Tunnetko gluteenittomat jauhot? Näin käytät niitä leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa

Tunnetko gluteenittomat jauhot? Tiedätkö, miten niitä käytetään leivonnassa? Kaupan jauhohylly pullistelee nykyisin erilaisia jauhoja. Luontaisesti gluteenittomista jauhoista on iso ilo keliaakikoille sekä innokkaille leipureille. Erilaisilla jauhoilla leivonnaisiin saa monenlaista makua ja luonnetta.

Tutustu yleisimpiin gluteenittomiin jauhoihin ja opi käyttämään niitä monipuolisesti myös leivonnassa.

Lue myös: Näin leivot gluteenitonta – Vihelän perheen parhaat vinkit

gluteenittomat jauhot

Gluteenittomat jauhot vasemmasta ylänurkasta myötäpäivään: riisi-, durra-, teff-, kurpitsansiemen-, kookos-, hasselpähkinä-, maissi- ja chiajauho.

Riisijauho 

Valmistetaan pitkäjyväisestä riisistä tai tummemmat riisijauhot jauhamalla täysjyväriisiä. Jauhoja löytyy niin hienompijakoisena kuin karkeampina. Viimeksi mainitut käyvät leivitykseen tai vaikkapa gluteenittoman vispipuuron valmistukseen. Miedon makuiset riisijauhot sopivat kaikenlaisiin leivonnaisiin mutta myös kastikkeiden ja keittojen suurustamiseen. 

Riisijauhoista leivot gluteenittoman matchakakun.

matchakakut

Gluteeniton matchakakku leivotaan riisi-ja kurpitsansiemenjauhoista.

Chiajauho

Chiasiemenistä valmistettu jauho käyttäytyy leivonnassa samoin kuin chiasiemenetkin eli se sitoo itseensä kosteutta. Jauho saa leivonnaiset myös pysymään kasassa ilman psylliumia, joka yleensä antaa gluteenittomiin taikinoihin sitkoa. Nesteeseen liuetessaan rouheinen jauho muuttuu geelimäiseksi. Chiajauhoja käytetään leivonnaisissa 1–1 1/ 2 rkl noin 5 desilitraan nestettä. 

Lisää chiajauhoja suklaisen appelsiini-maustekakun taikinaan.

appelsiinimaustekakku

Chiajauho sitoo kosteutta ja saa leivonnaiset pysymään kasassa.

Maissijauho

Maissijyvän uloimmista kuorikerroksista jauhatettu keltainen ja makeahko maissijauho soveltuu niin näkkileivän, keksien kuin meksikolaisten tortillojen ja maissileivän valmistukseen. Karkeista jauhoista voi valmistaa myös ohukaisia ja velliä. Niitä voi käyttää myös leivittämiseen.

Leivo maissijauhoista gluteenittomia mausteisia keksejä kahvipöytään. 

joulukeksit

Makeahko maissijauho on omimmillaan keksitaikinoissa.

Durrajauho

Maailman viidenneksi tärkeimmän viljakasvin durran siemenet ovat pieniä kuten teffinkin, minkä vuoksi niitä käytetäänkin täysjyvänä. Durrajauhoja käytetään lähinnä kohottamattomiin leipiin (flatbread) sekä puuroihin, mutta sillä voi korvata lähes minkä tahansa täysviljan. 

Leivo durrajauhoista esimerkiksi gluteenittomia tyrnisämylöitä.

tyrnisämpylät

Pohjois-Afrikasta kotoisin oleva durra on yksi maailman tärkeimmistä viljakasveista. Se on luontaisesti gluteeniton.

Teffjauho

Afrikkalaisen hirssinsukuisen viljakasvin siemenistä jauhetuissa teffijauhoissa on pähkinäinen ja hieman makeahko maku. Jauhot soveltuvat niin makeisiin kuin suolaisiinkin leivonnaisiin sekä kastikkeiden suurustamiseen ja lettutaikinan joukkoon.

Leivo teff-jauhoista suussa sulavia hasselpähkinä-nutellakeksejä.

hasselpähkinä-nutellakeksit

Pähkinäinen teffjauho sopii Nutellan seuraksi keksitaikinaan.

Kurpitsansiemenjauho

Kurpitsansiemenistä jauhettu proteiinipitoinen jauho on hienojakoista ja vihreää. Sitä voidaan käyttää erilaisiin leivonnaisiin, joissa väri ei haittaa. Kurpitsansiemenjauho sopii myös lettutaikinaan ja smoothien joukkoon. 

Kurpitsajauhot sopivat riisijauhon kaveriksi gluteenittomaan matchakakkuun.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tunnetko gluteenittomat jauhot? Näin käytät niitä leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X