Yksisarviskakku

Yksisarviskakku villitsee Suomessa ja maailmalla – katso hittikakun ohje!

Yksisarviskakku tekee syntymäpäivistä tai muista juhlista ikimuistoiset. Ihanat yksisarviset -kirja neuvoo, miten yksisarviskakku tehdään. Katso ohje!

Yksisarvisvillitys ei ota laantuakseen. Yksi esimerkki buumista on yksisarviskakku, josta löytyy Instagramissa englanninkielisellä hastagilla unicorncake huimat 735 tuhatta julkaisua. Suomeksi yksisarviskakku on tägätty yli 2000 julkaisuun.

Uusi Ihanat yksisarviset – Askartele, leivo, yksisarvistu! (OTAVA 2019) -kirja neuvoo hittikakun valmistuksen saloihin. Yksisarviskakku ei ole kaikkein helpoin kakku tehdä, mutta valmis ja näyttävä kakku on vaivan arvoinen.

Ihanat yksisarviset -kirja

Lue myös: Onko tässä söpöin pääsiäismuna ikinä? Katso, miten teet suloisen yksisarvismunan helposti itse

Yksisarviskakku

Valmistusaika noin 2 tuntia 30 minuuttia koristeiden esivalmistukseen, noin 3 tuntia kuivumiseen, noin 35 minuuttia paistamiseen, noin 1 tunti 30 minuuttia jäähtymiseen.

Ainekset (10 hengelle)

Koristelu:

60 g muotoilumassaa (gum paste) pinkkiä, liilaa ja oranssia elintarvikeväriä

1 kg valkoista sokerimassaa

kullanväristä elintarvikesprayta

musta elintarviketussi

Taikina:

60 ml maitoa

2 tl kuivattuja käsittelemättömiä laventelinkukkia

200 g pehmeää voita

200 g (2 1/3 dl) sokeria

4 kananmunaa

200 g (3 dl) jauhoja

2 tl leivinjauhetta

100 g (2 ½ dl) mantelijauhetta

Täyte, voitelu ja koristelu:

1 pussi valmista vaniljavanukasjauhetta

3 ½ dl maitoa

350 g (reilu 4 dl) sokeria

500 g huoneenlämpöistä voita

1 tl vaniljauutetta

150 g vadelmahyytelöä

Lisäksi:

painettavia kukkamuotteja

3 puista grillitikkua

4 cocktailtikkua

2 irtopohjavuokaa (Ø 20 cm)

voita vuokia varten

4 pursotinpussia ja tähtisuutinta (noin 1 cm)

tomusokeria ja tärkkelysjauhoja työtasolle

Lue myös: Kakkutaitelija Emma Ivane vinkkaa: Kevään trendikkäimmät kakut koristellaan lehtikullalla

Yksisarviskakku

Valmistele ensin koristeet

Aloita sokerikukista: värjää muotoilumassasta 30 g pinkiksi ja 30 g liilaksi ja vaivaa massa tasaiseksi. Kauli massa ohueksi levyksi ja tee muotilla niin monta kukkaa kuin mahdollista. Siirrä kukat lautaselle kuivumaan. Tulos on erityisen sievä, kun kukkien koko ja muoto vaihtelevat.

Ota sarvea varten noin 150 g valkoista sokerimassaa ja rullaa siitä noin 20 cm pitkä, sormenvahvuinen pötkö. Ota sitten grillitikut ja kieputa sokerimassapötkö tikkujen ympäri niin, että niistä jää noin 7 cm alhaalta vapaaksi. Tee sarven yläpäähän tiukempia kierroksia, niin siitä tulee vähän terävämpi. Leikkaa pois ylimääräinen massa. Siirrä valmis sarvi kukkien viereen kuivumaan.

Yksisarviskakku tarvitsee sarven.

Kuva: Ihanat yksisarviset -kirja

Vaivaa korvia varten noin 40 g valkoista sokerimassaa notkeaksi ja kauli se noin 3 mm paksuksi levyksi. Leikkaa siitä terävällä veitsellä kaksi korvaa. Vaivaa noin 20 g sokerimassaa ja pinkkiä elintarvikeväriä yhteen, kauli massa ohueksi ja leikkaa siitä korvien sisäpuolet. Aseta pinkit osat korvien päälle, paina ne yhteen ja työnnä kummankin korvan alareunaan kaksi cocktailtikkua. Niillä kiinnitetään korvat valmiin kakun päälle. Jätä korvatkin kuivumaan. Kuivumisaikaa pitää varata noin 3 tuntia.

Yksisarviskakkuun tulevat koristeet

Kuva: Ihanat yksisarviset -kirja

Tee seuraavaksi taikina

Kuumenna maito ja lisää siihen laventelinkukat. Anna maustua noin 10 minuuttia ja siivilöi sitten kukat pois.

Lämmitä uuni 180-asteiseksi. Voitele kaksi irtopohjavuokaa. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi (noin 10 minuuttia) ja lisää munat yksitellen hitaasti (vatkaa jokaisen munan jälkeen noin 3 minuuttia). Sekoita sitten jauhot ja leivinjauhe, siivilöi seos muna-voiseokseen ja sekoita. Lisää mantelijauhe ja lopuksi laventelilla maustettu maito.

Jaa taikina kahteen kulhoon ja värjää toinen puoli pinkiksi ja toinen liilaksi. Kaada taikina irtopohjavuokiin, tasoita pinta ja paista uunin keskitasolla noin 35 minuuttia. Anna paistuneiden kakkujen jäähtyä vuoissa hetken, poista sitten vuoat ja anna kakkujen jäähtyä kokonaan. Tasoita kakut tarvittaessa leikkaamalla ja leikkaa halutessasi pois myös ruskistunut pinta. Puolita kakkupohjat varovasti vaakasuunnassa.

Täytä kakku

Sekoita täytettä varten vanukasjauhe ½ dl:aan maitoa. Kuumenna loppu maito kattilassa ja lisää 3 ruokalusikallista sokeria sekä maitoon sekoitettu vanukasjauhe ja sekoittele, kunnes seos kiehahtaa kevyesti. Ota kattila liedeltä ja anna vanukkaan jäähtyä. Sekoita välillä, jottei vanukkaan pintaan muodostu kalvoa.

Vatkaa sitten 250 g huoneenlämpöistä voita ja 4 ruokalusikallista sokeria vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöinen vaniljavanukas ruokalusikallinen kerrallaan. Vaniljakreemi on nyt valmis.

Sekoita voikreemiä varten 250 g voita, loput sokerista ja vaniljauute ja vatkaa, kunnes sokerikiteet ovat liuenneet.

Aseta ensimmäinen liilanvärisistä kakkupohjista tarjoiluvadille. Levitä päälle neljäsosa vaniljakreemistä. Aseta seuraavaksi pinkinvärinen pohja ja levitä sille vadelmahyytelöä. Nosta päälle toinen liilanvärinen pohja ja levitä sille saman verran vaniljakreemiä kuin ensimmäiselle. Aseta ylimmäksi toinen pinkinvärinen pohja. Sivele kakku kauttaaltaan ohuelti voikreemillä (säästä osa koristeluun). Ole hyvin tarkka, jottei päälle tulevan sokerimassan alle jää epätasaisuuksia. Laita kakku jääkaappiin odottamaan.

Koristele kakku

Jaa jäljellä oleva vaniljakreemi kolmeen pieneen kulhoon ja värjää kreemit liilaksi, pinkiksi ja oranssiksi. Täytä kolme pursotinpussia erivärisillä kreemeillä ja laita jääkaappiin. Värjää jäljellä oleva voikreemi vähän voimakkaammaksi oranssiksi, jolla saat selvästi erottuvia koristeita.

Vaivaa loppu sokerimassa notkeaksi ja kauli se sitten mahdollisimman suureksi levyksi – niin ohueksi kuin mahdollista, mutta niin paksuksi, että se pysyy ehjänä. Aloittelijan kannattaa tyytyä vähän paksumpaan, koska silloin massaa on helpompi käsitellä. Ripottele massan päälle ennen kaulimista hiukan tärkkelysjauhoja ja tomusokeria, jotta se ei takerru kiinni.

Ota kakku jääkaapista ja päällystä se joka puolelta sokerimassalevyllä. Tämä onnistuu helpoimmin niin, että kannattelet levyn reunaa käsivarrellasi ja asetat ensin keskiosan kakun päälle. Painele reunoja varovasti ylhäältä alaspäin, ettei synny laskoksia. Leikkaa kakun alareunan yli menevät reunat huolellisesti pois terävällä veitsellä.

Suihkuta sarvi joka puolelta kullanvärisellä elintarvikesprayllä. Aseta sarvi kakun päälle keskelle. Asettele korvat sarven molemmin puolin.

Korvien kiinnittäminen yksisarviskakkuun

Kuva: Ihanat yksisarviset -kirja

Pursota loput vaniljakreemistä yksisarvisen harjaksi. Ota sitten voikreemipursottimet jääkaapista ja pursota kauniita pyörylöitä ja ruusuja. Vaihda väriä – tulos on joka kerta vähän erilainen, mutta aina tosi kaunis. Harja on leveimmillään korvien ja sarven kohdalla ja kapenee otsalle päin. Pursota pieniä koristeita oranssilla voikreemillä ja asettele lopuksi sokerikukat kakun päälle.

Enää puuttuvat silmät: paina sokerimassan pintaan ruokalusikan reunalla kaarevat luomet ja korosta ne mustalla elintarviketussilla. Piirrä kumpaankin silmään kolme pitkää silmäripseä. Yksisarviskakku on valmis!

yksisarviskakku

Yksisarviskakku on näyttävä ilmestys. Kuva: Ihanat yksisarviset -kirja

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Yksisarviskakku villitsee Suomessa ja maailmalla – katso hittikakun ohje!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X