikinassa suolan määrä 15 g -> 1-2 tl.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sotkun munkit ovat sotilaskotien hittituote – leipuri paljastaa, mikä on supersuosittujen munkkien salaisuus

Entinen varusmies

1970 luvulla sotkumunkki oli possumunkki ei rinkilän muotoinen niinkuin kirjoititte, ainakin Oulussa.

Kajaanin taistelija

Olisikohan ne supersuosittuja siksi, että muuta ei ole tarjolla? ”miksi intin hernerokka on supersuosittu?” No samasta syystä. Kyllä siviilissä parempaa pullaa saa.

Alikessuna 1965

1964 sotkussa lentokenttiä Riihimäellä viestijoukoissa ! myös munkkeja omenahillolla !

Sotkun sisko

Kahdeksankymmentäluvun loppupuolella olin Mikkelin Karkialammen sotilaskodin leipomossa töissä, tehtäväni oli munkkien paisto ja pyöreitä omenahillotäytteellä ne olivat. Ja todella hyviä.

III/89

Sotkun munkit olivat halpoja. Niihin riitti päivärahat paremmin. Ei sillä, ihan kelpo munkkejahan ne olivat.

Johan

”Jos paistan kotona munkkeja, käytän kasviöljyä. Jos kaupassa on kovetettua kasvirasvaa, ostan sitä paistamiseen.”

Eli kumpaako se haastateltava käyttää? 🤔

Kotileipuri

Onkohan suolan määrä väärin? 15g vastaa n. 3 tl tai yhtä ruokalusikallista.

Uura / Kotiliesi toimitus

Hyvä huomio kotileipuri! 1-2 tl suolaa riittää hyvin puolen litran munkkitaikinaan. Korjaan suolan määrän ohjeeseen.

Jj

Kannattaisi heti laittaa ohjeet oikein. Nyt on munkkitaikina pilalla kun laitoin ohjeen mukaan 15g suolaa. Nyt vasta oli korjattu ohje. Saako tuota pelastettua enään kun on jo kohoomassa? Aineksia ei oo uuteen taikinaan.

Uura / Kotiliesi toimitus

Hei Jj! Ei hätää tuon suolan määrän kanssa. Ihan virallisessa Sotilaskodin munkkiohjeessa on 15 grammaa suolaa 5 desin taikinassa. Suolan määrä on makuasia. Toiset pitävät makeammista munkeista ja toiset taas siitä, että suolaa on munkkitaikinassa enemmän. Kerro, miten sinun munkkisi onnistuivat ja miltä ne maistuivat! Hauskaa vappua!

Jj

Hei. Munkit olikin ihan hyviä kun paistoi, sokeroi ja antoi jäähtyä. Omaan makuun ehkä hitusen suolaisia mutta ei pahojakaan. Harmitti vaan niin vietävästi kun taikina maistui niin suolaiselta. Onneksi saimme munkkeja 🙂 Kiitos ohjeesta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.