Juhlat

Tiikerikakku kahdella raidalla – Liisa, 87, paljastaa täydellisen ohjeen

Tiikerikakku kuuluu kahvikakkuklassikoihin. Mehevyyden salaisuus piilee hyvin vaahdotetussa taikinassa.

Tiikerikakku kuuluu mummolan kahvipöydän herkkuihin. Saimme herkullisen kaksiraitaisen tiikerikakkureseptin outokumpulaiselta Liisa Naumaselta, 87, joka on leiponut tällä samalla ohjeella kakkuja jo vuosikymmeniä.

Lue myös: Kuivakakku x 9

Tiikerikakku ja muutkin kahvikakut ovat kuuluneet Naumasen perheen leivontarepertuaariin aina.

Raidat tiikerikakku
Erityisen tärkeää Liisan tiikerikakussa ovat kaakaoraidat. Niiden pitää onnistua täydellisesti.

”Meillä ei tarvittu tiikerikakun leipomiseen erityistä juhlaa. Äiti leipoi erilaisia kahvikakkuja kuten tiikeri-, mauste-, muna-, ja rusinakakkuja arki- ja viikonlopun kahvihetkiin ja leipoo edelleenkin. Silloin näitä kakkuja kutsuttiin kuivakakuiksi, ja niin monesti kutsutaan edelleenkin. Monet kondiittorit käyttävät mielellään kahvikakku-sanaa, koska kakut ovat enemmänkin meheviä kuin kuivia”, Liisa Naumasen tytär, kondiittori ja catering-yrittäjä Merja Naumanen kertoo.

”Meillä kävi vieraita monta kertaa viikossa, ja heille tarjottiin aina kahvit. Pöydässä oli kahvikakun lisäksi itse leivottua rusinapullaa ja Hanna-tädin kakkuja tai lusikkaleipiä. Äiti ja hänen veljensä vaimo, myöskin Liisa nimeltään, kilpailivat viikoittain kumman rusinapulla maistui paremmalle. Silloin ei kahvipöydässä ollut suolaisia tarjottavia, ja jos oli, ne olivat aina muna-silli voileipiä,” Merja jatkaa.

Isoisoäidin perintönä

Parhaat reseptit kulkevat isoäideiltä äideille ja siitä eteenpäin tyttärille.

”Resepti on tullut perintönä äidille hänen omalta äidiltään, ja äiti on tehnyt aina kakun tällä ohjeella. On olemassa myös vatkattavia tiikerikakkureseptejä, jossa munat ja sokeri vatkataan ja lisätään jauhot, maito ja voisula, mutta pidämme itse tästä vaahdotettavasta ohjeesta, koska sillä syntyy tiiviimpi, täyteläisempi ja maukkaampi tiikerikakku.

Erityisen tärkeää kakussa oli aina, että raidat ovat onnistuneet. Aikoinaan meillä ei ollut pakastinta, joten vaahdotettava tiikerikakku säilyi hyvänä lähes viikon viileässä ruokakomerossa. Useasti ei niinkään kauan, koska pidimme kaikki kakusta niin paljon! Kunnes taas leivottiin ja paistettiin uusi tiikerikakku puu-uunissa”, Merja muistelee.

Liisa Naumasen kaksiraitainen tiikerikakku

  1. Voitele ja korppujauhota 1 ½ litran vetoinen kakkuvuoka hyvin.
  2. Vaahdota huoneenlämpoinen paloiteltu voi ja sokeri kunnolla. Vaahdon tulee olla vaaleaa, ilmavaa ja notkeaa.
  3. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja vaniljasokeri.
  4. Riko kananmunat kahvikuppiin yksitellen. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Jos kananmunat ovat kylmiä tai ne lisätään liian nopeaan tahtiin, taikina juoksettuu.
  5. Lisää lopuksi taikinaan vuorotellen vehnäjauhoseos ja maito.
  6. Ota 1/3 taikinasta eri astiaan ja lisää kaakaojauhe siivilän läpi.
  7. Kaakaon määrää voit muuttaa riippuen kuinka tummat tai vaaleat raidan haluat. Sekoita kaakaojauhe taikinaan nuolijalla hyvin.
  8. Laita kakkuvuoan pohjalle kerros vaaleaa taikinaa. Tee lusikan kuperalla puolella kuoppa ympyrän keskelle ja laita kuoppaan kaakaotaikina tasaisesti. Lisää taas vaaalea kerros ja toista edellinen. Päällimmäinen kerros on vaaleaa taikinaa. Tasoita kakun pinta.
  9. Paista 200 asteessa tunti. Anna kakun jäähtyä vuoassa ja kumoa tarjoiluvadille.
  10. Tiikerikakku on hyvää ja mehevää myös pakastamisen jälkeen.

Artikkelia on muokattu 12.10.2023

Lue myös Anna.fi: Näin syntyy helppo ja murea kahvikakku

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiikerikakku kahdella raidalla – Liisa, 87, paljastaa täydellisen ohjeen

Karjalan Marjaana

Itse olen tehnyt aina kahdella raidalla olevan tikrukakun. Aina on onnistunut hyvin.

Hansku

Hienot raidat. Täytyy kokeilla itselläkin noin tuota raitojen tekoa seuraavalla kerralla.

Niina Liimatainen

Tein tiiketikakun juuri tällä ohjeella ja onnistui todella hyvin ja oli hyvää❤

Liisa vm. 1955

Noista tiikerinraidoista! Tiikerikakku ei todellakaan ole hyvä, jos ainekset on vain mätkitty vuokaan. Se on käsityötä. Oma Äitini opetti tekemään raidat niin, että veteen kastellulla lusikalla painetaan taikinaan ura keskelle. Ja uusi kerros, taas painellaan. Voi myös käyttää samoin puhdasta, kastelua kämmensyrjää. Älä hätäile tässä vaiheessa, hyvin tehty taikina kyllä kestää nämä minuutit. Teen tiikerin vain Jouluksi ja Juhannukseksi, on se niin jalo Herkku!

Eija

Siis pieni 1,5 litran vuoka🤔🤔🤔

Pirgi

Minä olen käyttänyt vanhaa, äidiltä saatua pehmeän tiikerikakun ohjetta , jossa keltuaiset ja valkuaiset vatkataan erikseen. Ja on todella hyvänmakuinen.

Kotileipuri

Rasvaa ja sokeria ihan liikaa.

Herkules

Niistähän se herkullisuus syntyy

RAPU

Mikä. ON. Ensimäinen aine Tiikeri. Kakuun??

Sanna Mansikkamäki

Ensimmäinen tarkoittaa vain mittaa. 1 kahvikuppi = vähän reilu 1 1/2 dl .

Sari74

Ehkä tuo 200 astetta on liikaa.Ainakin minun uunissa.

Dolcelina

Ennen tiikerikakkuni ovat onnistuneet, TÄLLÄ OHJEELLA EI.
200 astetta on ihan liikaa, orjallisesti noudatin ohjetta ja kakku paloi pinnasta ihan mustaksi…

Marita

Täydellinen kakku, maku ihan Super💛Omassa uunissa riittää 175 astetta 55min. Uunitkin ovat erilaisia.
Harjoituskakku paistettu 200 astetta, jolloin kohosi liian nopeasti, repesi päältä; laskin lämmön 175 asteeseen, näin kypsyi 40min. Maku tällä ohjeella leivotulla kakulla täydellinen💛kiitos ohjeesta!

Päivi

Haluan korvata vehnäjauhon gluteiinittomalla jauhoseoksella. Laitetaanko saman verran eli 3 kahvikuppia?

Sanna Mansikkamäki

Hei, emme ole testanneet ohjetta gluteenittomalla jauhoseoksella. Voisit yrittää etsiä gluteenittoman tiikerikakun ohjetta esimerkiksi erilaisista ryhmistä.

Kakun ystävä

Minusta on niin hienoa, et joku jaksaa ja näkee vaivaa jakaa näin hienon ohjeen muillekkin. Se mikä on ikävää, on nää ainaiset valittajat ja moittijat. Kaunis Kiitos kakkuohjeesta!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.