Ruoka

Pastaruoat valmistuvat uunissa ja kattilassa – kokosimme parhaat pastat arkeen ja viikonloppuun

Pastaruoat ovat arjen aatelisia, mutta maistuvat myös viikonloppuaterialla sekä juhlapöydässä. Kokeile Kotilieden parhaita pastaherkkuja: maukkaita kastikkeita, meheviä laatikoita ja ruokaisia salaatteja.

Pastaruoat tarjotaan usein pääruokana tai italialaiseen tapaan väliruokana primo piatto. Ne voivat kuitenkin olla paljon muutakin. Tee pastasta ruokaisa salaatti tai valmista pastaruoka vaihteeksi vaikka uunissa.

Useimmat pastaruoat koostuvat kahdesta osasta: laadukkaasta pastasta ja maukkaasta kastikkeesta. Usein pastaruokien pääosassa on pasta ja siksi sen valintaan sekä valmistukseen kannattaa kiinnittää huomiota. 

Pastalla on väliä

Osta laadukasta pastaa ja kiinnitä erityisesti huomiota sen muotoon. Sopiva pastamuoto valitaan aina kastikkeen mukaan. Esimerkiksi onttojen ja kuviollisten pastojen, kuten putkimaisen pennen ja kierteisen fusillin kanssa käyvät kastikkeet, joissa on mukavia sattumia. 

Ohutta nauhapastaa, kuten spagettia ja linguinea käytetään usein öljypohjaisten kastikkeiden sekä kevyiden tomaattikastikkeiden kanssa. Leveämmät tagliatelle ja fettuccine puolestaan kaipaavat rinnalleen sakean kerma- tai juustokastikkeen. 

Laadukkaita pastoja löytyy perusmarkettienkin valikoimasta. Tarjolla on erilaisia kuivapastoja sekä tuorepastoja. 

Kuten moni muukin ruoka, myös pasta on parasta itse tehtynä. Tuorepastan valmistus vaatii hiukan vaivaamista, mutta lopputulos on vaivan väärti. Yksinkertaisimmillaan pastataikinaan tarvitsee vain kaksi raaka-ainetta: jauhoja ja kananmunia.

Pastaruoat: Klassikkopastat

Klassikkopastat eivät ole klassikoita syyttä suotta. Esimerkiksi cacio e pepe -pasta on nerokkain pastaruoka, mitä on olemassa. Huippukokit ympäri maailman ylistävät tätä pastareseptiä. 

Pasta alla Norma eli sisilialainen munakoisopasta  puolestaan on monen mielestä vegepastojen ykkönen. Tulinen peperoncino eli kuivattu chili tuo kastikkeeseen potkua.

Suosittuja ovat myös carbonara, ragu ja puttanesca. Poimi alta klassikkoohjeet ja opettele tekemään elämäsi parhaat italialaiset pastat.

Pastaruoat arkeen 

Arkiruokana pasta on voittamaton: helppo, nopea ja varmasti koko perheelle maistuva. Pinaattipasta höystetään makoisaksi fetajuustolla. Simppeli arkipasta onnistuu niin tuoreesta kuin pakastepinaatistakin. 

Tomaatti-fetapasta on kiireisen kokin ja arjen pelastaja. Raikas ja helppo tomaattikastike valmistuu siinä ajassa, kun spagetti kiehuu kypsäksi. 

Kikhernepasta on ihan paras hätävararuoka ja arjen pelastaja, sillä se valmistetaan kuivakaapin aineksista. Maukkaat kikherneet maustetaan reilusti valkosipulilla, sitruunalla ja mustapippurilla. Loraus valkoviiniä ja parmesaania tuo pastaan luksusta. 

Pekonipasta on herkullinen ja nopea. Sen salaisuus piilee maistuvassa juustoisassa kastikkeessa, joka on maustettu täydellisesti yrteillä ja pippurilla. Parmesaani sopii tämän pastan kanssa loistavasti. 

Pastaruoat: Pastakastikkeet 

Hyvä pastakastike valmistuu tarvittaessa vähistäkin aineksista eikä välttämättä tarvitse kummempia keittiökikkailuja maistuakseen mahtavalta. Kun pasta on laadukasta ja taidolla keitetty, pastakastikkeen tehtäväksi jää annoksen täydentäminen.

Pastakastike voi olla öljy-, tomaatti– tai kermapohjainen. Myös laadukkaasta juustosta valmistuu maukas pastakastike. Helpoimmillaan kastike syntyy oliiviöljystä ja ripauksesta mausteita muutamassa minuutissa, mutta kastiketta voi hauduttaa hissukseen myös useita tunteja liedellä. 

Pesto on pastakastikkeiden klassikko, josta on olemassa lukuisia eri versioita. Ehkä tunnetuin pesto on Pohjois-Italian Genovasta kotoisin oleva klassinen pesto genovese eli basilikasta, oliiviöljystä, pinjansiemenistä sekä parmesaanijuustosta ja valkosipulista valmistettu vihreä yrttikastike. Yhtä hyvin peston voi valmistaa myös muista yrteistä tai vaihteeksi vaikka punaisena.

Pastaruoat: Pasta uunissa

Maukkaat pastaruoat on mahdollista valmistaa myös uunissa. Makaronilaatikko on arjen aatelinen ja monen lemppari. Vaihda jauheliha välillä soijarouheeseen tai paista lemppari ronskisti uuninpellillä.

Mac and cheese eli macaroni and cheese on amerikkalainen makaroni-juustopaistos ja kannattaa ottaa kokeiluun, kun tavallinen makaronilaatikko kyllästyttää. Vuoan valmistus on helppoa: maka­ronit upotetaan juustolla aateloi­tuun valkokastik­keeseen ja pais­tos kuorrutetaan korppujauhoilla. Tuhtia tavaraa, mutta maistuu koko perheelle.

Viikonloppuna on aikaa valmistaa vaikka vuoallinen kasviscannelloneja tai mehevä lasagne. Vai kokeilisitko vaihteeksi ihania perunapalleroita eli gnoccheja tai täytettyjä pastanyyttejä eli tortellineja?

Pastaruoat: Pastasalaatit

Pastasalaatit ovat ruokaisia, helppoja ja herkullista. Mikä parasta, ne eivät hätkähdä pienestä odottelusta, joten ne sopivat paitsi lounaaksi myös noutopöydän tarjottaviksi tai pakattavaksi mukaan vaikka piknik-koriin. 

Yhdistä pastan kanssa Välimeren parhaat maut tai höystä salaatti vaikka itämaisin makuvivahtein. 

Pancetta-pastasalaatti sopii noutopöytään. Se pitää sisällään paitsi pastaa ja pekonia, myös kirsikkatomaatteja sekä mehevän parmesaanikastikkeen

Lue myös Anna.fi: Parhaat pastareseptit! Oletko jo testannut näitä 10 helppoa, nopeaa ja ihanan maukasta pastaa?

Pastan keittäminen

Pastan keittämisessä oleellisia asioita ovat suuri kattila ja ronskisti suolattu vesi. Sopiva suhde on ruokalusikallinen suolaa litraan vettä. 

Lisää pasta aina reilusti kiehuvaan veteen. Tarkista keittoaika pakkauksen kyljestä, mutta älä luota siihen sokeasti, vaan tarkkaile kypsyyttä herkeämättä keittoajan loppupuolella. Al dente tarkoittaa täydellistä kypsyyttä: pinnalta pehmeää mutta sisältä napakkaa. Jos teet pastasta uuniruokaa, saa se jäädä koostumukseltaan vielä aavistuksen napakammaksi. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pastaruoat valmistuvat uunissa ja kattilassa – kokosimme parhaat pastat arkeen ja viikonloppuun

reettaisabella

Joskus tulee tehtyä pastaruokia. Kanakastikkeella se on paras. Mutta esim. savulihakastikekin on hyvää. Pastaruuan kanssa tykkäämme aina laittaa erilaisia salaatteja ja vaaleaa leipää. Ruisleipä ei minusta oikein sovi. Mikä lie? Vai onko se tottumuskysymys? Paras salaatti kanapastan kanssa on appelsiini-jäävuorisalaatti, johon laitan myös herneitä ja rusinoita.

yök

Pastaruoat pitäisi julistaa pannaan, inhoittavaa valkoista mössöä, ei ikinä juhlapöytään!!

Al dente

Joku ei osaa keittää pastaa, jos on joutunut valkoista mössöä syömään…

Mimmikaroliina

Lukijoiden parhaat pastaherkut…siitä tulikin mieleen suunnitteletko itse paljon reseptejä? Osallistutteko kilpailuihin niillä? Mistä löydätte reseptikilpailuja?
Itsellä lähes aina joku kokeilu meneillään ruuanlaiton saralla…

Vastaa käyttäjälle Al dentePeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.