Tiikerikakku kahdella raidalla – Liisa, 87, paljastaa täydellisen ohjeen

Tiikerikakku kuuluu kahvikakkuklassikoihin. Mehevyyden salaisuus piilee hyvin vaahdotetussa taikinassa.

Tiikerikakku kuuluu mummolan kahvipöydän herkkuihin. Saimme herkullisen kaksiraitaisen tiikerikakkureseptin outokumpulaiselta Liisa Naumaselta, 87, joka on leiponut tällä samalla ohjeella kakkuja jo vuosikymmeniä.

Lue myös: Kuivakakku x 9

Tiikerikakkuja ja muitakin kahvikakkuja Naumasen perheessä on leivottu aina.

Raidat tiikerikakku

Erityisen tärkeää Liisan tiikerikakussa ovat täydelliset kaakaoraidat. Niiden pitää onnistua täydellisesti.

”Meillä ei tarvittu tiikerikakun leipomiseen erityistä juhlaa. Äiti leipoi erilaisia kahvikakkuja kuten tiikeri-, mauste-, muna-, ja rusinakakkuja arki- ja viikonlopun kahvihetkiin ja leipoo edelleenkin. Silloin näitä kakkuja kutsuttiin kuivakakuiksi, ja niin monesti kutsutaan edelleenkin. Monet kondiittorit käyttävät mielellään kahvikakku-sanaa, koska kakut ovat enemmänkin meheviä kuin kuivia”, Liisa Naumasen tytär, kondiittori ja catering-yrittäjä Merja Naumanen kertoo.

”Meillä kävi vieraita monta kertaa viikossa, ja heille tarjottiin aina kahvit. Pöydässä oli kahvikakun lisäksi itse leivottua rusinapullaa ja Hanna-tädin kakkuja tai lusikkaleipiä. Äiti ja hänen veljensä vaimo, myöskin Liisa nimeltään, kilpailivat viikoittain kumman rusinapulla maistui paremmalle. Silloin ei kahvipöydässä ollut suolaisia tarjottavia, ja jos oli, ne olivat aina muna-silli voileipiä,” Merja jatkaa.

Isoisoäidin perintönä

Parhaat reseptit kulkevat isoäideiltä äideille ja siitä eteenpäin tyttärille.

”Resepti on tullut perintönä äidille hänen omalta äidiltään, ja äiti on tehnyt aina kakun tällä ohjeella. On olemassa myös vatkattavia tiikerikakkureseptejä, jossa munat ja sokeri vatkataan ja lisätään jauhot, maito ja voisula, mutta pidämme itse tästä vaahdotettavasta ohjeesta, koska se on tiiviimpi, täyteläisempi ja maukkaampi.

Erityisen tärkeää kakussa oli aina, että raidat ovat onnistuneet. Aikoinaan meillä ei ollut pakastinta, joten vaahdotettava tiikerikakku säilyi hyvänä lähes viikon viileässä ruokakomerossa. Useasti ei niinkään kauan, koska pidimme kaikki kakusta niin paljon! Kunnes taas leivottiin ja paistettiin uusi kakku puu-uunissa”, Merja muistelee.

Liisa Naumasen kaksiraitainen tiikerikakku

  • 1 kahvikuppi = vähän reilu 1 1/2 dl 
  • 200 g voita
  • 2 kahvikuppia sokeria
  • 4 kananmunaa
  • 3 kahvikuppia vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 kahvikuppi täysmaitoa
  • 1/2 kahvikuppia tummaa kaakaojauhetta
  1. Voitele ja korppujauhota 1 ½ litran vetoinen kakkuvuoka hyvin.
  2. Vaahdota huoneenlämpoinen paloiteltu voi ja sokeri kunnolla. Vaahdon tulee olla vaaleaa, ilmavaa ja notkeaa.
  3. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja vaniljasokeri.
  4. Riko kananmunat kahvikuppiin yksitellen. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Jos kananmunat ovat kylmiä tai ne lisätään liian nopeaan tahtiin, taikina juoksettuu.
  5. Lisää lopuksi taikinaan vuorotellen vehnäjauhoseos ja maito.
  6. Ota 1/3 taikinasta eri astiaan ja lisää kaakaojauhe siivilän läpi.
  7. Kaakaon määrää voit muuttaa riippuen kuinka tummat tai vaaleat raidan haluat. Sekoita kaakaojauhe taikinaan nuolijalla hyvin.
  8. Laita kakkuvuoan pohjalle kerros vaaleaa taikinaa. Tee lusikan kuperalla puolella kuoppa ympyrän keskelle ja laita kuoppaan kaakaotaikina tasaisesti. Lisää taas vaaalea kerros ja toista edellinen. Päällimmäinen kerros on vaaleaa taikinaa. Tasoita kakun pinta.
  9. Paista 200 asteessa tunti. Anna kakun jäähtyä vuoassa ja kumoa tarjoiluvadille.
  10. Kakku on hyvää ja mehevää myös pakastamisen jälkeen.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tiikerikakku kahdella raidalla – Liisa, 87, paljastaa täydellisen ohjeen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X