
Linssit ilahduttavat arjen aterioilla – keitossa, padassa ja salaateissa
Linsseistä pyöräytät mehevät padat, herkullisen kastikkeet, kielenvievät keitot ja ruokaisat salaatit. Parhaassa tapauksessa puolessa tunnissa ja vieläpä varsin edullisesti, sillä paketti linssejä ei kustanna paria euroa enempää. Täydellinen aines arjen aterioille siis.
Pelkistä kasviksista valmistettu sosekeitto on usein turhan kevyttä syötävää, mutta linssit loihitivat siitäkin hetkessä ruokaisamman evään. Sakea libanonilainen linssikeitto syntyy porkkanoista, punaisista linsseistä ja lämpimistä mausteista. Jos haluat keitosta täysin vegaanisen, korvaa ranskankerma kaurasta valmistetulla vaihtoehdolla. Toimii!
Linssi-kasvispata on täydellinen ruoka arki-iltaan, sillä se muhii meheväksi lähes itsekseen. Pilko pataan ensin porkkanaa, lehtiselleriä sekä sipulia ja paista niitä tovi mausteiden kanssa. Lisää sitten vihreät linssit, aurinkokuvatut tomaatit, kasvisliemi sekä tomaattimurska ja anna hautua kannen alla reilun vartin verran. Ja valmista tuli! Keitä kaveriksi vaikka riisiä tai nauti rapean leivän kanssa.
Ovatko mustat belugalinssit jo tuttuja? Pienet linssit säilyvät keitettäsessä mukavan napakoina, joten niillä korvaat näppärästi jauhelihan perinteisessä bolognaisekastikkeessa. Kun keität kastiketta kerralla tuplasatsin, ratkaiset samalla parin päivän ruokapulmat. Tarjoa linssibolognaisea ensimmäisenä päivänä spagetin kanssa ja sujauta tähteet seuraavana päivänä tortillojen täytteeksi.
Kukkakaali-linssikeitto saa kehon hyrräämään mielihyvästä. Lempeän mausteinen, ihanan pehmeä, ruokaisa, mutta silti kivan kevyt kasviskeitto valmistuu pikapikaa vaikka arki-iltana, sillä linssien ja kasvisten kypsyminen vie vaivaisen vartin. Siinä ajassa ehdit juuri ja juuri kattamaan pöydän ja silppuamaan keiton päälle kirsikkatomaatteja sekä tuoretta korianteria.
Tämä meksikolainen klassikkoruoka haudutetaan tällä kertaa täysin vegenä. Mausteisessa linssi-chili sin carnessa on linssien lisäksi myös paprikaa ja maissia sekä reilusti papuja, jotka takaavat, ettei nälkä hevin yllätä. Punaiset linssi sopivat tähän ruokaan täydellisesti, sillä kypsyessään niiden rakenne pehmenee, mikä saa aikaan ihanan muhevan ja sakean lopputuloksen. Lämpimän mausteinen kasvispata maistuu niin nachojen ja ranskankerman kuin keitetyn riisinkin kanssa.
Ihan rehellisesti, eikö toisinaan tee mieli vetää mutkat suoriksi ihan luvan kanssa? Haalea juuressalaatti on tehty juuri näitä laiskoja ja kiireisiä päiviä varten. Paahda uunissa kasa lempijuureksiasi ja keitä sillä välin kattilassa annos belugalinssejä. Yhdessä rouhittujen saksanpähkinöiden kanssa kokoat niistä ruokaisan salaatin, joka on syksyn superruokaa parhaimmillaan.
Linssit tekevät myös näistä arkiruoista täyttäviä:
Kommentoi
Kommentoi juttua: Linssit ilahduttavat arjen aterioilla – keitossa, padassa ja salaateissa