Ruoka

Limanuljaska on yksi parhaista ruokasienistä – näin tunnistat, puhdistat ja valmistat limanuljaskan

Limanuljaska on erikoisesta nimestään huolimatta yksi herkullisimmista ruokasienistä, mitä Suomen metsistä löytyy. 

Limanuljaskalla ei ole kovin maukas ja ruokahalua herättävä nimi. Tämän ruokasienen kohdalla ei saa antaa nimen häiritä, sieni on loistava kahden tähden ruokasieni, joka soveltuu monenlaisiin sieniruokiin. Nimi viittaa sienen limaiseen koostumukseen, kun sen löytää metsästä.

Lima toimii myös sienen tunnistamisessa. Limanuljaska on helposti tunnistettava laji, eikä siitä tunneta ravinnoksi kelpaamattomia näköislajeja.

Tunnista ja löydä limanuljaska

Limanuljaskan lakin väri on harmahtava ja sen pinnalla on paksu kerros kiiltävää limaa.

Sieni kannattaa kerätä niin, että sen taittaa syvältä maasta jalkaa katkaisematta. Limaisen lakin lisäksi toinen hyvä tunnistuskeino limanuljaskan tunnistamiseen on sen kirkkaan keltainen jalka.

Nuorena ja pienikokoisena sieni saattaa olla kokonaan paksun limakerroksen peitossa ja varsinkin kostealla säällä aikuisetkin yksilöt voivat olla hyvinkin limaisia.

Limanuljaskan heltat ovat hyvin tunnistettavat. Heltat ovat harvassa, ne ovat pitkäjohteiset, paksut, nuorena vaaleanharmaat ja myöhemmin tummuvat mustahkonharmaiksi.

Sientä löytää elo-syyskuussa tuoreesta kangas-, kuusi- ja sekametsästä ja polkujen varrelta.

Limanuljaskan käsittely: hoida homma jo heti metsässä

Jos heität sienen suoraan poimimisen jälkeen sienikoriin, sen lima tarttuu muihin sieniin, korin seinämiin ja roskat liimaantuvat sen pintaan. Helpointa on käsitellä sieni heti metsässä poimimisen yhteydessä ennen sienikoriin laittamista.

Käännä sieni ylösalaisin kämmenelle. Halkaise sieni sieniveitsellä pystysuunnassa jalan tyvestä lakkia kohti niin, että lakin limakerros jää kuitenkin ehjäksi eikä sieni halkea täysin kahtia. Halkaisun jälkeen on helppo nylkeä sieni vetämällä puolikkaat irti toisistaan. Poista samalla myös jalan puumainen tyviosa.

Katso alla olevalta videolta miten sieni puhdistetaan jo metsässä.


Limanuljaskan sanotaan sisältävän ureaa, joten se ei sovellu munuaisvikaa sairastaville.

Monipuolinen sieni: ruoanlaiton lisäksi sillä voi värjätä lankoja ja kankaita

Limanuljaska on todella herkullinen sieni ja se on helppo sekä nopea valmistaa. Sen maku on hieman hapan, joka tekee siitä loistavan sienen esimerkiksi tuoreeseen sienisalaattiin smetanakastikkeella, sitruunarisottoon tai kermaiseen sienikeittoon.

Tarjoile sieni voissa paistettuna esimerkiksi kuhan, siian tai haukipihvien kanssa. Mausteeksi sopii tilli ja ruskistettu voi ja loraus sitruunamehua.

Jos löydät parhaat päivänsä nähneitä limanuljaskasieniä, jotka eivät enää sovellu ruoanlaittoon, poimi ne silti. Voit hyödyntää ne värjäyksessä. Jos haluat kauniita luonnonväreillä värjättyjä kankaita tai lankoja, limanuljaskalla saat esimerkiksi täyteläisen harmaan- tai punaruskean sävyn alunalla (kaliumaluminiumsulfaatti) puretettuun (alunaliemessä keitettyyn) villalankaan, Luontoportin sivuilla neuvotaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Limanuljaska on yksi parhaista ruokasienistä – näin tunnistat, puhdistat ja valmistat limanuljaskan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.