Tippaleivät

Tippaleivät ja rosetit paistuvat vappuna – näin teet herkut itse, katso kuvalliset ohjeet!

Tippaleivät ja rosetit ovat vapun perinteisiä herkkuja. Rapsahtavan mureat leivonnaiset ovat parhaita kotikeittiössä valmistettuina. Katso tästä kuvalliset ohjeet ja onnistut!

Vähintään kerran vuodessa pitää saada tippaleipiä tai rosetteja. Nuo mainiot, rapeat, öljyssä kypsennetyt vappuherkut saavat pinnalleen perinteisesti tomusokeria.

Tippaleivät ja rosetit uppopaistetaan kuumassa öljyssä. Ole kuuman öljyn kanssa varovainen. Pidä pienet lapset loitolla, äläkä jätä kattilaa yksin, sillä rasva voi syttyä palamaan. Ota lieden äärelle kattilan kansi, jolla liekit voi tarvittaessa tukahduttaa. Älä käytä vettä sammuttamiseen.

Lue myös: Uppopaistajan opas – näillä vinkeillä paistat munkit ja tippaleivät turvallisesti

Uppopaistamiseen sopivat auringonkukka-, rypsi-, soija- ja maissiöljy. Myös kookosrasvaa ja kasvirasvoista valmistettua munkinpoistorasvaa voi käyttää.

Itse tehdyt tippaleivät vievät kielen

Itse tehdyt tippaleivät ja sima ovat vapun varma makupari ja mainio vappupöydän tarjottava. Tippaleipien kuuluu olla rapsakoita, tasaisesti paistuneita, kauniin ruskeita ja tomusokeria pölläytteleviä.

Tippaleipien tekeminen itse kannattaa, sillä ainekset ovat edullisia ja maku palkitsee tekijän vaivannäön. Perustippaleipätaikinaan tarvitaan kanamunia, sokeria, suolaa, maitoa, vehnäjauhoja ja leivinjauhetta.

Lusikoi tippaleipätaikina tukevaan pursotinpussiin. Täyttäminen on helpompaa, jos taitat pursottimen yläreunan kaksinkerroin. Pursottamiseen voi käyttää myös puhdasta ketsuppipulloa tai kaksinkertaista pakastepussia.

Tippaleipätaikina lusikoidaan pursotinpussiin

Valitse pursottamiseen sopivankokoinen terä. Purista pussin alareuna kiinni, jotta löysä tippaleipätaikina ei valu pursottimesta. Taikinan voi maustaa vaniljalla tai sitruunankuoriraasteella.

Tippaleipätaikinan pursotus

Tippaleipätaikina paistetaan kuumassa öljyssä. Liian viileässä öljyssä paistetuista tippaleivistä tulee lötköjä. Kuumennä öljy valurautapadassa tai paksupohjaisessa kattilassa. Varmista, että öljy on  170–180 asteista ennen tippaleipien paistamista. Käytä öljyn lämpötilan mittaamiseen paistolämpömittaria. Sen kärki voi olla koko paistamisen ajan kattilassa, jotta voit helposti seurata öljyn lämpötilaa.

Pursota taikinaa kuumaan öljyyn upotettuun liemikauhaan tai muottiin, jotta tippaleivät eivät leviä. Rasvaan voi upottaa myös etiketittömän säilyketölkin, josta on poistettu sekä kansi että pohja, ja pursottaa taikinaa säilyketölkin sisään.

Pursottaminen käy kätevästi pursotinpussin tai esimerkiksi tyhjän ja pestyn ketsuppi- tai sinappipullon avulla. Paista kerallaan vain kaksi tai kolme tippaleipää, jotta niillä on tilaa kypsyä ja kääntyä, eikä öljy jäähdy. Nosta valmiit tippaleivät paperille valumaan ennen tomusokerilla puuterointia.

Tippaleipien valmistus

Katso myös tippaleipien resepti!

Rosetit maustetaan sitruksilla

Jos keittiön kaappien uumenista löytyy rosettirauta, ota se vappuna käyttöön. Somat rosetit syntyvät vappupöytään tippaleipiä vaivattomammin.

Eikä rosettirautaa kannata löytämisen jälkeen piilottaa odottamaan seuraavaa vappua. Rapeat rosetit maistuvat kevään muissakin juhlissa. Pienellä vaivalla saat aikaan ihanan rapsakat herkut.

Rosettitaikinan voi maustaa vaniljalla, kardemummalla tai sitruunankuoriraasteella. Olut tai kivennäisvesi antaa roseteille mukavaa rapeutta.

Tippaleipien tavoin rosetit paistetaan kuumassa öljyssä. Käytä valurautapataa tai paksupohjaista kattilaa. Lämmitä rosettirauta kuumassa, 180-asteisessa öljyssä ja kasta se taikinaan niin, että vain 2/3 raudasta osuu siihen.

Rosettien valmistus, rosettirauta kastetaan taikinaan

Kasta taikinoitu rauta kuumaan öljyyn. Pidä rautaa öljyssä, kunnes rosetti saa väriä ja irtoaa raudasta. Rosetti kypsyy yllättävän nopeasti, aikaa kuluu noin puoli minuuttia.

Rosettirauta kastetaan öljyyn

Nosta valmiit rosetit reikäkauhalla paperin päälle valumaan. Jos rauta on taikinoitu liian ylhäälle, rosetti ei irtoa raudasta kypsyessään. Irrota leivonnainen veitsen avulla.

Rosetti

Munkkien tapaan rosetitkin saavat pinnalle sokeria. Viimeistele valmiit rosetit sitrusten kuoriraasteella ja sokerilla. Mittaa appelsiinin-, limetin- tai sitruunankuoriraaste sokerin kanssa tehosekoittimeen ja pyöräytä seos ihanaksi appelsiinisokeriksi. Ripottele valmis makusokeri roseteille ja nauti!

Katso ohje:  Appelsiinirosetit!

Lue myös: Kronitsit, donitsit, churrot ja munkit – vapun leivonnaisherkut

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tippaleivät ja rosetit paistuvat vappuna – näin teet herkut itse, katso kuvalliset ohjeet!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X