Ruoka

Vegaaninen piirakka leivotaan ilman maitoa ja munia – katso makeat ja suolaiset ohjeet!

Vegaaninen piirakka on valintasi, kun mietit tarjottavaa isolle porukalle tai haluat herkutella astetta terveellisemmin. Se on helppo tehdä niin makeana kuin suolaisenakin, lehtevänä kuin pullapohjaisenakin. Vegaaninen piirakka on aina ajankohtainen, kun lastaat sen sesongin aineksilla.

Vegaaninen piirakka on maukas tarjottava, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan, illanistujaisiin sekä brunsseille. Kun teet buffetpöytään muutaman vegaanisen piirakan, et joudu miettimään tai merkitsemään mikä tarjottava sopii kenellekin.

Moni makea ja suolainen piirakka on helppo muuttaa vegaaniseksi vaihtamalla eläinperäiset raaka-aineet kasvipohjaisiin, kuten kerma kaurapohjaiseen valmisteeseen ja voi maidottomaan margariiniin. Myös vegaanisten ”juustojen” valikoimassa riittää valinnanvaraa.

Lue myös: Vegaaninen juustokakku sulaa suuhun – tätä ohjetta on pakko kokeilla!

Vegaaninen piirakkapohja onnistuu monella tapaa

Vegaaniseen ruokavalioon sopivia piirakoita voi tehdä helposti hyödyntämällä pohjassa maidotonta margariinia ja jättämällä kananmuna pois. Perinteisen piirakkapohjan sijaan kannattaa kokeilla myös hauskasti ohuista bataattiviipaleista koottua piirakkapohjaa. 

Laiska tai kiireinen leipuri hyödyntää valmista vegaanista piirakkapohjaa, jonka voi napata mukaan kaupan pakastealtaasta. Tarjolla on vegaaniseen ruokavalioon sopivia makeita ja suolaisia piirakkapohjia. Myös moni lehtitaikina sekä esimerkiksi rapeaksi paistuva filotaikina sopivat vegaaniseen ruokavalioon. 

Pullapohjainen makea vegaaninen piirakka on helppo tehdä, sillä pullataikina ei eläinperäisiä raaka-aineita kaipaa. Korvaa maito kasvijuomalla, voi rypsiöljyllä tai maidottomalla margariinilla ja jättämällä kananmuna taikinasta pois. Jos kaipaat piirakan reunoihin väriä, voitele piirakka kananmunan sijaan kahvilla tai soijajogurtilla.

vegaaninen piirakka
Vegaaninen piirakka on helppo tehdä vaikkapa pullapohjaisena. Täytteet voit valita mielen mukaan. Kuva: Riikka Hurri

Vegaaninen piirakka: makeat piirakat

Marjapiirakka on kesäherkku vailla vertaa. Nopea ja raikas marjapiirakka sopii vegaaniseen ruokavalioon, kun korvaat voin maidottomalla margariililla ja jogurtin kasvipohjaisella vaihtoehdolla. Paistetun piirakkapohjan päälle levitetään makeaa vadelmamarmeladia, vaniljalla maustettua gurttia sekä roppakaupalla raikkaita sesongin marjoja.

Helppo kesätorttu valmistetaan samaan tapaan. Digestive- ja suolakekseitä pyöräytetyn pohjan päälle levitetään herkullista sitruunavaahtoa sekä sesongin marjoja maun mukaan. Vegaanisessa versiossa kondensoitu maito korvataan kondensoidulla kookosmaidolla ja vispikerma kasvipohjaisella valmisteella. Valtaosa digestive-kekseistä sopii vegaaniseen ruokavalioon, mutta suolakeksejä valitessa kannattaa keksihyllyllä olla tarkkana, sillä osa tuotteista sisältää kananmunaa.

Pullapohjaisen piirakan voi täyttää maun mukaan, mutta siitä valmistettu mustikkapiirakka on klassikko, joka hurmaa varmasti. Reilusti kardemummalla ja kanelisokerilla maustettu pohjataikina sekä mehevä mustikkatäyte ovat ihania yhdessä. Mustikoiden sekaan on piilotettu myös keksimuruja sekä vadelmahilloa.

Loppukesästä leivotaan tietysti omenapiirakkaa. Vegaaninen omenapiirakka on tehty ilman valkoista sokeria, kananmunaa ja voita. Maukas piirakka saa makua vaahterasiirapista ja kaurahiutaleista.

Pellille leivotusta piirakasta riittää isollekin joukolle herkkusuita. Vegaaniset ja gluteenittomat mokkapalat on helppo tehdä ja ne maistuvat ihan jokaiselle.  

Lue myös Anna.fi: Makeannälkä? Näitä 15 vegaanista herkkua jokaisen kannattaa kokeilla

Vegaaninen piirakka: suolaiset piirakat

Ei makeaa mahan täydeltä! Suolainen vegaaninen piirakka ei jätä ketään kylmäksi. Se sopii paitsi kahvi- ja buffetpöytään, myös vaikkapa lounastarjottavaksi raikkaan salaatin kanssa.

Vegaaninen ratatouillepiiras on satokauden superherkku! Rapea filotaikinakuori kätkee sisäänsä ranskalaisen ratatouillen maut. Sitä mehevöittää sitruunalla ja yrteillä maustettu soijajogurtti.

Jos haluat päästä helpolla, oikaise valmiilla lehtitaikinalla. Kun taikinan poimii pakastealtaasta, on aikaa keskittyä täytteisiin. Rapeaksi paistunut lehtitaikina, makeaksi karamellisoituneet sipulit sekä suolaiset oliivit muodostavat verrattoman makuliiton. Kun jätät anjovisfileet piirakan päältä pois, sipuli-oliivipiiras sopii vegaaniseen ruokavalioon.

Värikäs bataattipiirakka tuo perinteiseen piirakkarepertuaariin väriä ja hauskaa vaihtelua. Piirakkapohja tehdään ohueksi viipaloiduista bataateista, joiden päälle levitetään hernepestoa, vegaanista juustoraastetta, aurinkokuivattuja tomaatteja sekä oliiveja. 

Vegaaninen piirakka – täytteet oman maun mukaan

Piirakkapohjan päälle voi koota mieleisensä lempitäytteet. Makeisiin piirakoihin voi sujauttaa esimerkiksi sesongin marjoja tai kotimaisia omenoita.

Suolaisiin piirakoihin voi hyödyntää kauden raaka-aineita: keväällä parsaa, kesällä tomaatteja, syksyllä ja talvella juureksia tai vaikkapa sipulia. Jos kaipaat täytteeseen mehevyyttä, kokeile vegaanisia juustonkaltaisia valmisteita sekä kasvipohjaisia ”kermoja”.

Hyödynnä täytteessä myös soijapohjaista jogurttia, joka hyytyy uunissa ilman kananmunaa. Sen avulla esimerkiksi suosittu mamman marjapiirakka on helppo muuntaa vegaaniseen ruokavalioon sopivaksi. Makeuta jogurtti sokerilla, mausta halutessasi ripauksella vaniljasokeria ja käytä soijajogurttia rahka-kananmuna -seoksen sijaan. Soijajogurtti toimii mainiosti myös suolaisissa piirakoissa, kunhan muista poimia ostoskoriin makeuttamattoman version.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vegaaninen piirakka leivotaan ilman maitoa ja munia – katso makeat ja suolaiset ohjeet!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.