Suolaiset tortut – 10 herkullista täytettä suolaisiin joulutorttuihin

Ei makeaa mahan täydeltä. Kokeile hillojen ja marmeladien sijaan joulutorttujen täytteenä vaihteeksi suolaisia makuja.

Perinteisesti joulutortut täytetään luumumarmeladilla, mutta täytteeksi sopivat hyvin myös suolaiset maut. Cashewpähkinä, hunaja ja vuohenjuusto, sinihomejuusto-pääynä sekä cacio e pepe ovat tämän joulun hittejä! 

Lue myös: Joulutortut monella täytteellä

Kylmäsavulohi-tuorejuusto 

Mikä maistuisikaan paremmalta jouluna kuin kylmäsavulohi? Todella helppo täyte valmistuu tuorejuustosta ja kylmäsavulohisiivuista. Paista tortut ensin ja täytä vasta paistamisen jälkeen.

  • Tee näin: Lusikoi paistetun tortun keskelle ruohosipulilla maustettua tuorejuustoa ja aseta päälle viipale kylmäsavulohta. Koristele halutessasi sitruunalla. Tarjoa heti.
Täytä paistetut tortut kylmäsavulohella.

Helppo täyte valmistuu tuorejuustosta ja kylmäsavulohisiivuista. Kuva: OM-arkisto

Vuohenjuustoa ja hilloa

Maukas vuohenjuusto on tortun täytteenä todellinen ässä. Valitse pehmeä levittyvä vuohenjuusto ja yhdistä siihen makea hillo. Myös hunaja ja vuohenjuusto ovat klassinen yhdistelmä. Kun lisäät torttuun vielä paahdetut cashewpähkinät, yhdistelmästä tulee taivaallinen. Paista tortut ensin ja täytä vasta paistamisen jälkeen

  • Vuohenjuustoa ja vadelmahilloa: Sekoita keskenään 1/2 dl vadelmahilloa ja 120 g pehmeää vuohenjuustoa.
  • Persikka-vuohenjuusto: Valuta purkki eli 220 g säilykepersikoita. Tarvitset vain puolet pakkauksesta. Käytä mehu ja loput persikoista vaikka smoothieen tai aamupuuroon. Pilko osa valutetuista persikoista hienoksi. Sekoita pilkotut persikat ja 120 g pehmeää vuohenjuustoa joukkoon. Lusikoi paistetun tortun päälle vähän vuohenjuustoa ja asettele päälle persikkasiivu. Tarjoa heti.
  • Viikunahillo-vuohenjuusto: Sekoita keskenään 50 g viikunahilloa ja 200 g pehmeää vuohenjuustoa. Lusikoi tortun täytteeksi ennen tai jälkeen paiston.
  • Cashew, hunaja ja vuohenjuusto: Rouhi 40 g cashewpähkinöitä ja paahda rouhetta kuivalla pannulla hetki niin, että pähkinät saavat vähän väriä. Jäähdytä. Sekoita keskenään pähkinärouhe, 120 g pehmeää vuohenjuustoa sekä 2 rkl hunajaa. Lusikoi seos torttujen täytteeksi vasta paistamisen jälkeen.
Cashewpähkinät, hunaja ja vuohenjuustoa maustavat joulutortut.

Hunaja ja vuohenjuusto yhdessä ovat klassinen yhdistelmä. Siihen kun lisää vielä paahdetut cashewpähkinät, yhdistelmästä tulee taivaallinen. Kuva: OM-arkisto

Cacio e pepe – juustoa ja pippuria

Suosikkipastan maut eli mustapippuri sekä pecorino romano -juusto ihastuttavat myös suolaisen tortun täytteenä. Kokeile ja ylläty! 

  • Tee näin: Raasta 20 g pecorino-juustoa. Sekoita juustoraaste, 100 g maustamatonta tuorejuustoa sekä 1/2 tl rouhittua mustapippuria keskenään. Lusikoi täyte tortun keskelle, paista ja syö heti.
Joulun hittitortun täytteenä on pecorino romano -juustoa ja pippuria.

Mustapippuri sekä pecorino romano -juusto ihastuttavat pastan lisäksi myös suolaisen tortun täytteenä. Kuva: OM-arkisto

Sinihomejuusto-pääynä 

Sinihomejuusto ja päärynä kuuluvat yhteen. Suolaisen ja makean täydellinen liitto kruunaa joulutortut. 

  • Tee näin: Leikkaa paistetun tortun päälle pala sinihomejuustoa ja aseta päälle päärynäsiivu. Voit käyttää säilykepäärynöitä tai tuoreita, makeaksi kypsyneitä pääynöitä. Tarjoa heti.
Päärynä ja sinihomejuusto kuuluvat yhteen.

Suolaisen sinihomejuuston ja makean päärynän täydellinen liitto kruunaa joulutortut. Kuva: OM-arkisto

Pekonihillo

Täytä tortut suolaisen makealla pekonihillolla. Nauti pekonihillolla täytetyt tortut höyryävän glögin kanssa.

Porkkanalaatikko-inkivääritäyte

Porkkanalaatikkoa tortun täytteenä? Jo vain! Inkivää­rillä maustettu porkkanalaatikko toimii täydellisesti torttutäyt­teenä. 

joulutortun täytteet

Joulutorttujen täytteissä vain mielikuvitus on rajana. Makeiden hillojen lisäksi tortut maistuvat myös suolaisina. Kokeile porkkana-inkivääritäytettä (ylhäällä oikealla) tai makeansuolaista pekonihilloa (alhaalla keskellä). Kuva: Niclas Mäkelä

Täyte selvillä, mitä valita taikinaksi?

Parhaat joulutortut syntyvät voitaikinasta, mutta myös lehti- ja torttutaikina soveltuvat torttujen leipomiseen. Voitaikinassa rasva on nimensä mukaisesti voita, lehtitaikina puolestaan valmistetaan kasvimargariinista. Voitaikinan maku on täyteläinen, mutta myös monikerroksisesta lehtitaikinasta valmistetuista tortuista tulee todella muhkeita. Torttutaikina on paksuudeltaan voitaikinan luokkaa, mutta margariinin ansiosta se kohoaa uunissa voitaikinaa enemmän.

Lue myös: Voi-, lehti- vai torttutaikina – näin valitset oikean valmistaikinan leivonnaisiin

Kaupan pakastealtaasta taikinaa saa valmiina, jopa valmiiksi leikattuina levyinä, joten kiire ei ole este maukkaiden torttujen leivonnalle.

Torttutaikina myös taipuu moneen muotoon. Kokeile enkeleitä, kukkia tai sydämiä. Pakastelehti­taikinasta loihdit mitä moninaisim­pia joulutorttuja. Katso täältä video torttujen taitte­lusta.

joulutorttujen taittelu

Enkeleitä, kukkia ja sydämiä. Torttutaikina taipuu moneen muotoon. Kuva: Niclas Mäkelä

Avainsanat

Keskustelu

hyvä ,idea voi myös mielestäni laittaa jauhelihaa mausteet ja sipulia pilkottuna mukaan

Kommentoi juttua: Suolaiset tortut – 10 herkullista täytettä suolaisiin joulutorttuihin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X