Uppopaistajan opas – näillä vinkeillä paistat munkit ja tippaleivät turvallisesti
Rasvakattilat kuumenevat vähintään kerran vuodessa, kun munkkien paistaminen on ajankohtaista. Rasvassa paistaminen ei ole vaikeaa, mutta se on syytä tehdä turvallisesti. Näillä ohjeilla munkkien, tippaleipien ja rosettien paisto sujuu ongelmitta.
Uppopaistaminen, näillä vinkeillä onnistut!
- Kuumenna öljy tai paistorasva paksupohjaisessa kattilassa. Varaa viereen kansi, jolla voit tukahduttaa tulen, jos rasva syttyy palamaan. Älä koskaan käytä vettä sammuttamiseen. Varaa viereen myös patalappu tai mieluiten patakinnas sekä talouspaperilla vuorattu laakea astia ja reikäkauha. Kaada rasva kuivaan kattilaan tai pataan, sillä vesitippakin saa kuuman rasvan roiskumaan. Öljyä tarvitaan 1–1,5 litraa, jotta leivonnaiset peittyvät ja mahtuvat kellumaan ja kääntymään rasvassa. Älä lisää liian monta leivonnaista kypsymään kattilaan samanaikaisesti.
- Kuumenna rasva 180-asteiseksi. Vähennä lämpöä, kun rasva on riittävän kuumaa. Jos et omista rasvalämpömittaria, pudota kuumaan öljyyn vaalea leipä tai taikinapala. Lämpötila on sopiva, kun taikinapala alkaa poreillen kiehua. Haaleassa rasvassa leivonnainen imee rasvaa. Liian kuumassa leivonnaiset ruskistuvat nopeasti, mutta ne jäävät sisältä raaoiksi.
- Paista vain muutama leivonnainen kerrallaan, ettei rasva jäähdy. Käännä reikäkauhalla, kun toinen puoli on kauniin ruskea. Nosta kypsät leivonnaiset talouspaperin päälle jäähtymään ja valumaan.
Sopiva rasva uppopaistamiseen
• Uppopaistamiseen sopivat auringonkukka-, rypsi-, soija- ja maissiöljy. • Uppopaistorasvaksi sopii hyvin kookosrasva sekä munkinpoistorasva, joka valmistetaan kasvirasvoista.
Käytä oikeita välineitä
• Uppopaistamiseen tarvitaan paksupohjainen, kannellinen teräs- tai alumiinikattila tai valurautapata. • Reikäkauhalla kuumasta öljystä nostaminen käy helposti ja liika öljy valuu takaisin kattilaan. • Rosettiraudalla saat kukan-, perhosen- tai tähdenmuotoisia leivonnaisia. • Tukeva pursotinpussi terävalikoimineen kuuluu leipurin vakiovarastoon. Pitkänokkaisella terällä saat munkin sisälle hillosilmän.
Rosettien uppopaistaminen
1. Lämmitä rosettirauta kuumassa öljyssä ja kasta se taikinaan niin, että vain 2/3 raudasta osuu siihen. Voit maustaa taikinan vaniljalla, kardemummalla tai sitruunankuoriraasteella. Olut tai kivennäisvesi antaa rosetille rapeutta.
2. Kasta taikinoitu rauta kuumaan öljyyn. Pidä rautaa öljyssä, kunnes rosetti saa väriä ja irtoaa raudasta. Ole kuuman öljyn kanssa varovainen. Pidä lapset loitolla, äläkä jätä kattilaa yksin, sillä rasva voi syttyä palamaan. Pidä äärellä kansi, jolla liekit voi tarvittaessa tukahduttaa.
3. Nosta valmiit rosetit reikäkauhalla paperin päälle valumaan. Jos rauta on taikinoitu liian ylhäälle, rosetti ei irtoa raudasta kypsyessään. Irrota leivonnainen veitsen avulla. Sokeroi jäähtyneet rosetit.
Tippaleipien uppopaistaminen
1. Lusikoi tippaleipätaikina tukevaan pursotinpussiin. Täyttäminen on helpompaa, jos taitat pursottimen yläreunan kaksinkerroin. Pursottamiseen voi käyttää myös puhdasta ketsuppipulloa tai kaksinkertaista pakastepussia.
2. Valitse pursottamiseen sopivankokoinen terä. Purista pussin alareuna kiinni, jotta löysä tippaleipätaikina ei valu pursottimesta. Taikinan voi maustaa vaniljalla tai sitruunankuoriraasteella.
3. Pursota taikinaa kuumaan öljyyn upotettuun liemikauhaan tai muottiin. Paista kerallaan vain neljä tippaleipää, jotta niillä on tilaa kypsyä ja kääntyä. Nosta valmiit paperille valumaan ennen tomusokerilla puuterointia.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Uppopaistajan opas – näillä vinkeillä paistat munkit ja tippaleivät turvallisesti