suklaa

Tumma suklaa vai taloussuklaa? Yksi ainesosa erottaa suklaat toisistaan

Suklaa on nautintoaine, mutta myös monikäyttöinen leivonnaisten ja jälkiruokien aines. Suklaahyllyllä saattaa mennä pää pyörälle: napatakko ostoskoriin tummaa suklaa vai taloussuklaa?

Taloussuklaa on myydyin tumma suklaa (levyistä) Suomessa ja Suomen viidenneksi myydyin suklaa. Mutta miten taloussuklaa eroaa tummasta suklaasta?

Lue myös: Raakasuklaa on ravinteikas trendiherkku

Suklaata löytyy kaupasta sekä leivonta- että makeisosastolta. Leivontaan tarkoitetut suklaat eroavat herkuttelusuklaista niiden koostumuksen ja rakenteensa puolesta. Leivontaan tarkoitettua suklaata on helpompi sulattaa ja käsitellä, ja siksi se sopii erinomaisesti myös suklaakoristeiden työstämiseen.

Yksi suklaa tekee kuitenkin poikkeuksen: taloussuklaata on tarjolla sekä leivonta- että makeishyllyssä. Makeishyllystä taloussuklaa löytyy historiansa vuoksi. Jo vuonna 1917 markkinoille tullut taloussuklaa on totuttu löytämään makeishyllystä, mutta se sopii yhtä hyvin sekä leivontaan että herkutteluun. Leivontaosastolta taloussuklaata löytää myös valmiina, leivontaa helpottavana ja nopeuttavana rouheena. 

suklaaleivonta

Taloussuklaa sopii sekä leivontaan että herkutteluun. Jos korvaat taloussuklaan tummalla suklaalla, lisää tarvittaessa hieman sokerin määrää. Kuva: Jorma Marstio

Suklaat luokitellaan kaakaopitoisuuden perusteella

Suklaat jaotellaan kaakaopitoisuutensa perusteella valkoiseen, maito- ja tummaan suklaaseen. Tumman suklaan tulee sisältää vähintään 35 prosenttia kaakaota. Tällä tarkoitetaan kaikkien kaakaon ainesosien, eli kaakaomassan, kaakaojauheen ja kaakaovoin yhteismäärää. Laadukas tumma suklaa sisältää kaakaota vähintään 50 prosenttia. Voimakkain tumma suklaa on melkein mustaa, ja sen kaakaopitoisuus saattaa olla 70-85 prosenttia tai jopa 99 prosenttia.

Maitosuklaan tulee sisältää vähintään 25 prosenttia kaakaota. Valkoinen suklaa on siitä erityinen, ettei siinä ole lainkaan kaakaomassaa tai jauhetta, vaan maun tuovat kaakaovoi, maito ja mausteet, kuten vanilja. Valkoinen suklaa sisältää kaakaovoita vähintään 20 prosenttia.

Muutama vuosi sitten markkinoille on tullut myös vaaleanpunainen Ruby-suklaa, jonka vaaleanpunainen väri ja marjaisa maku on peräisin Ruby-kaakaopavusta.

Miten eroavat tumma suklaa ja taloussuklaa?

Taloussuklaa luokitellaan kaakaopitoisuutensa (44 %) vuoksi tummaksi suklaaksi. Tuoteseloste kuitenkin paljastaa, että taloussuklaan valmistukseen on käytetty kaakaojauhetta, jota tummasta suklaasta ei löydy lainkaan. Lisäksi taloussuklaa sisältää muuta tummaa suklaata enemmän sokeria. 

Koska taloussuklaan sokerimäärä on suurempi ja kaakaopitoisuus moniin tummiin suklaisiin verrattuna varsin maltillinen, se maistuu vähemmän karvaalle ja ilahduttaa usein myös niitä, jotka tummasta suklaasta eivät yleensä välitä. 

Leivontaan ja ruoanvalmistukseen voi käyttää yhtä hyvin joko taloussuklaata tai leivontaan tarkoitettua tummaa suklaata. Voimakkaan makuista suklaata eli sellaista, jonka kaakaopitoisuus on 60-70 % ei tarvita määrällisesti yhtä paljon kuin taloussuklaata. Esimerkiksi 70 prosenttista tummaa suklaata kannattaa käyttää noin 3/4 taloussuklaan määrästä. Tarvittaessa leivonnaisiin kannattaa lisätä sokeria, koska tumma suklaa sisältää vähemmän sokeria kuin taloussuklaa.

Lue myös Anna.fi: Suklaajäätelöä, suklaakeksejä vai suklaatorttua – mikä on sinun suosikkisi? 7 hurmaavinta suklaaherkkua

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tumma suklaa vai taloussuklaa? Yksi ainesosa erottaa suklaat toisistaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X