vadelma-kinuskikakku
Leivonta

Vadelmainen kinuskikakku koristellaan näyttävästi ruusuilla

Perinteinen kinuskikakku ihastuttaa juhlapöydässä. Kakkua koristavat kauniit sokerimassasta tehdyt ruusukkeet.

Vadelmainen kinuskikakku on kuohkea klassikko, jonka sisällä maistuvat raikkaat vadelmat ja makea kinuskivaahto.

Lue myös: Vadelma-kinuskikakku leivotaan näin

Näin teet kermavaahtokiehkurat

Kermaruusukkeen pursotus

1. Pursota kakun reunalle kahdeksikkoja vaakatasossa siten, että kahdeksikon häntä nousee lenkkien keskeltä ylös ja jää seuraavan kahdeksikon alle.

2. Pursota kakun päällisen ympärille kiehkuroita.

Näin teet koristeruusut kakkuun

1. Käytä ruusuihin valmiiksi värjättyä sokerimassaa tai värjää se pastaväreillä. Varaa kahta vaaleanpunaisen sävyä. Tee tummemmasta sisälehdet. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla 1 mm:n levyksi. Ota muotilla levystä kaksi terälehteä. Ohenna terälehtien ulkoreuna muotoilualustan päällä pallopäisellä työkalulla. Muotoile sokerimassapalasta pitkula ja kiedo terälehdet ympärille nupuksi.

Kakun koristeruusun tekeminen

2. Ota terälehtimuotilla viiden terälehden kuvio. Ohenna reunat äskeiseen tapaan ja aseta kukka pehmeän muotoilusienen päälle. Muotoile terälehtiä työkalulla pyörivin liikkein ja painele keskeltä koveraksi.

3. Aseta nuppu keskelle ja kiedo ympärille terälehtiä limittäin. Käytä tarvittaessa liimana sokerikuorrutetta. Lyhennä veitsellä ruusunkantaa. Muotoile alumiinifoliosta kuppi ja pane kukka siihen kovettumaan ennen seuraavaa vaihetta.

Kakun koristeruusun tekeminen

4. Kauli vaaleammasta massasta ohut levy ja ota siitä yksittäisiä, isompia terälehtiä yhden terälehden muotilla. Ohenna reuna ja muotoile kuperaksi.

5. Liimaa yksittäiset lehdet tummempien lehtien päälle limittäin. Ulommaiseksi tulevat lehdet voi kääntää muotoilusienen päällä vielä kerran toisinpäin ja painaa keskeltä. Lehdet kaartuvat kauniisti ulospäin.

Ruusun terälehtien tekeminen kinuskikakkuun

6. Kauli vihreästä sokerimassasta 2 mm:n levy. Aseta lehtimatto levyn päälle kuviopinta alaspäin ja kauli päältä. Poista kuviomatto ja ota kuvio lehtimuotilla. Saat lehdille elävän muodon kuivattamalla ne epätasaisen alustan päällä. Alustaksi sopii rypistetty alumiinifolio.

9 vinkkiää täytekakun leipojalle:

1. Kakun voi täyttää ja kuorruttaa jo juhlia edeltävänä päivänä. Näin maut ja kosteus ehtivät tasaantua.

Vadelma-kinuskikakun palanen

2. Jos tarjoat kakun samana päivänä, lisää hieman kostukkeen määrää.

3. Kakku onnistuu myös laktoosittomana, kun vaihdat voin, maidon ja kerman laktoosittomiin. Korvaa täytteen 2,5 dl kevytvispiä 3 dl:lla laktoositonta vispiä.

4. Evira suosittaa, ettei ulkomaisia pakastevadelmia käytetä ilman keittämistä. Käytä siis kakkuun suomalaisia vadelmia. Sesongin ulkopuolella niitä saa pakastealtaasta.

5. Pakastevadelmat on helpointa upottaa täytteeseen jäisinä. Ne sulavat muutamassa tunnissa.

6. Voita sisältävät kakut kohoavat uunissa keskeltä korkeammiksi. Saat kakun kohoamaan tasaisesti, kun leikkaat froteepyyhkeestä vuoan korkuiset kaistaleet, kastat ne kylmään veteen ja kiinnität ennen uunia vuoan reunojen ympärille hakaneulalla.

7. Kevytvispi, kuten Flora Vispi, on ihanteellista pursotuskermaa. Pursotukset pysyvät vielä paremmin muodossaan, kun joukkoon lisää kreemijauhetta.

Koristeruusu täytekakkuun

8. Ruusut kannattaa tehdä sokerimassasta, jolloin terälehdet kuivuvat nopeasti ja pysyvät sen jälkeen hyvin muodossaan. Lämpimällä säällä marsipaani kovettuu hitaasti, jos ollenkaan.

9. Valmiit terälehtimuotit nopeuttavat työtä, mutta eivät ole välttämättömiä. Voit hyödyntää ruusuihin myös sydänmuotteja. Halkaise sydän – näin saat kaksi terälehteä. Käytä pientä muottia ruusun sisälehtiin ja isompaa ulkolehtiin.

Lue myös: Minkä kokoinen täytekakkupohja? Kananmuna ratkaisee monelleko kakku riittää

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vadelmainen kinuskikakku koristellaan näyttävästi ruusuilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.