Lumoavat luumureseptit

Luumu tuo ruoanlaittoon mehukkuutta olit sitten tekemässä salaattia, leipomassa tai muuten vain kokkailemassa. Katso vinkkimme ja käytä luumua luovasti ruoissa ja leivonnaisissa.

Luumulajikkeita tunnetaan yli kaksituhatta. On pieniä ja pyöreitä, suuria ja soikeita, auringonkeltaisia ja yönsinisiä, herkullisen hapokkaita ja makean mehukkaita.

Lue myös: Luumu maustaa syksyiset padat ja salaatit

luumut

 

Yhteistä luumuille on se, että kivi irtoaa hedelmälihasta yleensä melko helposti, minkä takia luumuja viljellään paljon pelkästään säilöttäviksi ja kuivattaviksi.

Luumua purkkiin

 

luumut

Helppo tapa säilöä luumut on latoa ne sokerin ja rommin kanssa lasipurkkiin, josta voi sitten muutaman kuukauden kuluttua onkia herkullisia rommihedelmiä vaikka jäätelön kaveriksi. Samaan tapaan tehdään omatekoinen luumulikööri.

Luumusadon saa säilöön myös keittämällä luumuista vaikka hyytelöä, joka maistuu juustojen kanssa. Mausteinen luumuchutney puolestaan sopii liharuokien kumppaniksi.

Luumua salaattiin ja jälkiruoaksi

Tuoreen luumun hedelmäliha on maukas ja hyvä janonsammuttaja. Makeat ja mehevät luumut sopivat välipalaksi ja jälkiruoaksi sellaisenaan, juustolautaselle, liharuokien lisukkeeksi tai salaatin sekaan.

luumusalaatti

Ihanan syksyiseen salaattiin sekoitetaan luumuja, punajuurta, sinihomejuustoa ja pähkinöitä. Annoksen viimeistelee luumumehusta keitetty siirappisen makea kastike.

Jälkiruoaksi sopivassa hedelmäsalaatissa luumu saa seurakseen kotimaisia hedelmiä ja marjoja sekä inkiväärillä maustetun vaahterasiirappikastikkeen.

Helppo jälkiruoka syntyy myös, kun luumut paahtaa uunissa ja tarjoaa kuumina jäätelön kera.

Herkullista luumupiirakkaa ja -kakkua

luumupaistos

Luumupaistos on vaivaton jälkiruokapiirakka, joka maistuu taivaalliselta vanilja- tai pähkinäjäätelön kera.

Karibialainen luumupiirakka

 

Karibialaisen luumupiirakan kermaisessa täytteessä maistuvat rommi, kaneli ja kookos. Karamellisoidut luumut kruunaavat herkkupiirakan. Kaunis ja mehukas piirakka on parhaimmillaan täysin vetäytyneenä ja viileänä.

luumukeikauskakku

Luumuista syntyy mehevä keikauskakku. Viimeistele kakku trendikkäästi pistaasipähkinöillä ja nauti jälkiruokana vaniljajäätelön kanssa. Voiko olla parempaa?

Lisää ruokaideoita luumuista:
Luumupiirakka ja muut luumuleivonnaiset
Luumuhillo ja muut makeat luumuherkut
Herkkuja luumuista ja kriikunoista
Ruoka.fi: Luumussa on makeaa lumoa

Kuvat: Jorma Marstio

Lähteet: Kotimaiset kasvikset ry ja Lorenza de’Medici: Paratiisin hedelmät (Otava)

Keskustelu

Eikö olekin! Ja monikäyttöisiä. Voi napsia välipalaksi ihan sellaisenaan tai tehdä näillä ihanilla ohjeilla ruokaa.

Kommentoi juttua: Lumoavat luumureseptit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X